Her er 20 ord, som det er rigtig godt for 3-årige børn at kunne

Der er meget få ting i livet, som måler sig med den oplevelse man har, når ens barn siger sit første ord. Sprog er en ny verden for børn, men det er det også for os forældre, for pludselig begynder vi at få et langt mere nuanceret indblik i børnenes verden: Hvad har de oplevet, hvad tænker de på og hvad er de optagede af.

Men sprog er også vigtigt.

Børn, der har et veludviklet sprog, har nemlig et langt bedre udgangspunkt, når de starter i skole. Alligevel viser nyere dansk forskning, at en del børn er sprogligt bagefter allerede inden, de starter i skole. Omkring 15 procent i så stor grad, at de halter op til 2 år efter de stærkeste elever.

Her kan du derfor få et indtryk af, hvad det er for typer ord, som det er godt for 3-årige børn at kunne. Og så har vi samlet NOPA’s bedste artikler med inspiration til, hvordan forældre helt konkret kan hjælpe deres børns sprog godt på vej.

 

Hvilke ord skal små børn kunne?

Politiken har i samarbejde med professor Dorte Bleses fra Tryg Fondens Børneforskningscenter bragt nedenstående ordliste. Hun står bag en undersøgelse af 9.000 danske småbørns sprogkompetencer.

I forbindelse med undersøgelsen er pædagoger i børnenes daginstitutioner blevet bedt om at vurdere børnenes ordforråd ud fra en liste med 70 ord. Listen er skruet sammen på en måde, så forskerne kan undersøge, om børnene er i stand til at benytte forskellige typer af ord i forskellige sammenhænge. Forskerne har udvalgt ordene på baggrund af 6.000 børns ordforråd, og de har bl.a. valgt og inddelt nedenstående 20 ord, som 3-årige børn meget gerne skal kunne (eller tilsvarende ord som passer til kategorierne).

1. Lydeffekter og dyrelyde: Fx av og vov

2. Ord for dyr og ting: Fx bil og bold

3. Ord for mad og drikke: Fx mad og mælk

4. Små husholdningsting, møbler og rum og steder, man kan tage hen: Fx bord, køleskab og sandkasse

5. Mennesker og rutiner: Fx hej og nej

6. Ord for legemsdele: Fx arm og hår

7. Ord for handlinger: Fx finde, hente og løbe

8. Ord der beskriver: Fx blød og langsom

9. Småord: Fx hver og fordi

Listen er oprindeligt bragt af Politiken.

 

Mange sjove og simple veje til at udvikle børns sprog

Der er mange veje til at udvikle børns sprog. Og det handler ikke om at små børn skal sidde og terpe bogstaverbøger, men derimod om at være bevidst om, hvordan man taler med børnene og hvordan man læser højt.

Nedenfor har vi samlet vores bedste artikler med konkrete tips til børn i forskellige aldre:

Børn fra o-3 år: “Fem små tips til forældre, der gerne vil styrke deres små børns sprog”

Børn fra 3-6 år: “Her er forskernes hel enkle tips til at styrke børns sprog”

Børn i alle aldre: “Når I alligevel læser højt, så brug disse fem super tips til at styrke dit barns sprog og læsning”

InspirationSprogHer er 20 ord, som det er rigtig godt for 3-årige børn...
Sofie Münster
Sofie Münsterhttp://www.nordicparenting.dk
Psykolog og stifter af NOPA. Forfatter til bestsellerne "Klog er noget, man øver sig på" fra 2016 og “Kærlighed er ikke nok” fra 2017. Fast på Go' Morgen Danmark på TV2. Sofie er selv mor til tre piger.

Mest læste lige nu