Din opdragelsesstil er hemmeligheden bag dine børns økonomiske sans

Vil du gerne have, at dine børn vokser op og træffer sunde økonomiske valg, når de bliver voksne, så er det faktisk noget, du som forælder kan have ret stor indflydelse på.

I hvert fald viser en ny undersøgelse, at din opdragelsesstil er noget af hemmeligheden bag dine børns økonomisk sans.

Undersøgelsen er en såkaldt metaanalyse, hvor forskerne sammenholder konklusioner på tværs af 73 forskellige studier med tilsammen mere end 200.000 børn. Studiet er offentliggjort i det akademiske tidsskrift “Journal of Consumer Psychology”.

Konkret har forskerne undersøgt, hvordan forældreskab påvirker børn som forbrugere. De har taget udgangspunkt i de fire forældretyper, som man igennem årtier har brugt i forældreforskningen. Det kan måske lyde lidt firkantet at inddele forældre i faste kasser på den måde, men faktisk har det i studie efter studie, og på tværs af lande og kulturer, vist sig at være en særdeles præcis kategorisering.

De fire forældretyper er:

De ansvarliggørende forældre er både meget varme, men opstiller også faste rammer og grænser. Disse forældre er generelt gode til at fortælle børnene, hvad de forventer, men er samtidig også villige til at forklare, hvorfor børnene skal gøre, som de skal. De er med andre ord gode til at give børnene ansvar.

De eftergivende forældre er varme, men opstiller derimod kun få regler og grænser. De er lempelige og har en tendens til at give børnene meget plads og ikke stille så høje krav.

De autoritære forældre opstiller mange regler og grænser, men er ikke særligt varme og kærlige. De er det, man traditionelt vil opfatte som strikse, og siger til børnene, hvordan de gerne vil have det uden meget inddragelse.

De fraværende forældre er den sidste type. De blander sig grundlæggende meget lidt i børnenes liv, og tilbyder ikke særlig meget konkret hjælp i forhold til de udfordringer, børnene oplever i hverdagen. Her er børnene i ret vid udstrækning overladt til sig selv.

(Vil du vide hvilken forældretype du er, kan du tage teste dig selv med forskernes test her).

Men hvilken forældretype er så bedst til at lære børn økonomisk sans?

Ja, der er faktisk en klar vinder, for mange af de studier forskerne gennemgik viser, at børn der vokser op hos ansvarliggørende forældre generelt træffer klogere valg. De har større forståelse for familiens daglige økonomi og kommer med fornuftige overvejelser om forbrugsbeslutninger. Disse børn er også bedre til at forholde sig til produkter og kvalitet. Studierne viser bl.a., at børnene kan forholde sig mere kritisk til reklamer, og at de er bedre til at modstå “forbrugs-gruppepres” fra kammerater eller jævnaldrende.

Børnene udviser også en højere grad af selvkontrol, som ser ud til at være en af de egenskaber, som bedst forudsiger økonomisk succes som voksen. I et meget anerkendt studie fra New Zealand har man eksempelvis dokumenteret, at selvkontrol har større betydning for ens privatøkonomi end både ens sociale baggrund og intelligens. Det skyldes, at selvkontrol tilsyneladende er det bedste værn mod overforbrug, impulskøb og hurtige lån.

Forældre, der er kærlige, men samtidig tør opstille grænser og forventninger, har altså samlet set langt større sandsynlighed for at opdrage deres børn til at kunne træffe sunde og velovervejede økonomiske valg i det daglige.

Vil du gerne vide, hvordan du i praksis kan ansvarliggøre dine børn over for forbrugsbeslutninger og økonomi? Så får du nedenfor tre gode råd fra Ann Lehmann Erichsen, der er forbrugerøkonom i Nordea og forfatter til bogen “Plus på kontoen – syv smutveje til en sjovere økonomi”.

Vil du vide mere? “Se her hvor mange lommepenge danske børn får alt efter, hvor de bor og hvor gamle de er” eller læs “Den ultimative lommepenge-guide”

Kilder: Jessica Mikeska, Robert L. Harrison, Les Carlson, “A meta-analysis of parental style and consumer socialization of children”, Journal of Consumer Psychology, 2016, T. Moffit et al., ”A Gradient of Self-Control Predicts Health, Wealth, and Public Safety,” Proceedings of the National Academy of Sciences (2011), http://www.pnas.org/content/early/2011/01/20/1010076108 og Ann Lehmann Erichsen, “Plus på kontoen – syv smutveje til en sjovere økonomi”, Gyldendal Business.

 

 

 

Finans Danmark står bag Uddannelseskampagnen Pengeuge, der skal lære danske børn om penge og økonomi. I samarbejde med med Pengeuge bringer NOPA derfor en række artikler, der sætter fokus på, hvordan forældre helt konkret kan give deres børn økonomisk forståelse. NOPA er eneansvarlig for indholdet.

NyhedDin opdragelsesstil er hemmeligheden bag dine børns økonomiske sans
Sofie Münster
Sofie Münsterhttp://www.nordicparenting.dk
Psykolog og stifter af NOPA. Forfatter til bestsellerne "Klog er noget, man øver sig på" fra 2016 og “Kærlighed er ikke nok” fra 2017. Fast på Go' Morgen Danmark på TV2. Sofie er selv mor til tre piger.

Mest læste lige nu