Er voksne med børn gladere end voksne uden børn? Og hvordan har vi forældre det i Danmark sammenlignet med andre forældre i Norden? Nyt studie giver os nogle interessante svar på de spørgsmål.
Er danske forældre mindre glade end andre nordiske forældre?
I et nyt større forskningsprojekt, som har fået omfattende dækning i internationale medier, har en gruppe forskere undersøgt, hvordan forældre har det i 22 forskellige lande, herunder Danmark og de andre nordiske lande.
Og resultaterne er interessante – især for os danskere.
I Sverige, Norge og Finland har forældre det nemlig generelt bedre end voksne, der ikke er forældre.
Men sådan er det ikke i Danmark.
Ifølge studiet er vi generelt blandt de gladeste og lykkeligste lande, men ser man specifikt på forældre, så er der i Danmark et gab imellem forældre og ikke-forældre – har vi hjemmeboende børn er vi ganske enkelt mindre glade end voksne, der ikke har børn.
Det er ret overraskende, for generelt finder forskerne, at forældre har det bedst i de lande, hvor der er gode vilkår for barsel og børnepasning, præcis som vi har det i Danmark.
Men hvorfor påvirker børn i så høj grad vores velbefindende?
Træthed, hårdt arbejde og meningsfuldhed
Det nye forskningsprojekt giver os ikke konkrete svar på, hvorfor vi i Danmark afviger fra de andre nordiske lande, men generelt ved vi, at en af hovedårsagerne til, at forældreskab er forbundet med lavere velbefindende, er, at livet med børn øger ens stressniveau.
Det gør sig især gældende i familier med mindre børn.
Her oplever forældre hårdt arbejde i løbet af dagen med børnene, at det er svært at få familie- og arbejdsliv til at hænge sammen og afbrudt søvn om natten. Det kan øge stressniveauet, hvilket igen ser ud til at få mængden af negative følelser til at stige. Studier tyder på, at det især gælder for mødre.
Omvendt er forældreskab også noget, der giver os en masse. Vi ved fra forskning, at forældre oplever større meningsfuldhed, føler sig mere taknemmelige og forbundne til andre mennesker.
Men det kræver, at vi giver os selv mulighed for og tid til at mærke det. Vil man øge sit velbefindende som forælder, er det derfor måske et godt sted at starte.