Nyt studie viser, hvorfor storebrødre og storesøstre er de klogeste

Hvem er den klogeste? Det spørgsmål har de fleste søskende nok diskuteret en enkelt gang eller to – og det er formentlig de færreste, der er blevet enige om andet end at være uenige.

Men nu kan et nyt studie måske afgøre twisten.

I hvert fald ser det ud til, at storebrødre og storesøstre ikke kun har flere år på bagen – de er måske også mere intelligente end deres mindre søskende.

Allerede fra de er 1 år gamle scorer de ældste søskende højere i IQ-test, og selvom børnene vokser op i det samme følelsesmæssige miljø, så er de ældste søskende også bedre til at tænke, og de i klarer sig bedre i både læse- og sprogtests.

Studiet er offentliggjort i forskningstidsskriftet “Journal of Human Ressources”, og er blandt andet udført af forskere fra University of Edinburgh og University of Sydney. De har analyseret data fra det såkaldte “U.S. Children of the National Longitudinal Survey of Youth”, hvor man har fulgt næsten 5.000 børn fra før de blev født og helt frem til de blev 14 år.

Forskerne bag tror, at dette studie kan være med til at forklare det man på engelsk kalder for “the birth order effect”, hvor ældre søskende tjener flere penge og får bedre uddannelser end deres yngre søskende.

Men hvorfor er førstefødte klogere end de søskende, som følger efter?

Forskerne har analyseret data om forældrenes adfærd for at blive klogere på det spørgsmål, og de tyder på, at de børn, der bliver født først, bliver stimuleret langt mere end de næste børn i rækken. Deres forældre læser mere højt for dem, leger mere med dem og stimulerer generelt deres udvikling mere. Desuden får de mere hjælp af deres forældre, hvilket forstærker deres udvikling yderligere.

Ikke så overraskende ændrer det billede sig, når der kommer flere børn i familien, for selvom det følelsesmæssige miljø forbliver det samme, er der pludselig mindre tid og flere at tage hensyn til. Det betyder generelt, at børnene bliver udfordret mindre, ligesom de også laver færre ting sammen med deres forældre.

Studiet viser også, at forældre løber flere risici med barn nr. 2 og 3, bl.a. under graviditeten, hvor flere mødre har et mere afslappet forhold til eksempelvis rygning.

Til sammen kan dette måske være noget af forklaringen på, at ældre søskende – i hvert fald på papiret – er klogere.

Er man midterbarn eller den yngste i flokken behøver man dog ikke at fortvivle. Forskning har tidligere vist, at midterbørn er bedre til at løse konflikter og skabe god stemning, mens de yngste er mere kreative og iderige.

NyhedNyt studie viser, hvorfor storebrødre og storesøstre er de klogeste
Sofie Münster
Sofie Münsterhttps://www.nordicparenting.dk
Stifter af NOPA. Forfatter til bestsellerne "Klog er noget, man øver sig på" fra 2016 og “Kærlighed er ikke nok” fra 2017. Fast forældrerådgiver på Go' Morgen Danmark på TV2. Sofie er selv mor til tre piger.

Mest læste lige nu