Har mødre brug for mere søvn end fædre?

Kender du og din partner mon også oplevelsen af, at der næsten kan gå konkurrence i den derhjemme om, hvem af jer, der er mest træt? Det sande vinder, kan vi naturligvis ikke udråbe – det er vist en evig konkurrence, så længe man har (små) børn.

Men ifølge et nyt studie kan man faktisk konkludere, at har kvinder har brug for mere søvn end mænd. Sagen er, at kvinder har mere komplekse hjerner end mænd. Det fortæller i hvert fald Jim Horne, der er søvnekspert og manden bag forskningsstudiet:

“Kvinder laver flere ting ad gangen, og således bruger de faktisk deres hjerner mere end mænd. Derfor har de også brug for mere søvn,” lyder forskningens forklaring fra Jim Horne her.

I følge ham er behovet for søvn proportionelt afhængigt af, hvor meget vi bruger vores hjerner i løbet af dagen. Jo mere vi tænker, jo mere har vi brug for at sove. Som når en mobiltelefon bliver ladet op, får vores hjerne ligeledes nyt batteri under søvnen. Den får simpelthen mulighed for at reparere sig selv og booste sig funktionel til næste dag.

Forskningen konkluderer, at kvinder i gennemsnit har brug for tyve minutters mere søvn end mænd.

Her fra må I jo så selv konkurrere om, hvem der skal stå først op og lave morgenkaffe til den anden…

 

Sådan reagerer mødre på for lidt søvn

Den anerkendte amerikanske psykolog og nobelprismodtager Daniel Kahneman har sammen med kollegaer påvist, at manglende søvn især går ud over, hvor glade mødre føler sig.

Ifølge forsker David Dinges er der en række typiske symptomer, som det er godt at være opmærksom på, hvis man får for lidt søvn. I begyndelsen vil man ofte opleve, at man:

Bliver irritabel

Får humørsvingninger

Bliver dårligere til at styre sine impulser

 

Står det på over en længere periode kan man opleve:

Apati

Dårligere hukommelse

Flade følelsesmæssige reaktioner

Svært ved at multitaske.

 

Få mere inspiration og læs her, hvordan afbrudt nattesøvn påvirker henholdsvis mor og far.

Kilder: American Psychological Association: Why Sleep is Important, The Independent: Women need more sleep than men because of their ‘complex’ brains, research suggests, The Daily Mail: Who REALLY needs more sleep – men or women? One of Britain’s leading sleep experts says he has the answer

NyhedHar mødre brug for mere søvn end fædre?

Mest læste lige nu