Artikel fra

Studie viser, hvor mange dages søvn nybagte forældre mister

Et af de mest omdiskuterede emner blandt småbørnsforældre er nattesøvn – og måske især, hvordan man får børnene til at sove igennem om natten. Men hvordan påvirker den afbrudte søvn egentlig os forældre? Ikke så lidt, viser det sig.

De fleste har prøvet, hvordan det er ikke at få så meget søvn en enkelt nat eller to. Det er imidlertid noget helt andet, hvis man over en længere periode kontinuerligt får afbrudt sin nattesøvn. Den amerikanske forfatter Jennifer Senior har gennemgået forskningen og her kan du blive klogere på, hvad hun og andre har fundet ud af.

Forældre mister op til 44 dages søvn

Der findes mange forskellige undersøgelser af, hvor meget søvn forældre mister. Et britisk studie viste for et par år siden, at forældre mister hele 44 dages søvn i løbet af deres børns første leveår. Men uanset hvor mange timer man sover, så er det især afbrydelserne, der kan mærkes.

Ifølge den førende amerikanske søvnekspert professor David Dinges fordeler voksne sig groft sagt i tre grupper, når de for udsættes for søvnmangel over længere tid: Dem, der klarer det nogenlunde, dem, der falder lidt fra hinanden og dem, der klarer det helt katastrofalt. Ingen forældre ved på forhånd, hvordan de vil reagere. Professor Dinges mistænker, at vores reaktioner på manglende søvn i høj grad er genetisk bestemt, og at det fordeler sig nogenlunde ligeligt mellem kvinder og mænd.

Uanset hvilken gruppe man tilhører, så følger søvnmangel dog ofte med en række følelsesmæssige symptomer.

Er en times ekstra søvn lige så meget værd som en lønstigning?

Den anerkendte amerikanske psykolog og nobelprismodtager Daniel Kahneman har sammen med kollegaer påvist, at manglende søvn især går ud over, hvor glade mødre føler sig.

909 kvinder deltog i deres forsøg, og det viste, at der i særlig grad var forskel på, om kvinderne fik 6 timers søvn eller mindre eller 7 timers søvn og derover. Forskellen i møderenes generelle velbefindende var faktisk så stor, at det overstiger forskellen mellem at tjene 200.000 kroner om året og 600.000 kroner om året.

Nogle steder bliver disse resultater udlagt som om, at en times ekstra søvn svarer til en lønstigning på 400.000 kroner. Sådan kan man ikke helt gøre det op, men undersøgelsen viser meget tydeligt, at manglende søvn kan have store konsekvenser for mødres generelle velbefindende og at ekstra søvn derfor har stor værdi for dem.

Ifølge David Dinges er der en række typiske symptomer, som det er godt at være opmærksom på. I begyndelsen vil man ofte opleve, at man bliver irritabel, får humørsvingninger og bliver dårligere til at styre sine impulser. Står det på over en længere periode kan man opleve bl.a. apati, dårligere hukommelse, sådan lidt flade følelsesmæssige reaktioner og at det bliver sværere at multitaske.

Der er altså god grund til, at forældre nogen gange kan synes, at hverdagen kan være ret krævende.

Studie viser, hvor mange dages søvn nybagte forældre mister
Sofie Münsterhttp://www.nordicparenting.dk
Stifter af NOPA. Forfatter til bestsellerne "Klog er noget, man øver sig på" fra 2016 og “Kærlighed er ikke nok” fra 2017. Fast forældrerådgiver på Go' Morgen Danmark på TV2. Sofie er selv mor til tre piger.

Mest læste lige nu