Gode julegaveideer til babyer alt efter, hvor mange måneder de er

Hvad giver man en baby i julegave, når babyen jo ikke selv kan formulere sin egen ønskeliste? Det kan du finde inspiration til i denne artikel, hvor du med udgangspunkt i viden, kan blive klogere på, hvilket legetøj, der passer til babyers udvikling alt efter, hvor mange måneder de er.

 

0-3 måneder

Hvis du kende en nyfødt baby, så vil en passende julegave være en, der er sjovt at kigge på og lytte til. Barnet kan nemlig ikke selv tage fat om ting endnu. Nyfødte børns syn er sløret. Den første måned kan de kun se ting, som er ca. 30 cm fra deres ansigt. Herefter vil de typisk fokusere på ting, som er mellem 20 og 40 cm. fra deres øjne. 

Allerede fra fødslen er det nyfødte barn fascineret af ansigter, og vil fx nyde store billeder med ansigter på. Samtidig betyder deres slørede syn, at de primært kan se ting, som har stærke farver og kontraster. Det er derfor også det, der automatisk vil fange deres opmærksomhed. Barnet kan allerede også godt lide lyde, så legetøj der kan bevæge sig roligt og spille afslappende melodier, er et sikkert hit. 

Det bedste legetøj til børn i denne alder inkluderer:

Se en masse eksempler på den type legetøj her: Legetøj 0-3 måneder.

 

3-6 måneder

I denne alder kan børnene begynde at få fat i legetøjet. De kan række ud efter ting, som ser spændende ud og kan tage fat på ting, som man giver til dem. Inden længe kan børnene også vende og dreje legetøjet, så det kan blive undersøgt fra forskellige sider, inden det med sikkerhed ryger ind i munden for at blive undersøgt nærmere! Denne tendens til at putte alting i munden fortsætter en rum tid endnu og faktisk indtil efter børnene er fyldt 1 år. 

I takt med at børnene udvikler deres motorik mere og mere, begynder de at sætte mere og mere pris på legetøj med forskellige lyde, teksturer og materialer. Der skal jo være noget at undersøge!

Lav meget gerne en zone til barnet med eksempelvis et tæppe, aktivitetsstativ og legetøj (læs mere her). Det er både trygt og inspirerende for dit barn, og er typisk rigtig godt, når de skal finde glæde ved at ligge på maven.

Det lyder måske overraskende, men allerede i denne alder begynder mange børn at knytte sig til dukker og bamser. De skal være bløde og søde - og husk altid at legetøjet skal være godkendt til babyer (ingen små dele, der kan ryge af osv.).

Barnets syn er stadig ikke fuldt udviklet, hvorfor barnet fortsat sætter stor pris på at babylegetøjet har kontraster og farver. 

Det legetøj, som børn mellem 3-6 måneder finder sjovest og mest stimulerende er: 

  • Lette rangler med forskellige ting på - gerne i mange og stærke farver og med forskellige lyde (klokker, knitrelyde osv.) og materialer.
  • Aktivitetslegetøj med mange detaljer, fx forskellige farver, teksturer, knitrelyde osv. Det må gerne være "lidt for meget", for så er der meget for barnet at undersøge og legetøjer bliver ved med at være sjovt og overraske.
  • Bløde og søde dukker og bamser godkendt til babyer
  • Rangler med lyd - gerne såkaldte "squeakere"
  • Stof- og sansebøger. Du kan lige så godt begynde at læse for dit barn allerede nu. Børnene elsker det og det er med til at udvikle deres sprog.
  • Bideringe. Mange babyer elsker at putte bideringe i munden, især hvis de er ved at få tænder.

Se nogle gode eksempler på den type legetøj her: Legetøj 3-6 måneder

 

6-9 måneder

Udviklingen begynder for alvor at gå stærkt nu. Din baby begynder at kunne sidde og før man ser sig om, kan børnene også bevæge sig rundt på egen hånd. Finmotorikken udvikler sig også ganske meget i denne periode, og det betyder, at børnene har brug for helt nye typer legetøj, for at det skal være sjovt.  

Børnene elsker at banke og hamre - især hvis det siger en høj lyd, når man gør det, og de er i det hele taget vilde med ting, som man kan få til at "gøre noget" fx sige en lyd, knitre, ringe, dreje, hoppe osv.

De er også for alvor ved at komme i "putte-alderen" og begynder at elske at putte ting ned i hinanden og at stable ting ovenpå hinanden og se det falde igen. 

Læs så meget som overhovedet muligt for din baby, og gerne den samme bog igen og igen. Det er også en god ide at vænne sig til at stoppe op undervejs for at tale om og pege på det, der sker i bogen. Det skærper nemlig dit barns fokus. De bedste bøger til denne alder er sanse- og aktivitetsbøger, hvor der er ting børnene kan mærke og pille ved. 

Det bedste legetøj til børn fra 6-9 måneder er:

Se en masse eksempler på den type legetøj her: Legetøj 6-9 måneder. 

 

9-12 måneder

De fleste børn er i fuld gang nu og kan opdage og undersøge verden på egen hånd enten ved at kravle, orme eller lignende. I slutningen af perioden er der muligvis også nogle børn, som er begyndt at gå. 

Med den nyvundne mobilitet følger en imponerende nysgerrighed - ALT er spændende. Og det betyder også at alt for dem principielt er legetøj. Særligt køkkenredskaber har en tendens til at være særdeles underholdende. 

De putter forsat alting i munden og vil fortsat gøre det et stykke tid efter de er fyldt et år. 

Man begynder også så småt at kunne lege gensidige lege med børnene fx hvor den ene gemmer sig bag dynen og så den anden. 

Børnenes kognitive udvikling går i det hele taget stærkt. De begynder at kunne løse helt simple problemer fx at tage et låg af en beholder for at få fat i noget, og de kan også så småt forstå ord og genkende navnene på velkendte ting. 

Denne udvikling betyder også, at det begynder at være særligt spændende at skulle få ting til at passe sammen, og derfor er en klassisk puttekasse det perfekte stykke legetøj til børn i denne alder. Det er også rigtig sjovt at stable og putte ting ovenpå hinanden. 

For at legetøjet fanger interessen hos børn mellem 9 og 12 måneder, er det vigtigt, at de kan gøre noget med det, og at der kan ske ting fx at det kan køre eller vælte eller at man kan putte sin dukke ned i en lille lift eller vogn.  

Legetøj, som passer godt til denne alder inkluderer: 

Se et stort udvalg af den type legetøj her: Legetøj 9-12 måneder.

Se også et stort udvalg af legetøj, der passer til børn mellem 1 år og halvandet år.

 

Kilder: American Academy of Pediatrics, The Power of Play: A Pediatric Role in Enhancing Development in Young Children, Clinical Report 2018, Stuart Brown: "Leg - Hvordan leger former hjernen, stimulerer fantasien og beriger livet, Dansk Pyskologisk Forlag 2012 og Babycenter, 2016: Age-Appropiate Toys.

Nyt legetøj