6 tricks når dit barn ikke gider at rydde op

I hver fjerde familie bliver børn og voksne uvenner, når børnene ikke gider at rydde op. Og helt ærligt: Det er da også virkelig svært at forstå, hvorfor de ikke bare kan gøre det, når man beder dem om det. Her er 6 tricks, du kan bruge næste gang, der skal skabes orden i kaos.

 

1. Aftal et fast tidspunkt

Der er ikke noget værre, end en når ens mor braser ind på værelset midt i en ny mission i Counter Strike og siger “nu skal du rydde op”, og det skaber naturligvis ikke det bedste udgangspunkt for en konstruktiv samtale, når den ene part er totalt muggen. Sørg derfor for en gang for alle at få aftalt et fast tidspunkt for hvornår, der skal ryddes op – og lad meget gerne dit barn selv bestemme det.

 

2. Vær enige om standarden på forhånd

Har du også prøvet, at børnene siger, at de “har ryddet op” for derefter at opdage, at de har proppet alt tøjet (også det beskidte) ind i tøjskabet i en stor bylt? Også i mindre ekstreme tilfælde kan der være stor forskel på, hvornår børnene synes, at der ryddet op, og hvornår vi voksne synes, der er det.

Derfor er det en god ide at gøre det soleklart for dit barn, hvad du forventer. I kan fx rydde op sammen næste gang og så runde af med at tage billeder af, hvordan værelset ser ud. Fortæl derefter dit barn, at det er sådan det skal se ud hver gang, og tag billederne frem næste gang, der opstår diskussioner.

 

3. Stå fast på dit krav, men inddrag barnet i processen

Når børn føler, at de har indflydelse, er de langt mere villige til at gøre, hvad du vil have: “Herhjemme rydder vi op efter os selv – men du bestemmer selv, hvornår du rydder op, om du vil høre høj musik imens og hvilken rækkefølge du gør hvad i…”

 

4. Lad være med at gøre det for dem

Hvis bare du én gang gør arbejdet for dine børn, viser du dem, at de bare skal nøle længe nok, så klarer mor/far den for dem. Prøv i stedet at tage en snak med børnene: “Jeg har brug for at tale med dig. Oprydning er en af dine pligter og familien fungerer kun godt, hvis vi alle bidrager med vores del. Jeg oplever ikke, at du gør det, når du ikke overholder vores aftaler om oprydning. Hvad tænker du om det?” 

 

5. Hids dig aldrig op

Børn hører ikke mere af det, vi siger, blot fordi vi hidser os op – snarere tværtimod. Bevar roen og den gode tone og sig: “Jeg ved, at du sagtens kan finde ud af at rydde op – hvad vil du gøre for at kunne overholde vores aftale og få det gjort?”

 

6. Giv tid

Forvent ikke at teenageværelset ligner et femstjernet hotel fra dag 1. Nye vaner kommer ikke fra den ene dag til den anden. Sørg for at oprydningsrutinen gentages hver eneste uge, og husk at rose dit barn for hans eller hendes indsats, når det går godt: “Hvor er det dejligt, at du tager opgaven alvorligt, og at du bliver så ihærdigt ved, indtil du er i mål”. 

 

Kilder: Tallet i artiklen stammer fra en undersøgelse, som Psykiatrifonden har gennemført i samarbejde med analyseinstituttet YouGov.

Inspiration Skolebørn 6 tricks når dit barn ikke gider at rydde op
Sofie Münster
Sofie Münsterhttp://www.nordicparenting.dk
Stifter af NOPA. Forfatter til bestsellerne "Klog er noget, man øver sig på" fra 2016 og “Kærlighed er ikke nok” fra 2017. Fast børneekspert på Go' Morgen Danmark på TV2. Desuden formand for regeringens opdragelsespanel nedsat af børne- og socialminister Mai Mercado i januar 2018. Sofie er selv mor til Filippa og Lucca.

Mest læste lige nu

Her er de pligter, der passer til børn, når de er 3, 5, 7 og 10 år

Pligter er en vigtig del af opdragelsen. De lærer børn at tage ansvar, og viser dem, hvordan de konkret kan spille en rolle for familiens...

Så meget betyder faste sengetider for børns opførsel, når de er vågne

Børn skal ikke kun have tilstrækkelig med søvn. Ifølge et stort britisk studie har det også stor betydning, at de har en fast søvnrytme...

Fire gode forældrevaner, der giver børn et højt selvværd

Et højt selvværd har indflydelse på både børns trivsel og livsglæde, og derfor er det naturligvis noget, som mange forældre gerne vil hjælpe deres...

Så lidt behøver du at sige for at dulme dit barns store følelser

Store følelser er faktisk mere almindelige hos børn, end man måske umiddelbart skulle tro. Men i og med de har så begrænsede erfaringer - de...

Med disse fire enkle skridt kan du flytte dit barn fra “vil ikke” til “vil gerne”

De fleste konflikter og konfrontationer med børn opstår, når vi som forældre har svært ved at få børnene til at gøre det, vi siger....