Artikel fra

Skoler satte ‘stilhed’ på skoleskemaet. Og så skete der noget

I Danmark har vi de seneste år fyldt skoleskemaet med nye aktiviteter og flere timer. I USA er skoler gået i den stik modsatte retning. De har sat ‘stilhed’ på skoleskemaet. Forskere har fulgt med fra sidelinjen – og det er fascinerende, hvad 15 minutters tomgang kan gøre for både børnenes faglige og sociale udvikling.

Moderne børns liv er i den grad proppet med indtryk og stimuli. Man sidder ikke længere ved busstoppestedet og kigger tomt ud i luften. Børn er konstant “på” og bliver underholdt af spil, sms’er og sociale medier. Ifølge New York Times er en række amerikanske skoler dog begyndt at gå imod strømmen. De tilbyder eleverne en planlagt pause, en såkaldt “Quite Time”, hvor børnene to gange 15 minutter om dagen ikke skal gøre andet end at slappe af i ro og mag.

Eleverne kan enten meditere og lave vejrtrækningsøvelser. Eller også kan de sidde helt stille og læse i en bog eller kigge ud i luften.

En af de skoler, der har sat stilhed på skoleskemaet, er Visitacion Valley Middle School, som ligger i storbyen San Fransisco. Den har mange udsatte elever, som oplever en høj grad af stress i hverdagen. Og for dem har resultaterne været overraskende positive.

På tre år er fraværet blevet reduceret markant. Hele 98 procent af eleverne passer deres skolegang, og år for år er elevernes karakterer steget. Sammenlignet med andre skoler med et tilsvarende elevgrundlag, klarer Visitacion Valley sig klart bedre. Eleverne fortæller, at stilheden har gjort det nemmere for dem at koncentrere sig og at sidde stille på stolen i timen.

Siden har en del skoler fulgt trop, og der er nu gennemført hele 17 studier, hvor man har undersøgt effekterne. Flere af undersøgelserne har været det, man kalder for “kontrollerede forsøg”, hvor forskerne sammenligner elever, der har stilhed på skoleskemaet med elever, som blot har et “almindeligt” skema. De studier viser, at stilhed giver positive resultater for eleverne på en lang række områder: Mindre stress og angst, forbedret følelsesmæssig intelligens, bedre faglige resultater og øget robusthed.

Stilhed kan naturligvis ikke løse alle udfordringer, men det er et billigt og helt enkelt værktøj. Måske det også var en ide at lade danske børn gå i tomgang et par gange om dagen?

Nyhed Skoler satte 'stilhed' på skoleskemaet. Og så skete der noget
Sofie Münster
Sofie Münsterhttp://www.nordicparenting.dk
Stifter af NOPA. Forfatter til bestsellerne "Klog er noget, man øver sig på" fra 2016 og “Kærlighed er ikke nok” fra 2017. Fast børneekspert på Go' Morgen Danmark på TV2. Desuden formand for regeringens opdragelsespanel nedsat af børne- og socialminister Mai Mercado i januar 2018. Sofie er selv mor til Filippa og Lucca.

Mest læste lige nu

Her er de pligter, der passer til børn, når de er 3, 5, 7 og 10 år

Pligter er en vigtig del af opdragelsen. De lærer børn at tage ansvar, og viser dem, hvordan de konkret kan spille en rolle for familiens...

Fire gode forældrevaner, der giver børn et højt selvværd

Et højt selvværd har indflydelse på både børns trivsel og livsglæde, og derfor er det naturligvis noget, som mange forældre gerne vil hjælpe deres...

Så meget betyder faste sengetider for børns opførsel, når de er vågne

Børn skal ikke kun have tilstrækkelig med søvn. Ifølge et stort britisk studie har det også stor betydning, at de har en fast søvnrytme...

Så lidt behøver du at sige for at dulme dit barns store følelser

Store følelser er faktisk mere almindelige hos børn, end man måske umiddelbart skulle tro. Men i og med de har så begrænsede erfaringer - de...

Med disse fire enkle skridt kan du flytte dit barn fra “vil ikke” til “vil gerne”

De fleste konflikter og konfrontationer med børn opstår, når vi som forældre har svært ved at få børnene til at gøre det, vi siger....