Mange børn kan ikke lide at sige fra: Her er 4 tips til at hjælpe børn med at sætte grænser

En god ven tænker på andre og er noget for andre. Men en god ven tør også stå ved sig selv og sin mening, hvis der er noget, der er uretfærdigt, ubehageligt eller forkert. Derfor er det bekymrende, at der i hver skoleklasse sidder op mod 10 børn, som er bange for at sige fra. Heldigvis er det noget alle børn kan øve sig på og blive mere trygge ved.

40 procent af danske skoleelever svarer, at de aldrig, sjældent eller kun en gang imellem siger deres mening, når noget er uretfærdigt. Det viser tal fra Undervisningsministeriets undersøgelse af børns trivsel i folkeskolen. Det kan gå ud over både det enkelte barns trivsel og venskaber.

Hvis børn skal have det godt i skolen, skal de være trygge ved at være dem, de er. Det er en vigtigt del af barnets udvikling mod selvstændighed – og evnen til at sætte grænser på en god måde er afgørende for at kunne udvikle sunde og gensidige relationer.

Men det er svært. Her finder du derfor lidt konkret inspiration til, hvordan du kan tage snakken med dit barn om vigtigheden af at kunne sige fra.

 

1. Vær tydelig om det I står for derhjemme

Hvis børn skal kunne sætte grænser og sige til og fra, har de brug for at vide, hvad der gælder – at der er forskel på rigtigt og forkert.

Derfor er det rigtig godt, hvis I løbende taler konkret om, hvad I står for hjemme hos jer: Hvad er en god ven, hvad er en god elev, hvordan skal man opføre sig på sociale medier, hvordan behandler man andre osv.

Det kan måske virke lidt abstrakt, men hvis ikke børnene ved, hvad der er “rigtigt”, så har de ikke noget at navigere efter, og så er det meget svært at sige fra. Børn har derfor brug for ofte at høre og tale om, hvad det er for pejlemærker, der gælder. Og det kan I faktisk gøre i alle mulige situationer: Når børnene fortæller om ting, der er sket, når de selv har haft svært ved noget eller når de fortæller om noget, der er sket for andre. Her kan vi stille spørgsmål, som får børnene til at reflektere: Hvordan tror du, at XX oplevede det? Hvordan oplevede du det? Hvad ville du gerne have haft gjort? Føler du, at du skulle have haft gjort noget andet? Hvad havde du gjort, hvis du stod i den situation? Osv.

 

2. Hjælp dine børn med, hvad de konkret kan sige

Hvis børnene på forhånd har planlagt, hvordan de kan sige fra, øger det sandsynligheden for, at de føler sig trygge ved at gøre det i situationen.

Derfor er det en god ide at tale igennem, hvad barnet specifikt kan sige, når man siger fra. Husk at det virker bedre, hvis man fokuserer på sin egen oplevelse frem for at angribe modparten:

“Det er ikke det rigtige for mig, at…”

“Jeg oplever sådan og sådan, når du gør sådan og sådan – jeg vil gerne tale om, hvordan vi kan gøre det på en anden måde…” 

“Jeg kan ikke lide det, når…”.

Det er også vigtigt, at børnene ved, hvilken måde det er godt at sige fra på: Roligt, i almindeligt toneleje og i et sprog, som hverken er nedladende eller hårdt.

 

3. Forbered børnene på, hvordan det føles

Mange gange føles det faktisk ikke særlig rart at sige fra. Man kan føle sig alene, på spil eller opleve en frygt for, at man bliver afvist af sine venner, når man viser sit “sande jeg”.

For børn hjælper det, hvis de føler sig forberedt på det, der kan være svært, for så kommer det ikke nær så meget bag på dem i situationerne, og det gør det langt lettere for dem at bevare overblikket og fatningen: “Det er ofte svært og lidt ubehageligt at sige fra, men det er endnu mere ubehageligt, når folk overskrider ens grænser. Prøv at stå fast, og fortæl mig om hvordan det var, så kan vi tale om, hvad du følte, og hvad du kan gøre ved det.”

 

4. Vær åben, når dine børn siger fra over for dig

Vi er mange forældre, der til tider godt kan være lidt korte for hovedet og måske sige tingene lidt hårdere eller lidt mere surt, end vi havde tænkt os. Selvom situationerne er utilsigtede, er de gode anledninger for børnene til at øve sig på at sige fra. Vi kan som forældre sagtens stå fast på vores egne grænser og samtidig vise vores børn, at vi også respekterer deres.

Aftal med dine børn, at de skal sige fra på en god måde næste gang de synes, at du gør noget uretfærdigt/strengt/surt. Når dit barn gør det, er det vigtigt, at du viser, at det virker: Det er rigtig godt, at du siger fra. Du har helt ret i, at jeg skal tale ordentligt. Det skal jeg nok øve mig på. Det ændrer dog ikke ved, at du stadig skal gøre…”. 

InspirationSociale kompetencerMange børn kan ikke lide at sige fra: Her er 4 tips...
Sofie Münster
Sofie Münsterhttp://www.nordicparenting.dk
Psykolog og stifter af NOPA. Forfatter til bestsellerne "Klog er noget, man øver sig på" fra 2016 og “Kærlighed er ikke nok” fra 2017. Fast på Go' Morgen Danmark på TV2. Sofie er selv mor til tre piger.

Mest læste lige nu