2 minutters advarsler gør børnene endnu mere sure, når de skal lægge iPad’en væk

Børnene elsker deres iPad – og vi kan heller ikke lade være med at elske den en lille smule, for hvis der er noget en skærm kan, så er det at give et tiltrængt pusterum i en travl hverdag. Men børnene kan jo ikke sidde med den hele eftermiddagen, så hvordan får man den væk fra dem igen?

Et nyt studie gør os klogere på det spørgsmål – og det viser sig, at et af de trick, som de fleste af os nok har hørt os selv bruge mange gange, faktisk slet ikke virker.

 

Advarsler gør børn mere kede af det

Skærme er på en og samme tid både en hjælp og en udfordring: Når børnene sidder med en iPad og er fuldt koncentrerede om et spil, så er der ro. Men så snart det er tid til at lægge den væk, så får piben pludselig en anden lyd. Af en eller anden grund er de ALTID “midt i” en film eller en bane, når man siger til dem, at det er tid til at lægge den væk. Det er ALDRIG et godt tidspunkt.

Det kan få mange af os forældre til at tænke, at vi skal advare børnene på forhånd: “Om to minutter skal du slukke for iPaden”.

Men i et nyt studie viser forskere, at det kan gøre det endnu sværere for børnene at lægge skærmen fra sig. Børnene bliver ganske enkelt endnu mere vrede og kede af det, end hvis de bare bliver bedt om at lægge skærmen væk.

Et hold forskere har gennem to uger fulgt en række familier med børn i alderen 1-5 år, for at forstå børns skærmvaner og ikke mindst for at se, hvordan børnene reagerede, når skærmtiden var forbi.

Forskerne antog inden forsøget, at advarslerne ville gøre overgangen lettere for børnene. Men de tog fejl.

”Vi var virkelig chokerede – faktisk så meget, at vi tænkte ‘måske giver forældre kun 2 minutters advarsler lige inden de ved, at der nok vil komme konflikt eller modstand’”, udtalte forsker Alexsis Hiniker i forbindelse med offentliggørelsen af undersøgelsen.

Forskerne besluttede sig derfor for at undersøge, om det var tilfældet. Men uanset hvilken situation advarslerne blev givet i, så viste det sig, at de gjorde situationen værre.

 

Hvad virker så?

Nogle ting viste sig dog at virke for forældrene i undersøgelsen. Forskerne kunne bl.a. se, at det var nemmere for børnene at lægge skærmen væk, hvis familien havde faste rutiner for skærmtid eller hvis der var et naturligt sluttidspunkt som eksempelvis aftensmad eller et fladt batteri.

Inspiration Skærmtid og sociale medier 2 minutters advarsler gør børnene endnu mere sure, når de skal lægge...
Sofie Münster
Sofie Münsterhttp://www.nordicparenting.dk
Stifter af NOPA. Forfatter til bestsellerne "Klog er noget, man øver sig på" fra 2016 og “Kærlighed er ikke nok” fra 2017. Fast børneekspert på Go' Morgen Danmark på TV2. Desuden formand for regeringens opdragelsespanel nedsat af børne- og socialminister Mai Mercado i januar 2018. Sofie er selv mor til Filippa og Lucca.

Mest læste lige nu

Her er de pligter, der passer til børn, når de er 3, 5, 7 og 10 år

Pligter er en vigtig del af opdragelsen. De lærer børn at tage ansvar, og viser dem, hvordan de konkret kan spille en rolle for familiens...

Fire gode forældrevaner, der giver børn et højt selvværd

Et højt selvværd har indflydelse på både børns trivsel og livsglæde, og derfor er det naturligvis noget, som mange forældre gerne vil hjælpe deres...

Så meget betyder faste sengetider for børns opførsel, når de er vågne

Børn skal ikke kun have tilstrækkelig med søvn. Ifølge et stort britisk studie har det også stor betydning, at de har en fast søvnrytme...

Så lidt behøver du at sige for at dulme dit barns store følelser

Store følelser er faktisk mere almindelige hos børn, end man måske umiddelbart skulle tro. Men i og med de har så begrænsede erfaringer - de...

Med disse fire enkle skridt kan du flytte dit barn fra “vil ikke” til “vil gerne”

De fleste konflikter og konfrontationer med børn opstår, når vi som forældre har svært ved at få børnene til at gøre det, vi siger....