Se hvordan du kan bruge tydelige rammer til at give dine børn ro og tryghed i hverdagen

Gode, faste rammer er den bedste vej til at præge vores børn med de værdier, vi tror på, uden en masse diskussioner og snak. Faktisk er faste rammer næstefter kærlighed det mest tryghedsskabende for børn. Strukturer medfører nemlig, at børnene ved, hvad de kan forvente – og hvad vi forventer af dem, og det gør dem rolige og giver dem en følelse af, at vi er til at regne med som voksne.

 

Men hvad ER egentlig en fast ramme? Og hvordan ser det konkret ud i hverdagen for børn i forskellige aldre?

 

Vi samler her op på de seneste års forskning – og så har vi som noget nyt lavet nogle helt konkrete oversigter til forældre, så du kan finde inspiration til at skabe gode faste rammer hjemme hos jer, som passer præcis til dit barns alder.

 

Faste rammer giver børn gode forudsætninger i livet

Igennem mange år har forskere fremhævet betydningen af, at forældre opstiller faste rammer for børn, men hvorfor egentlig? Det korte svar er, fordi det er den enkleste og mest effektive vej til at lære børn, hvad der er rigtigt og forkert.

 

I stedet for at sige en masse (som børnene ofte slet ikke forstår) kan vi gennem faste rammer helt konkret vise vores børn, at der er noget, der gælder. At det ikke er ligemeget, hvordan man taler til andre, at man holder bordskik, at det er vigtigt at spise sundt, at man skal passe på sig selv i trafikken osv.

 

Det handler helt grundlæggende om at etablere de konkrete rytmer og vaner i hverdagen, som lærer vores børn det, som vi nu en gang synes, er det rigtige.

 

Og det betaler sig.

 

I hvert fald viser utallige studier, at børn, der kan kende forskel på “rigtigt” og “forkert”, og som har lært at navigere efter værdier og normer, vokser op og bliver både gladere, sundere og faktisk også rigere som voksne. Det har man blandt set i såkaldt “longitudinale studier”, hvor man følger de samme mennesker fra barndommen og frem til de bliver voksne.

 

Det er noget forældre kan udvikle hos deres børn fra de er helt små og op igennem deres skoletid.

 

Hvad kendetegner velfungerende faste rammer?

Velfungerende faste rammer er nogen, der skaber nogle rutiner i hverdagen, som passer til børnenes udvikling og temperament, og som de voksne kan se sig selv i. Det duer eksempelvis ikke, hvis man skaber en putterutine, som tager en time med tovtrækkerier, hvis man på den længere bane kun ønsker at bruge et kvarter.

 

På mange måder handler det altså om, at man som forældre en gang for alle beslutter sig for, hvordan man gerne vil have hverdagen til at køre og så vænner børnene til det. Det er naturligvis ikke alt, der skal skemalægges, men børn har brug for, at vi som forældre tager stilling i de situationer, som er vigtige.

 

Det kan være særdeles hårdt arbejde at etablere dem, men på den længere bane er det noget af det bedste, man kan gøre, for det minimerer antallet af konflikter og skaber mere tid til glade og hyggelige stunder i familien.

 

Men hvor skal man starte og med hvad?

 

For at det skal være let at gå til, har vi på NOPA lavet nogle helt konkrete inspirationsark, som passer til børn i forskellige aldre (du kan hente dem som pdf nederst). Vi har udvalgt de rutiner i hverdagen, hvor du vil opleve størst effekt. Tag fat i de spørgsmål, som er relevante hjemme hos jer og tilføj endelig nogen, hvis der er noget, I synes mangler.

 

 

Du kan også hente dem som pdf her, så du kan printe dem: Hvordan skaber du trygge faste rammer i hverdagen? (linket åbner i et nyt vindue)

 

Og husk altid, at der ikke findes nogen rigtige og forkerte svar – kun de svar, som er rigtige i jeres familie.

 

Kilder: Forskningen på betydningen af faste rammer er samlet og opsummeret i PhD Lenard Saxs bog “The Collapse of Parenting. How We Hurt Our Kids When We Treat Them Like Grown-Ups”, Basic Books. Derudover trækker artiklen på følgende forskning: Laurence Steinberg, Nina S. Mounts Susie D. Lamborn og Sanford M. Dornbusch, “Authoritative Parenting and Adolescent Adjustment Across Varied Ecological Niches”, Journal of Research on Adolescence, Laurence Steinberg, “Presidential Address: We Know Some Things: Parent-Adolescent Relationships in Retrospect and Prospect”, Journal of Research on Adolescenc og Laurence Steinberg, “The 10 Basic Principles of Good Parenting – One of America’s Leading Experts Tells You What You Need to Know”.  

LIGE NU PÅ NOPA