5 tricks når dit barn ikke hører efter

Mere end 1 ud af 3 forældre siger, at børn, der ikke hører efter, er den største årsag til konflikter. Her er fem tricks, du kan bruge til at få dit barn i tale næste gang.

 

Annonce:

1. Optrap aldrig selv konflikten

Børn spejler vores reaktioner, og hver gang du hidser dig op, viser du i princippet dit barn, at du synes, at det er en god måde at håndtere konflikter på. Prøv altid at bevare roen, hold almindeligt toneleje og bevar det gode humør.

 

2. Stil spørgsmål frem for at bebrejde

De fleste mennesker bliver defensive af at blive bebrejdet, og det gælder også børn: “jeg er så træt af, at du ikke bare…”  eller “tag dig nu bare sammen…”. Det virker langt bedre, hvis du i stedet stiller spørgsmål, der fokuserer på den løsning, du gerne vil have: “Jeg har lagt mærke til, at du i andre situationer sagtens kan … hvad skal der til for, at du gør det samme nu?

 

3. Lad barnet køle af i 5 minutter

Jo mere dit barn føler, at I er på samme hold, desto større er sandsynligheden for, at barnet gider at høre på, hvad du siger. Hvis du kan mærke, at dit barn bliver frustreret eller vred, prøv da at smile, tag armen om dit barn og sig: “Vi er på samme hold. Træk vejret ned i maven og få ro på, så taler vi videre om det om 5 minutter.”

 

4. Stå fast på dit krav, men lad dit barn have indflydelse på løsningen 

Når børn føler sig inddraget og oplever, at de har medbestemmelse, så er de langt mere villige til at rette ind: “Jeg vil gerne have, at du… men du bestemmer selv, hvordan du gør det og hvornår i løbet af dagen. Hvad vil du foreslå?” 

 

5. Indgå konkret aftale 

Annonce:

Rund meget gerne af med at gøre det klart for dit barn, hvad du forventer: “Jeg har lyttet til, hvad du siger og vil foreslå, at vi konkret aftaler, at…”

 

 

Tallet i artiklen stammer fra en undersøgelse, som Psykiatrifonden har gennemført i samarbejde med analyseinstituttet YouGov.

LIGE NU PÅ NOPA