Nyt studie viser, hvor små børn sover bedst

Skal børn sove i forældrenes seng? I egen seng? På eget værelse? Det står til evig diskussion blandt småbørnsforældre. Men hvad er egentlig sundest og sikrest? Det giver et nyt forskningsstudie os et klart svar på:

 

Når børn sover i egen seng i forældrenes soveværelse, reducerer det risikoen for vuggedød med hele 50 procent.

 

Annonce:

Dette forskningresultat fra den amerikanske organisation af børnelæger, American Academy of Pediatrics, beror på en såkaldt teknisk rapport, hvor organisationen har analyseret 63 forskellige nye forskningstudier på området for spædbørnsdød.

 

Rapporten munder ud i nye retningslinjer til forældre, der lyder på, at børn i mindst de første seks måneder – og optimalt hele det første år af deres levetid – bør dele soveværelse med deres forældre, men ikke dele seng. Det kan i øvrigt også have en positiv effekt på forældres søvn, viser studier.
Vælger forældre alligevel at sove sammen med det lille barn i deres dobbeltseng, så lyder de lægelige anbefalinger, at man bør indrette sengen som en optimal børneseng. Det vil sige uden puder, tæpper eller andre løsgenstande, der kan obstruere åndedrættet eller overophede den lille.

 

Siden de nye, opsigtsvækkende forskningsresultater blev offentliggjort, har de trukket overskrifter i store internationale medier. Håbet er, at de nye anbefalinger vil føre til yderligere fald i vuggedød, der ellers har været nedadgående siden starten af 1990’erne takket være oplysningskampagner.
Her i Danmark er tallet for børn, der dør uventet under søvn, gået fra 120-130 til 15 børn om året. Det oplyser Sundhedsstyrelsen. Deres anbefalinger til at mindske risikoen for vuggedød er også, at forældre altid skal lægge deres lille barn til at sove på ryggen, de skal undgå tobaksrøg og huske, at barnet ikke må have det for varmt, når det sover.

 

Yderligere råd giver eksperterne fra American Pediatric Association. De har blandt andet følgende anbefalinger til at sikre, at din baby får en tryg og sikker nattesøvn:

 

Fem yderligere råd til forældre fra førende eksperter

1. Hold sengen simpel
Læg ikke dit barn oven på puder, dyner eller tæpper – og drop også bamserne og sengerand. Løst stof og tøjdyr kan nemlig ende ovenpå din baby og blokere for vejrtrækningen.

 

2. Drop bløde madrasser
Din baby skal ligge på en hård madras uden luft til sengerammen.Du må maksimalt kunne holde to fingre mellem madrassen og kanten til sengen.

 

3. Undgå barnet falder ud af sengen
Sænk madrassen så snart dit barn kan løfte hovedet og hvile på albuerne. På den måde forebygger du, at dit barn falder ud af sin seng.

 

4. Ingen røg og alkohol
Det er selvfølgelig fuldstændig sund fornuft, men alligevel understreger forskerne vigtigheden af at holde barnet fri fra et miljø med alkohol, røg og andre stoffer for at mindske risikoen for vuggedød.

 

5. Hud-til-hud
Der er evidens for, at hud-til-hud kontakt med nyfødte og eller amning påvirker babyens overlevelsesevne positivt.

 

Læs mere om American Pediatric Associations råd her og se den nye rapport “SIDS and Other Sleep-Related Infant Deaths: Updated 2016 Recommendations for a Safe Infant Sleeping Environment” her  samt Sundhedsstyrelsens anbefalinger mod vuggedød her

 

Vil du vide mere om små børn og søvn?

“Her er de bedste råd til at få børn til at sove igennem”

 

“Nyt studie gør os klogere på, hvordan forældre kan sikre, at deres baby får en tryg nattesøvn”

 

Annonce:

“Ved du hvor meget søvn dine børn har brug for? Se de nyeste anbefalinger”

 

“Her er de 3 ting, som går igen i enhver vellykket putte-rutine”

 

 

LIGE NU PÅ NOPA