Nyt studie: At få børn betyder mindre søvn til mor – men ikke til far

De fleste forældre vil kunne nikke genkende til, at det er hårdt at få børn. Ikke mindst fordi børnene vågner om natten, og vækker en alt for tidligt om morgenen. Men nu viser et nyt studie, at man ganske rigtigt sover mindre som forælder – men det gælder tilsyneladende kun for mødre og ikke for fædre.

Forskere fra American Academy of Neurology har analyseret data fra næsten 6.000 voksne. De har givet forskerne indblik i, hvor meget de sover og hvor ofte de føler sig trætte og udkørte. Og det viser sig, at mange voksne kvinder med børn får alt for lidt søvn, mens det omvendt ikke er tilfældet for mænd med børn.

Ideelt set bør voksne sove mellem syv og ni timer pr. nat. Mindre end seks timers søvn betragtes derimod som utilstrækkeligt. Ikke desto mindre er det virkeligheden for mange mødre.

Studiet viser nemlig, at for hvert barn kvinder har, mindskes sandsynligheden for, at de sover mere end seks timer pr. nat med hele 50 procent. Kun 48 procent af mødre under 45 år får mere end syv timers søvn pr. nat. For kvinder i samme aldersgruppe uden børn gælder det for 62 procent.

I gennemsnit føler mødre sig trætte og udkørte halvdelen af alle dage i løbet af en måned. For kvinder uden børn gælder det kun 11 dage.

Mødre er altså (ikke så overraskende) mere trætte end kvinder uden børn, men er fædre også det?

Nej, viser studiet noget overraskende.

Forskerne sammenlignede nemlig også data fra mænd med og uden børn, og her gjorde det samme mønster sig ganske enkelt ikke gældende. Fædre sover ikke mindre og føler sig heller ikke mere trætte og udkørte end mænd uden børn.

Står dette studie til troende, har kvinder altså forskningsmæssigt belæg for at påstå, at det er hårdere at være mor end at være far.

Nyt studie: At få børn betyder mindre søvn til mor - men...
Sofie Münster
Sofie Münsterhttp://www.nordicparenting.dk
Psykolog og stifter af NOPA. Forfatter til bestsellerne "Klog er noget, man øver sig på" fra 2016 og “Kærlighed er ikke nok” fra 2017. Fast på Go' Morgen Danmark på TV2. Sofie er selv mor til tre piger.

Mest læste lige nu