Her er det legetøj, der passer til børn, når de er 1 år, 2 år og 3 år

Når børn leger med andre børn (og gerne væk fra voksne) lærer de at træffe deres egne valg, at forholde sig til deres følelser og impulser, at se andre børns perspektiver, at forhandle kompromisser og ikke mindst, hvordan man får venner. 

Leg er med andre ord fuldstændig afgørende for, hvordan børn udvikler sig som mennesker, og studier viser da også, at leg allerede fra omkring et-årsalderen  styrker børnene både kognitivt, sprogligt, følelsesmæssigt og socialt. 

Der findes mange former for leg, som gradvist udvikler sig og tager form i takt med, at børnene bliver ældre.

Nedenfor kan du derfor blive klogere på, hvordan dine børns leg forandrer sig de første år af deres liv, og du kan finde konkret inspiration til, hvad det er for typer legetøj, som understøtter netop den udvikling.

 

1-1,5 år

Nyvunden mobilitet er nøgleordet for børn i denne alder. Mange har lige - eller er i fuld gang med - at lære at gå, og det giver for alvor mulighed for, at man kan gå på opdagelse og undersøge. For børnene er det i sig selv ren leg at få lov til at hoppe, løbe og stikke af.

De nye motoriske kompetencer betyder, at børnene elsker at lege med legetøj, som giver dem mulighed for at bruge kroppen og bevæge sig. 

Også finmotorikken er så småt ved at blive forfinet, og igen elsker børnene at bruge deres nye kompetencer. Det er derfor blevet endnu sjovere at bygge, stable, skubbe, køre, putte og tegne. Særligt sjovt er det at observere, hvordan der sker noget, når man "gør noget" med ting, fx at se, hvordan klodserne vælter eller at hvordan brikken i puslespillet passer i rummet.

Børns imitation af voksne begynder også så småt omkring denne alder, og derfor er det også interessant at lege med dukker og "passe på dem" ligesom mor og far passer på en selv. 

Den sproglige udvikling tager også fra og omkring et-årsalderen begynder mange børn at sige deres første ord. Børnenes sprog understøttes særligt godt gennem højtlæsning - meget gerne af sanse- og følebøger, som involverer barnet. 

Legetøj, som passer godt til denne alder inkluderer:

  • Motorisk legetøj, fx en gyngehest, gynger, balancelegetøj osv. 
  • Ting, der kan køre, fx biler, lastbiler, trækdyr, gå-/dukkevogn og tog
  • Klodser, der kan stables 
  • Puslespilgerne i træ og med få brikker. Der er ikke noget som puslespil, som kan give børn små sejre. Det føles fantastisk at sætte brikken på plads i det rigtige rum. 
  • Bløde bamser, dukker og simpelt dukkeudstyr, fx en dukke, dukkelift og dyne.
  • Sandlegetøj, så man kan bygge, hælde og røre i sandkassen eller på stranden 
  • Musikinstrumenter

Se en masse eksempler på den type legetøj her.

 

1,5-2 år

Når børnene runder halvandet år begynder deres legetøj så småt at få personlige karaktertræk. Man kan fx have en bamse, der altid er sulten eller en dukke, som er ked af det og har brug for at blive trøstet. 

Den tidligste form for social leg begynder også i denne periode. Det er lege, hvor man deler: "Vi skiftes til at prøve" eller "først din tur, så min tur" (børnene kan selvfølgelig ikke finde ud af at dele endnu, men gennem legen gør de sig erfaringer med konceptet). Det betyder, at mange børn kan lide at lege med legetøj, hvor man kan skiftes til at sætte brikker på plads, sætte klodser ovenpå hinanden osv. 

Børn i denne alder lærer ved at bruge hænderne og kroppen. De elsker at åbne og lukke, tænde og slukke og stable og vælte. Derfor er det i denne periode sjovt at lege med legetøj, der består af dele, som kan sættes sammen eller åbnes/lukkes fx en traktor med døre, der kan åbnes og lukkes i.

Børnenes leg foregår ustruktureret, og derfor handler det mest af alt om at gøre legetøjet tilgængeligt, og så finder børnene på lege helt af sig selv. Det bedste legetøj til denne alder inkluderer:

  • Køkkenlegetøj, så man kan lege "far, mor og børn". I denne alder er der ikke noget sjovere end at lege man spiser, drikker, rører rundt osv. 
  • Voksenting i "mini" - imitationen af mor og far begynder så småt nu, og derfor kan mange børn lide at lege med legetøjsnøgler, indkøbsvogn, dukkevogn osv.
  • Legetøjsklodser, gerne i træ og forskellige farver, så man kan stable, farvesortere og vælte dem.
  • Puslespil, gerne i træ og med få brikker. Der er ikke noget som puslespil, som kan give børn små sejre. Det føles fantastisk at sætte brikken på plads i det rigtige rum. 
  • Musikinstrumenter
  • Bøger - man kan nærmest ikke læse for mange bøger højt for børn.
  • Togsæt - gerne nogen, der kan sættes sammen og som man kan se køre.
  • Tegnegrej
  • Sandlegetøj, så man kan røre, bygge, bage kager osv. 
  • Trehjulet cykel og gåbilerførste skridt til at lære at cykle

Se en masse eksempler på sådan noget legetøj her.

 

2 år

Fra to-årsalderen begynder det man kalder for "fantasilege". Det første tegn på, at børn begynder at lege denne type leg er, når de fortæller små, usammenhængende historier. I starten er der hverken en naturlig start, midte eller afslutning, men det kommer i takt med, at børnene bliver større. Lysten til at fortælle historier er en vigtig del af det at lege. 

Børnene leger endnu ikke sammen, men derimod parallelt. Det sker eksempelvis, når to børn sidder ved siden af hinanden og begge leger med sandlegetøj. De er bevidste om hinandens tilstedeværelse, men kommunikerer ikke hverken fysisk eller følelsesmæssigt. 

To-årige børn har masser af energi og stor trang til selvstændighed. Godt legetøj til dem er derfor noget, hvor man kan brænde en masse energi, og hvor man kan få lov til at bruge hovedet og SELV gøre det.

Børnene er typisk også vilde med "realistisk" legetøj, der gør det muligt at lege rolle- og fantasilege samt legetøj, der udfordrer deres hjerner fx legesæt, som man kan sætte sammen og kombinere på forskellige måder eller puslespil.  

Det bedste legetøj til denne alder er eksempelvis:

  • Gåbiler, trehjulede cykler og gyngeheste, fordi det stadig er rigtig sjovt at røre sig.
  • Køkkenlegetøj, så man kan imitere virkeligheden. Der er ikke noget sjovere end at lege, at man spiser, laver mad eller har gæster. Det er vigtigt, at legetøjet er "realistisk", så børnene oplever, at det er ligesom det de voksne har. 
  • Puslespil - børnene begynder så småt at kunne lave puslespil med fire og fem brikker.
  • Dukker og bamser til rollelege.
  • Legesæt fx bondegårde, Noahs ark, togbane og andet, der kan samles eller hører sammen.
  • Bolde, som kan hoppe, kastes og som man måske endda kan spille lidt med.
  • Udklædningstøj, som understøtter fantasilegene og de lege, hvor man lader som om, man er en anden.
  • Sandlegetøj, så man kan bygge i sand eller lave kager.
  • Tegnegrej, så man kan bygge, tegne og skabe ting med hænderne

Se en masse gode eksempler på den type legetøj her

 

3 år

Børn i denne alder leger ofte fantasilege og forestiller sig alle mulige ting. De veksler naturligt mellem virkelighed og fantasi og er faktisk ikke rigtig optagede af, hvad der er hvad. 

Børnenes forestillingsevne bliver stadigt stærkere, og de begynder at udvikle deres egne historier, karakterer, historier og plot. Gradvist vil børnene også udvikle deres egne lege, som de vender tilbage til igen og igen.   

Det betyder, at mange børn nyder at lege med legetøj, som de kan udvikle en historie eller rolle omkring. Det kan være legesæt som eksempelvis en bondegård, dukker og dukketilbehør til "far, mor og børn" eller en ridderborg med tilhørende figurer. 

Børn i denne alder er også efterhånden klar til mere udfordrende legetøj og kan eksempelvis begynde at spille simple og alderssvarende spil og løse lidt sværere puslespil end tidligere.

Finmotorikken er også ved at være godt med, og derfor kan mange børn godt lide at bygge og konstruere ting. 

Godt legetøj til denne aldersgruppe inkluderer:

  • Legesæt med forskellige figurer og tilbehør fx ridderborg, sørøverskib, garage med biler, bondegård, dukkehus osv. 
  • Køkkenlegetøj - gerne så "realistisk" som muligt fx kaffemaskine, madvarer, blender osv.
  • Dukker og dukketilbehør - rollelegene begynder for alvor at tage fart og den veludviklede finmotorik betyder, at børnene kan begynde at tage tøj af på deres dukker, putte dem og opbygge legeuniverser omkring dukkerne. 
  • Puslespil og begynderspil, der er alderssvarende og udfordrer børnene.
  • Byggelegetøj - finmotorikken er ved at være rigtig fint udviklet og mange børn kan godt lide at bygge og konstruere.
  • Legetøj, så man kan imitere de voksne fx værktøjskasse eller gravesæt. 
  • Tegnegrej, så man kan bygge, tegne og skabe ting med hænderne

Se en masse gode eksempler på den type legetøj her. 

 

Kilder: American Academy of Pediatrics, The Power of Play: A Pediatric Role in Enhancing Development in Young Children, Clinical Report 2018, Peter Gray: Free to Learn", Basic Books 2013, Stuart Brown: "Leg - Hvordan leger former hjernen, stimulerer fantasien og beriger livet", Dansk Pyskologisk Forlag 2012 og Babycenter, 2016:Age-Appropiate Toys.

Nyt legetøj