Fem ting, der gør fædre særlige

Børnene klarer sig bedre, både sprogligt og socialt, når der er tæt kontakt med deres far fra den tidlige opvækst, viser flere internationale studier.

Fædre der tager barsel og deltager aktivt i børnenes opvækst er godt for ligestillingen. Men betyder det noget for børnene?

Ser man på den internationale forskning, så er der faktisk tegn på, at en tidlig, nær kontakt mellem børn og deres fædre giver dem bedre forudsætninger i livet end gennemsnittet. Det betyder naturligvis ikke, at mødre ikke også er vigtige, men en række studier tyder på, at aktive og engagerede fædre er en ekstra stor fordel for børn på en række centrale områder:

 

1. Børnene klarer sig bedre fagligt og socialt

En OECD-rapport fra 2013 har undersøgt faderrollens betydning for børnenes opvækst. Den viser, at fædre, der har en tidlig barsel ofte også tager større del i børnenes opvækst senere hen. Og den nære forbindelse mellem far og barn igennem opvæksten har betydning for barnets udvikling.

Forskerne bag rapporten kunne konstatere, at børn med nær kontakt med deres fædre helt fra tidligere stadier havde en tendens til at klare sig bedre end gennemsnittet i en række kognitive tests.

Med andre ord. Børnene var bedre i stand til at aflæse situationer og kommunikere, hvis de havde tilbragt meget tid med deres fædre som små. De klarede sig bedre socialt og fagligt.

 

2. Børnene trives bedre

En række studier har fundet en sammenhæng i mellem aktive fædre og børns mentale sundhed. Eksempelvis har børnene mindre risiko for at udvikle angst og lavt selvværd, ligesom børn med engagerede fædre har nemmere ved at tackle sociale situationer. Studier på tværs af lande har desuden dokumenteret, at fædres interaktion udvikler både børnenes empati og deres sociale egenskaber.

Når fædre er nærværende, kærlige, omsorgsfulde, støttende og gode til at afløse det lille barns behov, så mindsker det også børnenes negative adfærd. Sådan lyder det fra den norske sociolog og forsker, Kristin Berg Nordahl, der står bag en Ph.d. om fædreskabet fra Bergen Universitet i 2014.

Kristin Berg Nordahls studie er en del af et større forskningsprojekt om børns sociale udvikling fra The Norwegian Centre for Child Behavioural Development i Oslo. Projektet fulgte 1157 børn og deres forældre fra børnene var 6 måneder gamle til 2. Klasse i folkeskolen.

Hun kunne konstatere, at de børn, der havde tilbragt meget positiv tid med deres fædre, havde en tendens til at have færre tilfælde af det, der kaldes ’uhensigtsmæssig’ adfærd ved to-årsalderen end deres jævnaldrene. Som for eksempel ukontrollerede raserianfald eller mangel på koncentration.

 

3. Døtre får det bedre med sig selv og tør have flere ambitioner…

En rapport fra det amerikanske sundhedsministerium har vist, at unge piger med en aktiv far, har det bedre med sig selv og er mindre selvkritiske end andre piger.

Og så er fædre en af nøglerne til at opdrage piger til at have ambitioner. Et studie fra University of British Columbia viste for et par år siden, at fædre, der bidrager til madlavning, tøjvask og andre huslige gøremål, har større sandsynlighed for at opdrage piger, som tør have høje ambitioner og gå efter mere utraditionelle karrierer. De bliver ganske enkelt opdraget til mere ligestilling, og derfor lærer de, at piger har lige så store muligheder som drenge.

“Dette studie er vigtigt, for det viser at ligestilling i hjemmet måske er en af de bedste veje til at inspirere unge kvinder til at gå efter stillinger og job, som de traditionelt har været ekskluderet fra”, udtalte ph.d. og forsker bag studiet Alyssa Croft i forbindelse med offentliggørelsen.

 

4. …Og drengene har mindre sandsynlighed for at komme i problemer

Drengene har også gavn af deres fædre. De har eksempelvis mindre risiko for at have problemadfærd, fravær fra skolen og for at ende i kriminalitet, når de har en aktiv far i deres liv.

 

5. Både børn og mødre bliver sundere

Når mænd spiller en aktiv rolle før, under og efter, at børnene er blevet født, smitter det positivt af på både mødrenes og børnenes helbred. I studier har det også vist sig at have en positiv betydning for mødrene, når de skal have amningen til at fungere.

NyhedFem ting, der gør fædre særlige
Sofie Münster
Sofie Münsterhttp://www.nordicparenting.dk
Psykolog og stifter af NOPA. Forfatter til bestsellerne "Klog er noget, man øver sig på" fra 2016 og “Kærlighed er ikke nok” fra 2017. Fast på Go' Morgen Danmark på TV2. Sofie er selv mor til tre piger.

Mest læste lige nu