Overset: Stopper det også dit barn?

Overraskende mange børn føler sig ikke rustet til at komme igennem de udfordringer, de møder, og alt for mange tvivler på, om de overhovedet kan overkomme det, de sætter sig for. Triste sandheder – men den gode nyhed er, at vi forældre kan gøre noget ved det.

 

Annonce:

Når klokken ringer ind i de danske skolegårde, er det langt fra alle børn, som tænker “på med ja-hatten – bare kom med det”. Faktisk sidder der i gennemsnit op mod syv elever i hver eneste klasse, som overhovedet ikke føler sig ovenpå situationen. Syv børn, som helt grundlæggende tvivler på, at de kan magte det, hvis de støder på problemer eller vanskeligheder i timen. Det viser tal fra Undervisningsministeriets seneste undersøgelse om trivsel i folkeskolen.

 

Konkret viser undersøgelsen, at:

 

Mere end et ud af tre børn svarer, at de enten aldrig, sjældent eller kun engang imellem kan finde en løsning på problemer, hvis de prøver hårdt nok.

 

En ud af fire siger selv, at de kun sjældent eller en gang imellem kan klare det, de sætter sig for.

 

Det er helt åbenlyst et problem, når så mange børn ikke føler sig rustet til at håndtere vanskeligheder og problemer, for de møder dem jo faktisk hver eneste dag i en eller anden form. I skolegården, når der er konflikter med kammeraterne; i timen, når de føler sig usikre på, om de har svaret; og i klassefællesskabet, når de en gang imellem oplever, at det kan være svært at finde det rette ståsted.

 

Men det er vigtigt, at alle børn får en grundlæggende tro på, at de kan overkomme modgang, for ellers bliver det en negativ spiral, hvor de stopper sig selv, fordi de føler, at det er bedst at dukke sig for problemerne. Bare tænk på os selv: Hvornår har vi sidst kastet os helhjertet ind i noget, som vi på forhånd var sikre på, ikke ville lykkes…?

 

Det står klart, at når så mange elever kæmper med at løse problemer og ikke føler, at de kan klare det, de sætter sig for, så har de brug for hjælp fra os forældre. Og heldigvis er problemløsning og følelsen af, at man kan håndtere den modgang, man møder, noget alle børn kan lære.

 

 

TRE TEGN PÅ, AT DIT BARN SYNES, AT DET FOR SVÆRT AT KOMME GENNEM UDFORDRINGER

 

1. Læg mærke til, om dit barn generelt bliver meget vred eller frustreret, når han eller hun møder vanskeligheder. De stærke reaktioner kan være tegn på en følelse af magtesløshed over for problemet, frygt for at tabe ansigt eller udtryk for, at de føler sig alene med deres udfordringer.

Annonce:

 

2. Hold øje med om dit barn dukker sig eller forsøger at lukke øjnene for problemer. Er dit barn eksempelvis tilbageholdende med at “tage tyren ved hornene” og bange for at konfrontere problemet, eller beder han eller hun måske ligefrem dig om at tage dig af det, så er det ofte, fordi dit barn ikke føler sig helt sikker på, at han eller hun selv kan – og at de heller ikke er trygge ved at forsøge.

 

3. Vær opmærksom på, om problemer og vanskeligheder giver anledning til mange bekymringer eller fx følelser af stress hos dit barn. Hold også gerne øje med, om dit barn har svært ved at “give slip” igen.