Podcasten Forældreterapi

Kom med helt ind i terapirummet og lyt til samtaler om bekymringer, konflikter og fastlåste mønstre

Det er benhårdt at være forældre. Særligt fordi de krav, du som mor eller far stiller til dig selv, ofte er meget høje. Det ved psykolog Sofie Münster, der har speciale i familier, par og børn – og som til daglig har forældre i terapi. I den her podcastserie bliver du som lytter inviteret med ind i hendes terapirum – til en samtale mellem Sofie Münster og forældre, der kæmper med konflikter, bekymringer og måske spøgelser fra deres egen barndom. Sofie Münster tror ikke på, at der findes et quick fix til at få teenagere til at stoppe med at pjække fra skole eller how to-lister med opskriften på, hvordan du kan putte en femårig, der ikke vil i seng. Hendes mission i podcasten er mere grundlæggende: At give forældre tiltroen til sig selv tilbage og gøre dem klogere på sig selv – deres automatreaktioner og egne behov.

client-image
client-image
client-image

Episoder

Episode 1
Min datter siger, at hun ikke duer til noget

Vi vil for alt i verden gerne have, at vores børn hviler i sig selv og er glade for, hvem de er. Derfor kan det virkelig ramme os hårdt som forældre, hvis vores børn pludselig giver udtryk for, at de føler sig forkerte eller utilstrækkelige. I denne episode spørger et forældrepar psykolog Sofie Münster, hvordan de kan ændre deres datters kritiske selvbillede. En del af svaret viser sig, da moderen begynder at undersøge de ar, hun bærer rundt på fra sin egen barndom.

 

Episode 2
Min søn vælger mig fra, når han vil trøstes

Det er svært for hele familien, når et barn søger den ene forælder – og afviser den anden. Især når man er en travl småbørnsfamilie. Det er sådan en familie psykolog Sofie Münster sidder overfor i denne episode af Forældreterapi. Når sønnen altid råber på sin mor, får det faderen til at føle sig utilstrækkelig. Og moderen, som er på barsel med drengens lillesøster, føler, hun kommer på overarbejde, når hun skal tage sig af begge børn. Så hvad kan den lille familie gøre – for at bryde det mønster? Det taler forældrene med Sofie Münster om i denne episode af Forældreterapi.

 

Episode 3
Min datter siger, at jeg ødelægger hendes ungdomsliv

En mor til en 16-årig pige er dybt bekymret for sin datter. Datteren er begyndt at gå til fester, hvor hun drikker meget. Hun stikker somme tider af, hvis moderen giver hende et forbud mod at gå ud. Og hun bruger alle sine lommepenge på én gang. Moderen forsøger ofte at tale med sin datter om sin bekymring, men det ender altid i skænderier. Så hvordan kan hun hjælpe sin datter bedst?

 

Episode 4
Jeg evner ikke at bevare roen, når min søn reagerer voldsomt

Det kan være svært at få styr på sine egne følelser, når ens barn er i sine følelsers vold. Det kæmper den enlige mor i dagens episode særligt med. Når hendes søn viser negative følelser, så kommer hun selv til at reagere med tårer, vrede og afmagt. Så hvad kan hun stille op for at få styr på sit indre – for bedre at kunne trøste sin søn, når han har det svært? Og hvorfor reagerer hun overhovedet, som hun gør? Det hjælper Sofie Münster hende med at forstå – i denne episode af Forældreterapi.

 

Episode 5
Min søn slår, sparker og bider mig

En femårig dreng råber, bider og skriger, når han skal i seng. Det er udfordringen for det forældrepar, som psykolog Sofie Münster sidder overfor i denne episode af Forældreterapi. Inden for det seneste år har særligt moderen og sønnen haft mange konflikter – især når han skal puttes om aftenen. Forældrene har svært ved at gennemskue, hvorfor han reagerer, som han gør, indtil Sofie Münster spørger ind til den krise, familien oplevede et år tidligere. 

*Denne episode af Forældreterapi handler blandt andet om depression og selvmordstanker. Hvis du selv har tanker om selvmord, så kontakt Livsliniens telefonrådgivning på 70 201 201.

 

Episode 6
Min datter får nedsmeltninger og bliver meget vred

Børn på to år har endnu ikke lært at regulere sig selv. Og faderen til en pige på den alder frygter at tage offentlige steder hen med sin lille datter. For hun har – ifølge ham – et stort temperament, der mange gange har ført til højlydt gråd og nedsmeltninger, som faderen kalder det. Når det sker, oplever faderen, at alle kigger på ham. Og han føler sig magtesløs, når han ikke kan få sin datter til at falde til ro. Hvad kan han stille op – for bedre at kunne berolige hende? Det spørger han psykolog Sofie Münster om i denne episode af Forældreterapi.

 

Episode 7
Jeg tudede hele morgenen og råbte og skreg

Nogle børn kan have det svært i skift. Det er tilfældet for sønnen til den mor, som fortæller om sine udfordringer i denne episode af Forældreterapi. Drengen er generelt meget forsigtig, ofte ked af det, og han bliver meget overvældet, når han skal prøve nye ting – som da han eksempelvis skulle starte i skole. Drengens mor bliver tit i tvivl: Presser hun ham for hårdt? Ofte ender det i konflikt, når hun stiller krav til ham. Hvordan finder hun en balance, som slider mindre på hende og sønnen? Det spørger hun i denne session psykolog Sofie Münster om – og det viser sig, at kvindens egen opvækst spiller en helt central rolle i at finde svaret på det spørgsmål.

 

Episode 8
Min søn går i sådan et fjollegear

Han fjoller, aber efter og lytter ikke, når der bliver sagt stop. Det er, hvad et forældrepar ofte oplever, når deres otteårige søn er sammen med andre børn – eksempelvis i skolen eller til fodboldtræning. De er bekymrede for, om sønnen på sigt vil blive afvist i sociale fællesskaber på grund af sin opførsel. Derfor har de kontaktet psykolog Sofie Münster. I denne episode af Forældreterapi taler hun med forældrene om, hvordan de kan øve sig på at forstå og afkode deres søns opførsel. For hvad er fjolleriet egentlig udtryk for? Undervejs i sessionen bliver forældrene klogere på deres egne reaktionsmønstre – og farens tendens til at være konfliktsky bliver pludselig synlig.

Sofie Münster

Sofie Münster er psykolog med speciale i arbejdet med børn, forældre og familier i krise. Hun er stifter af Nordic Parenting, og driver en terapeutisk klinik i indre København, hvorfra hun arbejder med både ressourcestærke familier og mere udsatte familier fra et behandlingstilbud på Nørrebro i København.

Nordic Parenting står bag NOPA Pro, der tilbyder efteruddannelse og supervision af professionelle. Nordic Parenting er en formidlingsvirksomhed, der gennem tre bestsellere, online forældrekurser, foredrag, mediesamarbejder, sociale medier, podcasts, og hundredvis af fagartikler, arbejder for at udbrede konkret viden og værktøjer, der forbedrer kontakten mellem børn og forældre.

Nordic Parenting

Nordic Parenting er specialiseret i børn og familier. Virksomheden er stiftet af Sofie Münster som ramme for formidling af viden og værktøjer, der forbedrer kontakten mellem børn og forældre. Vi driver en terapeutisk klinik i København, som danner ramme om Sofies arbejde med familier i krise. Vi udbyder kurser for både forældre og fagpersoner online, så alle kan være med, og holder foredrag, workshops og pædagogiske dage over hele landet. Vi har samlet alle vores ressourcer for professionelle under paraplyen NOPA Pro.