Artikel fra

Så ofte og så tidligt får danske børn deres egen smartphone eller tablet

Det er normalt at få sin egen tablet og smartphone, når man vokser op som barn i Danmark. Faktisk viser nye tal fra Nordea, at ni ud af ti børn mellem 6 og 17 år har deres egne elektroniske enheder. Her ser vi nærmere på, hvad børnene har, hvornår de får det og hvor meget børnenes elektronik egentlig koster os forældre.

I to nye notater har forbrugerøkonom fra Nordea, Ann Lehmann Erichsen, set nærmere på, hvilket elektronik vi danske forældre køber til vores børn.

Og det er ikke så lidt.

Bankens tal, som er indhentet i samarbejde med TNS Gallup, viser, at der er over 1,5 millioner elektroniske enheder rundt omkring på de danske børneværelser.

Og det starter allerede, når børnene er helt små.

Eksempelvis har mere end 60 procent af 6-årige børn deres egen tablet, og når børnene bliver 10 år har 85 procent af dem ikke bare en mobiltelefon, men en decideret smartphone. Når børnene når 14-15 års alderen er det så godt som alle, der har en smartphone.

For os forældre er børnenes elektronik langt fra en gratis omgang.

Samlet set bruger vi 1,3 mia. kroner om året på køb og drift af vores børns telefoner, tablets og computere. Det svarer til omkring 1.800 kroner pr. barn om året. De fleste børn får det som gaver enten til deres fødselsdag eller til jul.

 

Hvor i landet har børnene flest elektroniske enheder?

Generelt er der ikke den store forskel på tværs af landsdele, men region Nordjylland og Syddanmark er topscorerne med henholdsvis 2,11 og 2,05 elektroniske enheder pr. barn. Børnene har derimod færrest i region Midtjylland og Sjælland, hvor tallene er 1,84 og 1,87 pr. barn.

Generelt er det dog altså almindeligt, at hvert barn har omkring to elektroniske enheder. Tablets og PC’ere bruger mange børn i forbindelse med deres skolegang, mens smartphonen nok mere er en gadget, som det er rart at have (ikke mindst fordi alle andre har det).

Det stiller dog krav til børnene at have adgang til internet, sociale medier, spil og kontakt til andre via en skærm i så tidlig en alder. På NOPA har vi derfor skrevet en masse artikler med gode råd til forældre under temaet “Børn online” – du kan se dem alle her.

De kommende uger sætter vi fokus på børn, penge og forbrug. Vi følger blandt andet op i denne uge med artikler om lommepenge, forkælelse og materialisme – og så har vi interviewet en masse børn på video om, hvad de tænker om penge, økonomi, opsparing og hvad det betyder at være rig. Du kan godt glæde dig!

Kilder: To notater fra Nordea: “Børns it-forbrug 2016 – Børn er fuldgyldige forbrugere af dyr elektronik” og “Børns it-forbrug 2016 – forældre bruger (ikke altid) jul og fødselsdag til at opfylde børns elektronikdrømme” udarbejdet af forbrugerøkonom Ann Lehmann Erichsen. Undersøgelsen er gennemført af TNS Gallup for Nordea. Der er gennemført 1.003 interviews med forældre med hjemmeboende børn i alderen 6-17 år. Notaterne er udleveret til NOPA af forfatteren. 

Inspiration Skærmtid og sociale medier Så ofte og så tidligt får danske børn deres egen smartphone eller...
Sofie Münster
Sofie Münsterhttp://www.nordicparenting.dk
Stifter af NOPA. Forfatter til bestsellerne "Klog er noget, man øver sig på" fra 2016 og “Kærlighed er ikke nok” fra 2017. Fast børneekspert på Go' Morgen Danmark på TV2. Desuden formand for regeringens opdragelsespanel nedsat af børne- og socialminister Mai Mercado i januar 2018. Sofie er selv mor til Filippa og Lucca.

Mest læste lige nu

Her er de pligter, der passer til børn, når de er 3, 5, 7 og 10 år

Pligter er en vigtig del af opdragelsen. De lærer børn at tage ansvar, og viser dem, hvordan de konkret kan spille en rolle for familiens...

Fire gode forældrevaner, der giver børn et højt selvværd

Et højt selvværd har indflydelse på både børns trivsel og livsglæde, og derfor er det naturligvis noget, som mange forældre gerne vil hjælpe deres...

Så meget betyder faste sengetider for børns opførsel, når de er vågne

Børn skal ikke kun have tilstrækkelig med søvn. Ifølge et stort britisk studie har det også stor betydning, at de har en fast søvnrytme...

Så lidt behøver du at sige for at dulme dit barns store følelser

Store følelser er faktisk mere almindelige hos børn, end man måske umiddelbart skulle tro. Men i og med de har så begrænsede erfaringer - de...

Med disse fire enkle skridt kan du flytte dit barn fra “vil ikke” til “vil gerne”

De fleste konflikter og konfrontationer med børn opstår, når vi som forældre har svært ved at få børnene til at gøre det, vi siger....