Sådan får du dine børn til at høre efter, når de er 2, 4, 6 og 8 år

 

Annonce:

Over halvdelen af danske forældre skælder ofte deres børn ud. Det viser en ny landsdækkende undersøgelse, som NOPA har fået lavet i samarbejde med teleselskabet Call me. Det er især de situationer, hvor børnene ikke hører efter, som ender i konflikt og skældud. Her ser vi derfor nærmere på, hvordan man som forælder bliver bedre til at få børn i forskellige aldre til at høre efter de ting, der bliver sagt.

 

Børnene hører slet ikke efter, når de voksne skælder ud

Der er ikke nogen tvivl om, at det er irriterende, når ens børn ikke hører efter eller virker som om, at de er fuldstændigt ligeglade med det, man siger. Faktisk er det så frustrerende, at børn, der ikke hører efter er den hyppigste årsag til skældud blandt danske forældre. Men selvom man er ved at gå ud af sit gode skind, så er det i realiteten ret nyttesløst at hæve stemmen eller tale nedsættende til børn. De seneste års hjerneforskning afslører i hvert fald, at børnene faktisk slet ikke hører, hvad vi siger, når vi skælder ud.

 

Det skyldes, at skældud aktiverer de mere primitive dele af hjernen. Det får børnene til at gå i forsvarsposition, føle sig truet, være kontrære, “umulige” og i det hele taget arbejde imod os ved enten at være udadreagerende eller ved at gå ind i sig selv. I sådan en situation er de primært optaget af deres egne følelser og har slet ikke kapacitet til at forholde sig til det deres mor eller far siger.

 

Skældud er altså ikke kun en dårlig oplevelse for både forælder og barn – det er også virkningsløst. Men hvordan får man så børnene til at høre efter? Vi har samlet de bedste råd til effektiv kommunikation med børn og har inddelt dem efter børns alder.

 

Du kan hente dem lige her – de er sat op, så du kan se, hvad det er godt at sige og hvad det er godt at undgå at sige:

 

Sådan får du dit 0-3 årige barn til at høre efter

 

Sådan får du dit 3-6 årige barn til at høre efter

 

Sådan får du dit 7-10 årige barn til at høre efter

Annonce:

 

 

Kilder: Undersøgelsen af danske forældres forhold til skældud er foretaget af analyseinstituttet Wilke. Undersøgelsen er landsdækkende og er foretaget blandt 500 forældre med børn i alderen 0-10 år. I undersøgelsen defineres skældud som situationer, hvor forældre hæver stemmen eller taler nedsættende. Artiklen trækker desuden på følgende kilder: Professor Daniel Siegel og Dr. Tina Payne Brysons,“The Whole-Brain Child” og “No-Drama Discipline”.

LIGE NU PÅ NOPA