Disse 10 populære fødevarer er kilde til 75 procent af alle giftrester i vores kroppe

Mange børn elsker at spise fødevarer som æbler, vindruer, jordbær og agurker. Men selvom det som udgangspunkt er sundt at spise masser af frugt og grønt, så viser en oversigt fra Danmarks Naturfredningsforening, at de kan være fyldt med rester fra forskellige sprøjtegifte. Eksempelvis kan vindruer indeholde rester fra op til 30 forskellige sprøjtegifte.

Faktisk har Danmarks Naturfredningsforening på baggrund af data fra DTU Fødevareinstituttet og Fødevarestyrelsens pesticidkontrol fundet ud af, at i alt ti populære fødevarer er kilde til 75 procent af al den sprøjtegift, som vi udsættes for gennem maden. De ti fødevarer er: Æbler, hvedemel, tomater, pærer, agurker, jordbær, kartofler, vindruer, salat og rødvin.

Hvis du synes, at det kan virke uoverskueligt, hvor man skal sætte ind, hvis man gerne vil begrænse sine børns og sit eget indtag af skadelige stoffer, så er her altså et konkret sted, hvor det virkelig kan gøre en forskel. Det eneste du skal gøre for helt at undgå sprøjtegiftene er nemlig at købe økologiske varianter af de ti produkter, for de er nemlig helt fri for sprøjtegift.

Nedenfor kan du finde et overblik over hvor meget sprøjtegift, der er fundet i de enkelte produkter. Det er især de udenlandske produkter, som indeholder mange sprøjtegifte, men også danske fødevarer kan have indhold af rester fra sprøjtegifte.

 

Æbler

23 procent af de konventionelle danske æbler og 64 procent af de konventionelle udenlandske æbler indeholder rester af sprøjtegift. I de danske æbler er der målt seks forskellige sprøjtegifte, mens de udenlandske er oppe på 14 forskellige.

 

Tomater

8 procent af de konventionelle danske tomater og 62 procent af de konventionelle udenlandske tomater indeholder rester af sprøjtegift. I de danske tomater er der fundet tre forskellige sprøjtegifte, mens de udenlandske er oppe på 19 forskellige.

 

Pærer 

36 procent af de konventionelle danske pærer og hele 92 procent af de konventionelle udenlandske pærer indeholder rester af sprøjtegift. I de danske pærer er der fundet fire forskellige sprøjtegifte, mens de udenlandske er oppe på 14 forskellige.

 

Hvedemel

17 procent af dansk konventionel hvedemel indeholder rester af sprøjtegift, mens alt konventionelt hvedemel fra udlandet indeholder rester af sprøjtegift.

 

Vindruer

Der er fundet 30 forskellige sprøjtegifte i konventionelle vindruer, og der er fundet sprøjtegift i 73 procent af prøverne.

 

Kartofler

15 procent af de konventionelle danske kartofler og 37 procent af de konventionelle udenlandske kartofler indeholder rester af sprøjtegift. I de danske kartofler er der fundet to forskellige sprøjtegifte, mens de udenlandske er oppe på tre forskellige.

 

Agurker

57 procent af de konventionelle danske agurker og 62 procent af de konventionelle udenlandske agurker indeholder rester af sprøjtegift.

 

Jordbær

74 procent af danske ikke-økologiske jordbær og 86 procent af udenlandske ikke-økologiske jordbær indeholder rester af sprøjtegift. I de danske jordbær er der fundet 13 forskellige sprøjtegifte, mens de udenlandske er oppe på hele 22 forskellige.

 

Salat

25 procent af dansk konventionelt dyrket salat og 56 procent af udenlandsk konventionelt dyrket salat indeholder rester af sprøjtegift. I dansk salat er der fundet fem forskellige sprøjtegifte, mens de udenlandske er oppe på 11 forskellige.

 

Rødvin

Og så lige et punkt, som kun har relevans for de voksne i familien: 47 procent – eller næsten halvdelen af alle ikke-økologiske rødvine indeholder rester af sprøjtegift. Der er fundet op til ni forskellige sprøjtegiftrester.

Inspiration Sundhed og mad Disse 10 populære fødevarer er kilde til 75 procent af alle giftrester...
Sofie Münster
Sofie Münsterhttp://www.nordicparenting.dk
Stifter af NOPA. Forfatter til bestsellerne "Klog er noget, man øver sig på" fra 2016 og “Kærlighed er ikke nok” fra 2017. Fast børneekspert på Go' Morgen Danmark på TV2. Desuden formand for regeringens opdragelsespanel nedsat af børne- og socialminister Mai Mercado i januar 2018. Sofie er selv mor til Filippa og Lucca.

Mest læste lige nu

Her er de pligter, der passer til børn, når de er 3, 5, 7 og 10 år

Pligter er en vigtig del af opdragelsen. De lærer børn at tage ansvar, og viser dem, hvordan de konkret kan spille en rolle for familiens...

Så meget betyder faste sengetider for børns opførsel, når de er vågne

Børn skal ikke kun have tilstrækkelig med søvn. Ifølge et stort britisk studie har det også stor betydning, at de har en fast søvnrytme...

Fire gode forældrevaner, der giver børn et højt selvværd

Et højt selvværd har indflydelse på både børns trivsel og livsglæde, og derfor er det naturligvis noget, som mange forældre gerne vil hjælpe deres...

Så lidt behøver du at sige for at dulme dit barns store følelser

Store følelser er faktisk mere almindelige hos børn, end man måske umiddelbart skulle tro. Men i og med de har så begrænsede erfaringer - de...

Med disse fire enkle skridt kan du flytte dit barn fra “vil ikke” til “vil gerne”

De fleste konflikter og konfrontationer med børn opstår, når vi som forældre har svært ved at få børnene til at gøre det, vi siger....