Artikel fra

Professor: Mænd med “farkrop” er sundere, lever længere og er bedre fædre

Alle ved, at ens liv ændrer sig med et slag, når man bliver far. Men måske er det ikke kun ens tilværelse, som forandres for altid.

Noget tyder på, at det samme sker for mændenes krop.

Mange mænd oplever nemlig et fald i deres testosteronniveau, når de bliver fædre, og det får deres muskler til at blive mindre og deres fedtdepoter til at blive større.

Resultat: Den kendte “farkrop”.

Som mand føles det nok ikke særlig machoagtigt, men måske er det faktisk slet ikke så ringe endda.

I hvert fald argumenterer den amerikansk professor i antropologi ved Yale University, Richard Bribiescas, for, at mænd med “farkroppe” er sundere, lever længere, er mere attraktive og måske endda også bedre fædre.

Teorien kaldes for “den buttede far hypotese”, og udover at være ret veldokumenteret, er den også svær ikke at trække en lille smule på smilebåndet af.

Richard Bribiescas fremlægger hypotesen i sin nye bog “‘How Men Age: What Evolution Reveals About Male Health and Mortality’” (oversat: “Hvordan mænd ældes: Hvad evolution afslører om mænds sundhed og dødelighed”).

Her argumenterer han for, at den vægtstigning og de hormonelle forandringer, som mange mænd oplever efter, at de bliver fædre, faktisk styrker deres immunforsvar og måske endda kan forlænge deres liv. Det fortæller han til den britiske avis The Telegraph.

Det, der ifølge Bribiescas, kendetegner mænd med farkroppe, er, at fædrene egentlig lever nogenlunde sundt – de kan godt lide at drikke øl i weekenden, jovist, men de sørger også for at dyrke motion og være fysisk aktive.

Men hvorfor er det sundere?

Bribiescas’ argument er, at de hormonelle forandringer, som mændene oplever, styrker deres overlevelsesinstinkt.

Samtidig øger lidt ekstra fedt på sidebenene tilsyneladende også sandsynligheden for, at fædrene investerer tid i deres børn frem for fx at gøre sig til for andre kvinder. De bruger simpelthen mere tid på at drage omsorg for deres børn.

Selv kvinderne er glade.

Når først de er blevet mødre, synes de nemlig, at de lidt buttede mænd er mere attraktive end de toptrimmede og veltrænede. Måske fordi manden med farkroppen signalerer større “farpotentiale”.

Der er nok delte meninger om, hvorvidt teorien holder. Men hvis man er far med farkrop – eller blot er gift med en mand, der har det, så er det da positive nyheder.

Sofie Münster
Sofie Münsterhttp://www.nordicparenting.dk
Stifter af NOPA. Forfatter til bestsellerne "Klog er noget, man øver sig på" fra 2016 og “Kærlighed er ikke nok” fra 2017. Fast børneekspert på Go' Morgen Danmark på TV2. Desuden formand for regeringens opdragelsespanel nedsat af børne- og socialminister Mai Mercado i januar 2018. Sofie er selv mor til Filippa og Lucca.

Mest læste lige nu

Så meget betyder faste sengetider for børns opførsel, når de er vågne

[Børn skal ikke kun have tilstrækkelig med søvn. Ifølge et stort britisk studie har det også stor betydning, at de har en fast søvnrytme...

Her er de pligter, der passer til børn, når de er 3, 5, 7 og 10 år

Pligter er en vigtig del af opdragelsen. De lærer børn at tage ansvar, og viser dem, hvordan de konkret kan spille en rolle for familiens...

Så lidt behøver du at sige for at dulme dit barns store følelser

Store følelser er faktisk mere almindelige hos børn, end man måske umiddelbart skulle tro. Men i og med de har så begrænsede erfaringer - de...

Her er de skærmregler, der passer til børn, når de er 3, 5, 7 og 10 år

Der er nok ikke noget emne, der er mere omdiskuteret i moderne familier end skærme og børn. For hvor meget tid er det egentlig...

Se dine børns ideelle sengetid alt efter, hvor gamle de er, og hvornår de plejer at vågne

Som forældre ved vi godt, at søvn er vigtigt for vores børn, men hvor meget har de egentlig brug for at sove? Det kan...