Sådan bliver dit barn bedre til at koncentrere sig

Nogle børn har svært ved at koncentrere sig og fastholde fokus i længere tid ad gangen. Der er ingen tvivl om, at især telefoner, iPads og computere udfordrer børnenes koncentrationsevne både fordi de elektroniske enheder forstyrer, men også fordi de frister børnene til liiige at tjekke Facebook eller svare på en en sms.

Selvom dit barn nok vil protestere, så er dårlig koncentration ofte et spørgsmål om vaner – og derfor er det for det meste noget, man kan gøre noget ved. Her følger fire konkrete råd til, hvordan I kan komme i gang hjemme hos jer.

 

1. Drop mærkaterne

Netop fordi det at koncentrere sig i høj grad er vanebestemt, er det vigtigt, at du som forælder tænker over, at du ikke skal bruge mærkater som “du har så meget krudt i røven” eller “du kan bare ikke sidde stille”. Mærkaterne sender nemlig et signal til barnet om, at den manglende koncentrationsevne er en uforanderlig del af barnets personlighed, og det vil fastholde barnet i den uhensigtsmæssige adfærd. Prøv i stedet at sige: “Alle kan blive bedre til at koncentrere sig – og det skal du vist i gang med at øve dig på den kommende tid”.

 

2. Vær opmærksom på situationer, hvor barnet godt kan koncentrere sig

Det er heldigvis de færreste børn, som aldrig er i stand til at koncentrere sig. Som forælder kan du med fordel være opmærksom på alle de situationer, hvor barnet sagtens kan holde fokus og ignorere distraktioner fra mobil og lignende, fx foran computeren eller på sportsbanen. Tal med dit barn om, hvad han eller hun gør i de situationer, som virker, og spørg, hvad der skal til for, at barnet kan begynde at gøre det samme i de situationer, hvor det kniber med koncentrationen. På den måde kan du bruge en succesoplevelse – og ikke et nederlag – som afsæt til samtalen om, hvordan dit barn kan blive bedre.

 

3. Fjern distraktionerne

Det mest effektive værn mod distraktioner er naturligvis at fjerne dem. Man kan fx slukke for internettet på sin computer, hvis man skal arbejde fokuseret, eller man kan sørge for at sætte telefonen på lydløs eller lægge den i et andet lokale. Som forælder kan du fortælle dine børn, at det er vigtigt at lære at koncentrere sig og at fokusere, og du kan herefter med fordel bede dem om at komme med ideer til, hvordan de kan fjerne det, der distraherer dem. På den måde kan du stå fast på, at barnet skal øve sig på at holde fokus samtidig med, at du giver ham eller hende mulighed for at få konkret indflydelse på, hvordan det skal ske i praksis.

 

4. Lav en konkret plan

Desværre er det ikke altid muligt at fjerne det, der distraherer én, for det kan jo være, at man fx skal bruge internettet, når man laver sit skolearbejde, eller at der er meget uro i klassen. I de situationer har forskning vist, at det hjælper at planlægge på forhånd, hvad man skal gøre, hvis man bliver distraheret, for det øger sandsynligheden for, at man gør noget ved det i situationen. Hvis barnet fx bliver distraheret af sidemanden, kan han eller hun sørge for at få en anden plads på første række eller ved siden af et af de børn, som arbejder fokuseret i timerne. Det vigtige er her at vise, at der altid er noget, barnet selv kan gøre for bedre at kunne koncentrere sig i de svære situationer – og at du som den voksne hjælper ham eller hende med at se alle løsningerne. På den måde lærer du dit barn at tage ansvar, selvom det er i situationer, som barnet måske ikke føler er helt optimale.

Inspiration Skolebørn Sådan bliver dit barn bedre til at koncentrere sig
Sofie Münster
Sofie Münsterhttp://www.nordicparenting.dk
Stifter af NOPA. Forfatter til bestsellerne "Klog er noget, man øver sig på" fra 2016 og “Kærlighed er ikke nok” fra 2017. Fast børneekspert på Go' Morgen Danmark på TV2. Desuden formand for regeringens opdragelsespanel nedsat af børne- og socialminister Mai Mercado i januar 2018. Sofie er selv mor til Filippa og Lucca.

Mest læste lige nu

Her er de pligter, der passer til børn, når de er 3, 5, 7 og 10 år

Pligter er en vigtig del af opdragelsen. De lærer børn at tage ansvar, og viser dem, hvordan de konkret kan spille en rolle for familiens...

Så meget betyder faste sengetider for børns opførsel, når de er vågne

Børn skal ikke kun have tilstrækkelig med søvn. Ifølge et stort britisk studie har det også stor betydning, at de har en fast søvnrytme...

Fire gode forældrevaner, der giver børn et højt selvværd

Et højt selvværd har indflydelse på både børns trivsel og livsglæde, og derfor er det naturligvis noget, som mange forældre gerne vil hjælpe deres...

Så lidt behøver du at sige for at dulme dit barns store følelser

Store følelser er faktisk mere almindelige hos børn, end man måske umiddelbart skulle tro. Men i og med de har så begrænsede erfaringer - de...

Med disse fire enkle skridt kan du flytte dit barn fra “vil ikke” til “vil gerne”

De fleste konflikter og konfrontationer med børn opstår, når vi som forældre har svært ved at få børnene til at gøre det, vi siger....