Gode råd til at lære små børn at falde i søvn selv og sove igennem

Følgende artikel er baseret på Sofie Münsters kommende bog “Den bedste start på livet”, som udkommer 8. september 2021. Du kan læse et længere uddrag her.

De fleste forældre kan blive enige om, at putning og dårlig søvn er noget af det mest krævende ved at have små børn. Man kan nemt ende i en negativ spiral. I denne artikel kan du derfor få en forsmag på Sofie Münsters nye bog “Den bedste start på livet”, som blandt andet har en række gode råd til sengetid og søvn og alle de spørgsmål, der naturligt kan rejse sig i den sammenhæng.

Forslag til rytme for sengetid

Det første, der gør putningen nemmere, er at skabe en fast putterutine. Man undgår simpelthen konflikter, når det er forudsigeligt for børnene, hvad vi vil have dem til. Det udelukker ikke spontanitet, man kan for eksempel sagtens lege fangeleg lige før sengetid, hvis både voksne og børn er i humør til det, men børnene kan bedst lide, at tingene foregår på den samme måde og i den samme rækkefølge, som de gjorde i går, så de ved, hvad de kan forvente.

Der findes der ikke nogen ’rigtige’ og ’forkerte’ rutiner. Men en god rytme er en, der kan gentages, og som bedst muligt forener børns og voksnes behov. Det er for eksempel ikke en god rytme, hvis det tager to timer at putte børn, og de voksne samtidig ønsker mere tid til sig selv om aftenen.

En putterutine kan fx se ud på følgende måde:

  • Indfør faste sengetider.
  • Skab en putterutine, som får børnene til langsomt at geare ned. Man kan for eksempel sørge for, at man hver aften gør tingene i den samme rækkefølge: først tandbørstning, så nattøj, så godnathistorie og til sidst en godnatsang.
  • Sørg for at have god tid til putterutinen.
  • Skab en smidig overgang fra legetid til puttetid. Sig for “>eksempel: ”Nu får du lige fem minutter til at lege færdig, og
  • Hav nogle nogenlunde faste regler for, hvor børnene må
  • Trøst altid dine børn, når de bliver kede af det eller utrygge.

Gode råd til sengetid og søvn

Hvordan lærer man børn at falde i søvn selv? Hvad gør man hvis de ikke vil ligge alene? Eller hvad hvis barnet går ud af sengen? Nedenfor får du gode råd til de mest almindelige putte- og soveudfordringer.

  • Bliv ved barnet, indtil det er trygt og tilpas, og lad aldrig barnet ligge alene og græde. Små børn under et år kan tro, at de er blevet decideret forladt, hvis de får lov at ligge i sengen alene og græde, og større børn kan ikke falde i søvn på kommando. De små skal derfor trøstes og have hjælp, mens de større børn kan have gavn af, at vi hjælper dem med, hvad de kan lave, mens de er vågne. Det kan for eksempel være, at de får en bog med sig i seng eller en bamse.
  • Du skal ikke være bange for at putte dit barn og lade det ligge alene, hvis det er trygt og tilpas. Du skal blot reagere, hvis barnet søger kontakt. Det kan være, at barnet kalder, græder, rækker armene op eller på anden måde signalerer, at det har brug for en forælder.
  • Du kan lære dit barn at falde i søvn selv, men det er helt normalt, at det kan tage tid. Det kan virke rigtig godt, hvis man til en begyndelse øver sig ved at forlade barnet igen og igen i helt korte perioder (men kun, hvis det er trygt og tilpas). På den måde får barnet nemlig mulighed for at vænne sig til, at mor eller far kommer igen, og det er den vished, det har brug for for at føle sig bekvem med at skulle falde i søvn selv. Man behøver ikke at sige noget eller gøre noget, men hvis barnet søger kontakt, skal man altid reagere. Hvis du går igen, og barnet er opmærksomt på det, kan det være en god ide at sætte ord på: ”Jeg kommer om lidt igen”.

  • Hvis barnet ikke vil lade de voksne forlade rummet uden gråd eller uden at kalde, kan det være en god ide at tage det i ganske små skridt, hvor man for eksempel i første omgang bare sætter sig på en stol på værelset lidt væk fra sengen. Herfra kan man så gradvist øge udfordringen (”jeg går lige ud med tandbørsten” og herefter ”jeg ordner lige vasketøjet, så er jeg tilbage”). Som voksne kan vi muligvis føle, at det går meget langsomt fremad, men ved at følge barnets tempo undgår man forskrækkelser og efterreaktioner, og derfor ender det ofte med at være langt hurtigere, end hvis man bliver utålmodig. Det skal nok komme. Alle børn lærer at falde i søvn selv på et tidspunkt.
  • Hvis dit barn er ked af det ved puttetid eller gør modstand, er det ikke det rigtige tidspunkt at lære at falde i søvn selv. Formentlig har barnet først brug for at vænne sig til at blive lagt, mens der sidder en forælder ved siden af. Når barnet så har vænnet sig til den situation og er tryg og tilpas ved at være i sengen, kan man stille og roligt tage det næste skridt.
  • Når de lidt større børn har svært ved at falde i søvn om aftenen, kan det virke godt, at vi kigger ind til dem løbende, så de ved, at vi kommer tilbage til dem lige om lidt. Ofte kan det også være en god ide at sætte ord på det: ”Jeg kommer ind og kigger til dig om fem minutter” eller ”jeg tager et glas vand med, når jeg kommer ind til dig om lidt, hvis du nu er tørstig”.

  • Det er helt normalt, at børn i perioder sover dårligere end i andre perioder. Det kan for nogle børn hjælpe at skabe endnu mere faste rytmer i hverdagen, så de får endnu mere ro på og derfor kan sove bedre om natten.
  • Hvis børnene er bange for monstre eller lignende, så engager dem i at finde en løsning. Det kan være, at I laver et “monster-politi”, som hver aften tjekker, at der ikke er nogen uhyggelige væsner på værelset.
  • Hvis børnene vågner om natten, er det vigtigt at vurdere deres behov med udgangspunkt i deres alder. Det betyder, at man – for eksempel når man stopper med at amme eller give flaske om natten – kan gøre børnene kede af det et par nætter. Sørg for, at de bliver trøstet lige så godt, som de plejer.
  • Hvis større børn i en periode vågner om natten, kan det virke godt at tale med dem om, hvad de kan gøre, når de vågner. Men samtalen skal ligge om dagen: ”Hvis du vågner i nat, kan du sige til dig selv, at du kan prøve at finde din bamse og se, om ikke det hjælper dig til at falde i søvn igen”. Mind også gerne barnet om dette, lige inden det bliver puttet: ”Og her ligger bamsen klar, hvis du nu skulle vågne i nat”.

Denne artikel er en introduktion til den tilknytningsbaserede tilgang til putning og søvn. Den baserer sig på Sofie Münsters nye bog “Den bedste start på livet”, som kan forudbestilles med gratis fragt her. Sofie holder også online kurser for forældre i tilknytning. Det er fyldt med viden og værktøjer til forældre med børn fra 0-5 år. Læs mere her

InspirationBabyGode råd til at lære små børn at falde i søvn selv...
Sofie Münster
Sofie Münsterhttp://www.nordicparenting.dk
Psykolog og stifter af NOPA. Forfatter til bestsellerne "Klog er noget, man øver sig på" fra 2016 og “Kærlighed er ikke nok” fra 2017. Fast på Go' Morgen Danmark på TV2. Sofie er selv mor til tre piger.

Mest læste lige nu