Fire gode råd til at undgå skældud i sommerferien

Sommerferien er over os, og selvom både børn og voksne har glædet sig til at holde fri, så er ferien ikke altid lige så afslappende, som man måske havde drømt om. Børnene skændes og der er konflikter. Her har vi derfor samlet fire gode råd til at undgå skældud i sommerferien, så tiden sammen kan blive rolig, fyldt med nærvær og givende for både børn og voksne.

 

1. Skab nogle rammer, der tager hensyn til børnenes behov

Ferie vender ofte op og ned på familiens rytme, og det kan nogle børn have brug for at vænne sig til. De skal omstille sig til, at rammerne er anderledes, og at de fx kommer senere i seng, eller at aftensmaden ikke nødvendigvis serveres på samme tidspunkt hver dag. Det kan skabe forvirring hos nogle børn og dermed give anledning til konflikter eller sammenstød.

Det er derfor en rigtig god ide at få skabt en rytme, der tager hensyn til børnenes behov. Sørg for, at børnene får den søvn, de har brug for (deres søvnbehov bliver ikke mindre af, at de har ferie), giv børnene et mellemmåltid, hvis de almindelige måltider ligger senere, end de plejer og skab gerne rum i løbet af dagen til, at børnene kan koble af.

 

2. Gør ting, som I ikke plejer at gøre

Børn elsker at tilbringe tid med deres forældre på en helt anden måde, end de er vant til fra hverdagen. Når børnene kan mærke, at der er mere tid, overskud og nærvær, så skaber det ro og tryghed hos dem. Men det betyder ikke, at der skal ske noget hele tiden. Ofte kan det være langt bedre med mindre aktiviteter, hvor børnene til gengæld kan mærke, at de har deres mors eller fars fulde opmærksomhed. Tag en badetur, gå en tur i skoven og pluk blomster eller lav picnic i haven. Inddrag børnene i processen, hvor I beslutter, hvad I skal lave, men sørg for, at det ikke bliver for uoverskueligt. Giv hellere simple valgmuligheder som “skal vi spille bold i haven, eller vil I hellere lege sammen på en legeplads?”

Hvis der er flere børn, så sørg for, at der aktiviteter, der passer til de forskellige alderstrin, så alle børn oplever, at der er ”noget for dem”.

 

3. Konflikter er uundgåelige og helt almindeligt

Når man er sammen 24 timer i døgnet, er det nærmest umuligt ikke at komme lidt op at toppes. Det er helt almindeligt, og det skal der være plads til. Det er til gengæld en god ide at udnytte, at der – fordi det er ferie – er tid til faktisk at løse konflikterne på en god måde. Tal med børnene og sørg for, at I får løst de konflikter, der måtte være, på en god måde.

Husk også altid, at børn har brug for, at vi som voksne holder fast i vores grænser og står fast. Det kan måske være fristende at file lidt på grænserne, når det er ferie, men selvom det måske kortvarigt risikerer at ødelægge den gode stemning, så hold fast i de rammer og regler, som I også har i hverdagen. Alt andet fører til forvirring og dermed flere konflikter på den længere bane.

 

4. Lad børnene kede sig

Skru ned for vandland og andre aktiviteter og giv også plads til fantasi og impulsive lege. Ferie betyder ikke, at der konstant skal være underholdning. Ligesom voksne har børn også brug for at komme ned i gear, og det kræver nogle gange, at man keder sig og ikke ved, hvad man skal lave.

Ofte associeres kedsomhed med noget negativt, men kedsomhed er faktisk noget af det bedste, vi kan gøre for børn. Det lærer dem, hvordan de sætter sig selv på pause. De lærer at finde ro og lade tankerne flyve – og det gavner dem på flere områder. Det styrker blandt andet deres kreativitet og evne til at finde på nye ideer, og det udvikler deres selvstændighed, når de selv er nødt til at tænke, få ideer, finde legetøj frem og reflektere over, hvad de egentlig har lyst til.

Fire gode råd til at undgå skældud i sommerferien
Sofie Münster
Sofie Münsterhttps://www.nordicparenting.dk
Stifter af NOPA. Forfatter til bestsellerne "Klog er noget, man øver sig på" fra 2016 og “Kærlighed er ikke nok” fra 2017. Fast forældrerådgiver på Go' Morgen Danmark på TV2. Sofie er selv mor til tre piger.

Mest læste lige nu