Med disse enkle tips kan du hjælpe dine børn med at holde tålmodigheden juleaften

Det er næsten utrolig, hvor mange gange børn kan nå at spørge “hvornår skal vi åbne gaver?” i løbet af juleaftensdag.

Men når man er et lille barn føles dagen meget laaaang, og selvom man har planlagt, at alting skal være fantastisk og hyggeligt lige netop den dag, så kan det nogle gange ende i gråd eller konflikt, fordi børnene har svært ved at vente og vi som forældre har meget at se til.

Her får du derfor nogle helt konkrete ideer til at hjælpe dine børn med at holde tålmodigheden, så hele dagen bliver en god dag for alle.

 

1. Tal dagen nøje igennem på forhånd

Det er vigtigt, at børnene ved præcis, hvad der kommer til at ske, for når børn ved, hvad de kan forvente, så har de meget nemmere ved at samarbejde og forstå, hvorfor tingene er, som de er.

Derfor er det en rigtig god ide allerede lillejuleaften at tale dagen igennem med børnene og fortælle dem helt konkret, hvad der kommer til at ske lige fra de vågner til de skal sove (I kan også skrive det ned og fx hænge det på køleskabet, så kan I kigge på sedlen, hvis børnene kommer i tvivl).

Det kan også være godt at forberede dem på, at de måske vil synes noget af tiden kan være lidt kedelig, men at det er sådan det er, når man glæder sig rigtig meget til noget. For børn er det meget nemmere at klare tingene, hvis man er forberedt på dem.

 

2. Vær helt tydelig om jeres “gavepolitik”

Der er ikke noget, der kan skabe konflikter som gaver. Hvornår må man åbne dem? I hvilken rækkefølge deles gaverne ud? Må man få gaver i løbet af dagen? Osv. Hvis ikke I som voksne er tydelige omkring, hvilke regler der gælder, så kan det meget nemt ende i diskussioner og gråd. Gør det derfor gerne på forhånd fuldstændigt klart for børnene, hvad der er reglerne hjemme hos jer og lad dem endelig stille spørgsmål, så I kan afklare potentielle konflikter, inden de opstår.

 

3. Mind børnene om, hvad jul handler om for dig

Jul kan meget nemt ende med at handle rigtig meget om gaver. Men juleaften er jo en hel dag fyldt med traditioner, og det er godt for børn at vide, at det er noget, vi som voksne værdsætter. Fortæl fx børnene, at du synes, at det er vigtigt, at alle sidder med ved bordet og at man bidrager ved at være i godt humør (og fx ikke brokker sig eller piber).

På den måde lærer børnene nemlig at se sig selv som en del af en sammenhæng og et fællesskab, hvor det er vigtigt, at alle bidrager. Middagen er ikke noget, der skal overstås, men derimod noget vi skal nyde. Og når børnene bliver utålmodige kan vi sige “jeg kan godt forstå, at du glæder dig rigtig meget til gaverne. Men jeg har glædet mig rigtig meget til middagen, så jeg forventer, at du er med her og gør dit bedste”.

 

4. Giv børnene små opgaver i løbet af dagen

Jul handler ikke kun om at få – det handler også om at give. Derfor kan det være rigtig godt, at børnene har faste opgaver i løbet af dagen, som de skal være med til at løse. Det virker bedst, hvis I løser opgaverne sammen, for så mærker børnene helt konkret, at de har en rolle at spille og at de er vigtige i forhold til at sikre en god dag.

Det kan være hjælp med at lægge gaver under træet, at pynte op, piske flødeskum til risalamanden, at dække julebordet, at smutte mandler osv.

 

5. Husk, at børnene er ude af deres vante rytme

Dette er et virkelig enkelt tip, men nogle gange kan man komme til at glemme det. Juleaften er en helt anderledes dag, end børnene er vant til, og når vi ændrer på deres rytme, kan det faktisk nogle gange være ret forvirrende.

Sørg derfor gerne for at være på forkant. Hvis I fx spiser senere end I plejer, så giv børnene en rugbrødsmad, så de ikke lige pludselig mangler energi. Tænk igennem, hvad der plejer at kunne slå dit barn “ud af kurs” og så se om ikke det er muligt at gribe det i opløbet.

Og fra os på NOPA er der blot tilbage at ønske alle familier en rigtig glædelig jul!

InspirationSmåbørnMed disse enkle tips kan du hjælpe dine børn med at holde...
Sofie Münster
Sofie Münsterhttp://www.nordicparenting.dk
Psykolog og stifter af NOPA. Forfatter til bestsellerne "Klog er noget, man øver sig på" fra 2016 og “Kærlighed er ikke nok” fra 2017. Fast på Go' Morgen Danmark på TV2. Sofie er selv mor til tre piger.

Mest læste lige nu