Sådan får du børnene væk fra skærmen

Solen skinner og vi er mange forældre, der gerne vil have børnene med ud og nyde det varme sensommervejr i stedet for at sidde indenfor med iPad’en. Så hvordan får man børnene med på den ide? En gruppe forskere har spurgt omkring 250 forældre, hvordan de mest effektivt får deres børn væk fra skærmen. Her får du deres bedste bud. Det er tre hurtige tips, som det er lige til at tage til sig.

 

1. Fortæl børnene, hvad de skal i stedet

Mange gange hører vi nok os selv sige “nu er det tid til at lægge iPad’en væk”. Men det kan få børnene til at reagere, fordi de føler, at noget bliver taget fra dem.

Et hurtigt trick til at undgå det, er, i stedet at sige, hvad børnene skal i stedet: “Kom du med mig ud i haven – vi kan lige nå en hurtig leg inden madlavningen”, “jeg har lige brug for dig i køkkenet – jeg har en sjov opgave, som jeg tror, at du vil synes er ret svær…”, “er du sulten/tørstig? Kom du med mig, så kan vi lige sidde lidt sammen” osv. 

 

2. Skab et naturligt sluttidspunkt

Børnene har nemmere ved at acceptere, at skærmtiden er ovre, hvis der er et naturligt sluttidspunkt, fx aftensmad eller et fladt batteri. I kan også aftale tidspunktet på forhånd, fx du må spille i 30 min. eller se ét afsnit.

For små børn kan det nogle gange virke med et æggeur, som tæller ned, så er det nemlig “uret”, der siger, når det er slut og det kan gøre børnene mindre vrede.

 

3. Hiv plasteret af

Hvis du mærker, at der er modstand, så skynd dig at få det overstået. Diskussioner kan få børnene til at tro, at der måske er en “åbning” for, at de liiige må være lidt mere på, og det skaber både konflikt her og nu og faktisk også på den længere bane, for det vil sandsynligvis få børnene til at blive ved med at teste grænserne.

Stå fast og få det overstået. Herefter er det altid en god ide at tilbyde alternative muligheder (se inspiration i punkt 1).

Sofie Münster
Sofie Münsterhttp://www.nordicparenting.dk
Stifter af NOPA. Forfatter til bestsellerne "Klog er noget, man øver sig på" fra 2016 og “Kærlighed er ikke nok” fra 2017. Fast børneekspert på Go' Morgen Danmark på TV2. Desuden formand for regeringens opdragelsespanel nedsat af børne- og socialminister Mai Mercado i januar 2018. Sofie er selv mor til Filippa og Lucca.

Mest læste lige nu

Her er de pligter, der passer til børn, når de er 3, 5, 7 og 10 år

Pligter er en vigtig del af opdragelsen. De lærer børn at tage ansvar, og viser dem, hvordan de konkret kan spille en rolle for familiens...

Så meget betyder faste sengetider for børns opførsel, når de er vågne

[Børn skal ikke kun have tilstrækkelig med søvn. Ifølge et stort britisk studie har det også stor betydning, at de har en fast søvnrytme...

Så lidt behøver du at sige for at dulme dit barns store følelser

Store følelser er faktisk mere almindelige hos børn, end man måske umiddelbart skulle tro. Men i og med de har så begrænsede erfaringer - de...

Her er de skærmregler, der passer til børn, når de er 3, 5, 7 og 10 år

Der er nok ikke noget emne, der er mere omdiskuteret i moderne familier end skærme og børn. For hvor meget tid er det egentlig...

Se dine børns ideelle sengetid alt efter, hvor gamle de er, og hvornår de plejer at vågne

Som forældre ved vi godt, at søvn er vigtigt for vores børn, men hvor meget har de egentlig brug for at sove? Det kan...