Tre nemme forælderråd, når dit barn ikke gider

Bliver du også frustreret, når dine børn ikke gider tage sig sammen til skolearbejdet, eller når de japper igennem og springer over, hvor gærdet er lavest? Så er du ikke alene. Det er helt almindeligt – og heldigvis kan du som forælder gøre noget ved det.

 

Når du skal lære dit barn at tage sig sammen, behøver du ikke at tænke, at du skal motivere dit barn. Det er mere effektivt, hvis du lærer dit barn at gøre ting på trods af, at han eller hun ikke gider – og det kan du faktisk gøre hver eneste dag. Nedenfor følger tre nemme forælderråd, der giver børn troen på, at det nytter at blive ved.

 

Annonce:

 

1. Påvirk dit barns indstilling

Mange børn foretrækker, når de har nemt ved ting og vil egentlig helst undgå alt det, der er hårdt og svært for dem. Problemet er bare, at når man lærer noget, er det ofte hverken særlig let eller ligetil. Derfor er det vigtigt, at du som forælder aktivt påvirker dit barns indstilling, så han eller hun over tid lærer at sætte pris på noget, selvom det er hårdt eller krævende.

 

Børns indstilling er ikke noget, man kan forandre fuldstændigt på en weekend, men over tid er det noget, du ret enkelt kan forme. Tænk fx over altid at vise dit barn, at det er godt, når noget er svært:

 

Barnet siger: “Jeg håber, at opgaven er let”

Du kan svare: “Nej, håb, at den bliver sværere, for så lærer du mere”

 

Barnet siger: “Gid jeg bliver hurtig færdig”

Du kan svare: “Des mere tid du bruger, desto klogere bliver du”

 

Barnet siger: “Jeg orker det ikke”

Du kan svare: “Du behøver ikke at orke det for at gøre det – hvad kan du gøre for at komme i gang?”

 

Barnet siger: “Det lærer jeg aldrig”

Du kan svare: “Det er din indsats, der afgør, om du lærer det”

 

Det er også en god ide at fortælle dit barn, hvad du står for. Du kan fx sige: “Du kan selv påvirke, hvor meget du lærer. Jo mere du øver dig, des klogere bliver du” eller “det er faktisk bedst, når du har svært ved noget, for så lærer du langt mere – alt det du har nemt ved, er nemlig ting, du kan i forvejen”.

 

Som du vil se, kan disse små bemærkninger med tiden have en stor effekt på dit barns indstilling og dermed hans eller hendes evne til at tage sig sammen.

 

 

2. Spørg ind til dit barns indsats

Et andet godt trick er at stille spørgsmål til dit barn, så han eller hun kommer i gang med selv at reflektere over sin indsats og får fokus på, hvad der skal til for at komme videre.

Du kan fx spørge:

 

Kan du nævne et eksempel på en gang, hvor du kæmpede rigtig hårdt? [hav gerne selv et eksempel klar]

 

Annonce:

vad gjorde du anderledes i den situation, som betød, at du kunne tage dig sammen?

 

Hvad skal der til for, at du begynder at gøre det oftere?

 

At stille spørgsmål er et virkelig godt forælderværktøj, fordi du med dine spørgsmål kan vise, hvad du står for (ovenstående spørgsmål viser fx tydeligt, at du mener, at dit barn skal kæmpe videre), men uden at du bliver formanende eller belærende. Det giver børnene en følelse af, at de selv har indflydelse på det, de skal, og det øger sandsynligheden for, at de så også ender med at gøre det.

 

3. Lav konkret aftale

Rund meget gerne samtalen med dit barn af med at indgå en konkret aftale om, hvad barnet skal gøre anderledes fremover. Du kan fx sige: “Så vi er altså enige om, at du skal tage dig sammen til flere ting, også selvom du måske ikke gider. Hvad vil du konkret foreslå, at vi skal aftale, du gør næste gang der er noget, du ikke gider?”.

LIGE NU PÅ NOPA