Nyt studie viser, at børn får deres intelligens fra deres mor

Er du mor og har du et klogt barn? Så har dit barn muligvis grund til at sende sit tak for de gode gener til dig. Ifølge et nyt studie arver børn nemlig primært deres intelligens fra deres mødre, og ikke ligeligt fra begge forældre, som man hidtil har troet.

 

Annonce:

Forskningsresultaterne formidles i Psychology Spot, hvor de har foretaget en litteraturgennemgang af de seneste års studier på området. Den viser, at der er nogle gener, som opfører sig anderledes afhængig af, om de kommer fra moderen eller faderen. Disse gener har ifølge gennemgangen en form for “biokemisk mærke”, som gør det muligt at følge dem og se om de er aktive.

 

Og det er her det bliver interessant, for det viser sig, at nogle gener oftere er aktive, hvis de kommer fra moderen, mens andre gener oftere er aktive, hvis de kommer fra faderen. Netop dette ser ud til at spille en rolle i forhold til de gener, der påvirker børns intelligens. Flere studier afslører nemlig, at X-kromosomet, som kommer fra moderen, er dominerende i de områder af hjernen, som påvirker børn intelligens og kognitive funktioner.

 

Omvendt ser det ud til, at faderens gener har større indflydelse end moderens i forhold til udviklingen af de følelsesmæssige centre af hjernen, bl.a. det netværk, som kaldes for det “limbiske system”.

 

Opsummeret tyder forskningen på, at moderens gener simpelthen er mere dominerende, når børns intelligens udvikles, og derfor arver børn deres intelligens fra deres mødre.

 

Ifølge Psychology Spot er et af de hidtil mest overbevisende studier en undersøgelse fra Skotland, som har fulgt mere end 12.000 unge mellem 14 og 22 år i en lang årrække. Forskerne tog højde for en række forhold herunder børnenes baggrund og uddannelse, og de fandt, at den faktor, som bedst forudsiger børns intelligens, er moderens intelligens. I gennemsnit varierede børnenes intelligens faktisk kun med 15 point i forhold til deres mors.

 

Kloge børn har altså grund til at sende en kærlig tanke til deres mor.

 

Det er dog vigtigt at understrege, at intelligens ikke kun er noget, man arver. Klog er også noget man øver sig på. Der er bl.a. en række studier, der dokumenterer, at intelligens og børns kognitive funktioner også udvikles og påvirkes i relationen og samværet mellem forældre og barn. Og den amerikanske professor Carol Dweck fra Stanford University har også vist, hvordan børn kan udvikle deres intelligens gennem træning og ved at øve sig.

 

Annonce:

Det estimeres, at omkring 40-60 procent af børns intelligens er nedarvet. Resten afhænger af børnenes miljø, opvækst, personlige karakteristika og indstilling.

 

LIGE NU PÅ NOPA