Igennem efterhånden en del år har der været talt meget om børns præstationer i skolen, men ny forskning tyder på, at der måske kan være god grund til at skifte fokus, hvis vi gerne vil have succesfulde og glade børn. For meget fokus på karakterer kan nemlig påvirke, hvor tilpassede og succesfulde børnene føler sig senere i livet. Det kan føre til stress på sigt, ifølge Suniya Luthar, en anerkendt forsker i blandt børn og psykiatri ved Arizona State University.
Hun siger, at hvad der er vigtigere end at gå op i børnenes præstationer i skolen er, at forældre hjælper børn med at udvikle evnen til at være venlig og udvise respekt for andre.
Forskningsstudiet, som hun står bag, har set på 506 børn i på sjetteklasses niveau, og hvordan de opfatter deres forældres fokus på venlighed versus præstationer – hvad man også kunne kalde indre værdier versus ydre værdier.
Blandt børn af de forældre, der vægter præstationer og bedrifter højere end venlighed og hjælpsomhed, kunne forskerne se flere symptomer på depression, lavt selvværd, angst og internalisering af følelser. Det var også de børn, der fik mest kritik af deres forældre – og ironisk nok fik selvsamme børn lavere karakterer, afbrød undervisningen mere og havde flere indlæringsvanskeligheder, end de børn, der hjemmefra lærte af sætte venlighed i højsædet.
Forskningen konkluderer her, at det er fordelagtigt for børn at lære empati og venlighed. Værdien af at være socialt orienteret frem for at fokusere primært på ydre anerkendelse, så som karakterer og andre præstationsbedømmelser, giver såre simpelt gladere børn: Det fremelsker højere selvværd, mindre usikkerhed, angst og stress.
Det betyder selvfølgelig ikke, at vi skal holde op med at hjælpe vores børn med at blive klogere og læse lektier, men giver os blot incitament til at fremelske endnu mere venlighed i hverdagen og opdragelsen.
Tre tips til hvordan forældre kan udvikle børns evne til venlighed
Ifølge forskere er det især tre små ting, som gør den største forskel. De kan måske virke banale, men det er faktisk ofte de mest simple ting, som har størst effekt, når man opdrager børn.
1. Vis selv små venlige handlinger hver eneste dag
Hvis børn hver dag ser deres forældre gøre noget sødt for andre, vil de med tiden begynde at spejle den adfærd. Det drejer sig typisk om helt små ting: Hils på alle børn i børnehaven/skolen og ikke kun på dit barns venner, smil til fremmede i supermarkedet, lad andre flette ind i din bane, når du kører bil, hold døren for nogen, give et kompliment til nogen, tilbyd at hjælpe andre osv.
Gør du det til en regel for dig selv at gøre mindst én venlig ting dagligt, så er det helt sikkert noget dine børn vil opfange og med tiden gøre til en del af, hvem de er, og hvad de står for.
2. Sæt ord på både venlig og uvenlig adfærd
Studier viser, at det faktisk er rigtig effektivt, hvis vi sætter ord på både venlige og uvenlige handlinger overfor vores børn.
Fortæl, hvorfor det føles godt at være sød ved andre (“jeg blev helt glad, da damen smilede tilbage” eller “det føltes godt at hjælpe med…”), og fortæl omvendt også gerne, hvordan uvenlig adfærd føles (“jeg forstår ikke, hvorfor han sagde det så surt – han kunne sagtens have sagt det på en mere venlig måde” eller “det er forkert, når man ikke…”).
3. Forvent, at børnene gør noget godt for andre
I stedet for blot at sige “hav en god dag”, kan du prøve at følge det om med “husk at gøre noget godt for nogen andre”.
Og når børnene kommer hjem om aftenen, kan du spørge “gjorde du noget for nogen i dag, som gjorde dem glade og som du selv blev stolt af?” eller “så du nogen andre som gjorde noget for en anden, som du synes var sødt?”
Spørgsmål som disse gør nemlig automatisk børn mere opmærksomme på betydningen af venlighed, og det skærpede fokus øger sandsynligheden for, at de selv husker at gøre søde ting for andre.
For mere inspiration kan du læse den her artikel og den her artikel om hvilke forudsætninger, der skal til for at børn blive glade
Kilder: Journal of Youth and Adolescence. Suniya Luthar, Lucia Ciciolla, Alexandria Curlee and Jason Karageorge: “Parents should avoid pressuring young children over grades, ASU study says”, december 2016, Michele Borba, “Unselfie – What Empathetic Kids Succeed in Our All-About-Me World”, James H. Fowler og Nicholas A. Christakis, “Cooperative Behavior Cascades in Human Social Networks,” Proceedings of the National Academy of Sciences 107, no. 12, marts 2010, Sonja Lyubormirski, “The How of Happiness: A Scientific Approach to Getting the Life You Want”, Penguin, 2008.