Artikel fra

Ny forskning viser, hvor godt det er for børn at have jævnbyrdige forældre

Mødre, der arbejder, og fædre, der er aktive på hjemmefronten, er ikke kun godt for ligestillingen blandt de voksne. Det er faktisk også til stor gavn for børnene og giver dem flere muligheder i livet, viser nye studier.

Mange mødre kan nok nikke genkendende til følelsen af dårlig samvittighed, når man har travlt på arbejdet og er træt og udkørt, når man endelig er hjemme. Men selvom det nogen gange kan være svært at finde balancen mellem arbejde og familieliv (og nogle måske ikke altid er enige om arbejdsdelingen), så har det stor betydning for børn at vokse op i hjem, hvor rollerne mellem mor og far er jævnbyrdige.

Det er ganske enkelt godt for både drenge og piger, når mor er aktiv på arbejdsmarkedet og far er aktiv i hjemmet.

 

Mødre, der arbejder, har mere succesfulde døtre og venligere sønner

I en nyere undersøgelse fra Harvard University dokumenterer forskere, at piger, der vokser op i hjem, hvor mødrene arbejder, har større sandsynlighed for at få et godt arbejde som voksne og for at bestride ledende stillinger og tjene flere penge. Også drengene påvirkes positivt. De bruger nemlig mere tid sammen med deres familie som voksne, og har større sandsynlighed for at tage aktiv del i de huslige pligter og gøremål.

Forskerne har sammenlignet data fra mere end 20 lande og studiet understreger, at vi gør noget rigtigt i Danmark, hvor langt de fleste kvinder er på arbejdsmarkedet.

Men det er ikke kun vigtigt, at kvinderne arbejder – det er faktisk lige så vigtigt, at mændene er aktive derhjemme.

 

Fædre, der vasker op, har stærkere døtre og mere afbalancerede sønner

Også fædre er en af nøglerne til at opdrage piger til at have ambitioner. Et studie fra University of British Columbia viste for et par år siden, at fædre, der bidrager til madlavning, tøjvask og andre huslige gøremål, har større sandsynlighed for at få piger, som tør have høje ambitioner og gå efter mere utraditionelle karrierer. De bliver ganske enkelt opdraget til mere ligestilling, og derfor lærer de, at piger har lige så store muligheder som drenge.

“Dette studie er vigtigt, for det viser at ligestilling i hjemmet måske er en af de bedste veje til at inspirere unge kvinder til at gå efter stillinger og job, som de traditionelt har været ekskluderet fra”, udtalte ph.d. og forsker bag studiet Alyssa Croft i forbindelse med offentliggørelsen.

En rapport fra det amerikanske sundhedsministerium har desuden vist, at unge piger med en aktiv far, har det bedre med sig selv og er mindre selvkritiske end andre piger.

Drengene har også gavn af deres fædre. De har eksempelvis mindre risiko for at have problemadfærd, fravær fra skolen og for at ende i kriminalitet, når de har en aktiv far i deres liv.

Jævnbyrdighed blandt forældre er altså ikke kun noget, der styrker ligestillingen mellem kønnene – det er også noget, som smitter positivt af på vores børn og giver dem flere muligheder i livet.

Nyhed Ny forskning viser, hvor godt det er for børn at have jævnbyrdige...
Sofie Münster
Sofie Münsterhttp://www.nordicparenting.dk
Stifter af NOPA. Forfatter til bestsellerne "Klog er noget, man øver sig på" fra 2016 og “Kærlighed er ikke nok” fra 2017. Fast børneekspert på Go' Morgen Danmark på TV2. Desuden formand for regeringens opdragelsespanel nedsat af børne- og socialminister Mai Mercado i januar 2018. Sofie er selv mor til Filippa og Lucca.

Mest læste lige nu

Her er de pligter, der passer til børn, når de er 3, 5, 7 og 10 år

Pligter er en vigtig del af opdragelsen. De lærer børn at tage ansvar, og viser dem, hvordan de konkret kan spille en rolle for familiens...

Så meget betyder faste sengetider for børns opførsel, når de er vågne

Børn skal ikke kun have tilstrækkelig med søvn. Ifølge et stort britisk studie har det også stor betydning, at de har en fast søvnrytme...

Fire gode forældrevaner, der giver børn et højt selvværd

Et højt selvværd har indflydelse på både børns trivsel og livsglæde, og derfor er det naturligvis noget, som mange forældre gerne vil hjælpe deres...

Så lidt behøver du at sige for at dulme dit barns store følelser

Store følelser er faktisk mere almindelige hos børn, end man måske umiddelbart skulle tro. Men i og med de har så begrænsede erfaringer - de...

Her er de skærmregler, der passer til børn, når de er 3, 5, 7 og 10 år

Der er nok ikke noget emne, der er mere omdiskuteret i moderne familier end skærme og børn. For hvor meget tid er det egentlig...