Artikel fra

Tidlige sengetider halverer børns risiko for overvægt

At få børnene i seng i god tid er måske noget af det bedste forældre kan gøre for deres børns udvikling både her og nu og på den længere bane. Selv små ændringer i børns sengetid, kan gøre en overraskende stor forskel for børnenes sundhed.

 

I seng inden kl. 20

Det er godt at komme tidligt i seng. I hvert fald dokumenterer forskere i en ny undersøgelse fra Ohio State University, at risikoen for at blive overvægtig senere i livet halveres, når børn på seks år eller under kommer i seng kl. 20 frem for kl. 21. Selv da forskerne tog højde for andre faktorer, som øger risikoen for overvægt hos børn (fx mad, fysisk aktivitet osv.), var risikoen uændret.

Forskerne har brugt data fra knap 1.000 familier, som er blevet fulgt siden 1991. Og de fandt en overraskende stor forskel hos børnene, da de var blevet teenagere: Kun én ud af 10 børn, der var kommet i seng kl. 20 var overvægtig, mens det gjaldt for hele 23 procent af de børn, der først var blevet puttet kl. 21 eller senere.

Men hvorfor påvirker søvn børns vægt?

 

Træthed forstyrrer appetitten

En af hovedforklaringerne på, hvorfor for lidt søvn har indflydelse på børns vægt, er, at de hormoner, som styrer appetitten, bliver påvirket på en negativ måde af træthed. Når børnene ikke får sovet nok, bliver de simpelthen mere sultne, end de ellers ville være. Og det kan risikere at få børn til at spise markant mere, end de egentlig har brug for, tyder nyt studie på.

I undersøgelsen, som er offentliggjort i den nyeste udgave af forskningstidsskriftet Journal of Sleep Research, har forskere “simuleret” en hverdagssituation, hvor børn mellem 3 og 4 år missede deres middagslur og kom to timer senere i seng. I alt sov de tre timer mindre, end de plejer.

Samtidig registrerede forskerne, hvor meget børnene spiste. Og det skulle vise sig at være en del – både den pågældende dag og dagen efter.

Børnene indtog hele 20 procent flere kalorier, 25 procent mere sukker og 26 procent flere kulhydrater – og det er på trods af, at forældrene gav børnene præcis den samme mad, som de var vant til at få.

Søvn er ifølge forskere noget af det bedste man kan gøre for børns sundhed.

“Det her er noget helt konkret, forældre kan gøre for at mindske deres børns risiko for overvægt. Desuden vil det sandsynligvis også smitte positivt af på børnenes sociale, følelsesmæssige og kognitive udvikling ” fortæller Sarah Anderson, som er professor og en af forskerne bag undersøgelsen fra Ohio State University.

Ved du hvor meget søvn dine børn har brug for? Læs førende søvneksperters anbefalinger til børn i alle aldre.

Inspiration Sundhed og mad Tidlige sengetider halverer børns risiko for overvægt
Sofie Münster
Sofie Münsterhttp://www.nordicparenting.dk
Stifter af NOPA. Forfatter til bestsellerne "Klog er noget, man øver sig på" fra 2016 og “Kærlighed er ikke nok” fra 2017. Fast børneekspert på Go' Morgen Danmark på TV2. Desuden formand for regeringens opdragelsespanel nedsat af børne- og socialminister Mai Mercado i januar 2018. Sofie er selv mor til Filippa og Lucca.

Mest læste lige nu

Her er de pligter, der passer til børn, når de er 3, 5, 7 og 10 år

Pligter er en vigtig del af opdragelsen. De lærer børn at tage ansvar, og viser dem, hvordan de konkret kan spille en rolle for familiens...

Fire gode forældrevaner, der giver børn et højt selvværd

Et højt selvværd har indflydelse på både børns trivsel og livsglæde, og derfor er det naturligvis noget, som mange forældre gerne vil hjælpe deres...

Så meget betyder faste sengetider for børns opførsel, når de er vågne

Børn skal ikke kun have tilstrækkelig med søvn. Ifølge et stort britisk studie har det også stor betydning, at de har en fast søvnrytme...

Så lidt behøver du at sige for at dulme dit barns store følelser

Store følelser er faktisk mere almindelige hos børn, end man måske umiddelbart skulle tro. Men i og med de har så begrænsede erfaringer - de...

Med disse fire enkle skridt kan du flytte dit barn fra “vil ikke” til “vil gerne”

De fleste konflikter og konfrontationer med børn opstår, når vi som forældre har svært ved at få børnene til at gøre det, vi siger....