Skal børn sove i de voksnes seng? Nyt studie viser fordele og ulemper

Blandt småbørnsforældre har det altid været et omdiskuteret emne: Skal børn sove i deres egen seng eller må de gerne sove hos mor og far? Et nyt studie har undersøgt familiers sovevaner – og det viser, at især mødre ikke må glemme sig selv, når de beslutter, hvor børnene skal sove.

I et noget usædvanligt studie, hvis resultater er blevet bragt i bl.a. New York Times, har professor Doug Teti fra Penn State University undersøgt familiers sovemønstre ved at sætte kameraer op i 139 hjem. Denne metode er ret særlig, da tidligere studier typisk hviler på folks egne rapporteringer, som kan være ret upræcise, da mange mennesker ikke kan huske, hvad der egentlig sker om natten, når de vågner.

Men her har forskerne derimod fået lov til løbende at smugkigge med hjemme hos folk fra deres baby var helt lille og omkring et år frem, og til deres store overraskelse opdagede de, at familiens soverutiner påvirker forældrenes stress-niveau.

 

Børn i sengen går ud over mødrenes nattesøvn

Omkring 75 procent af forældrene havde deres nyfødte sovende i sengen eller lige ved siden af, mens det kun gjaldt for en fjerdedel, da børnene var et halvt år. Og det havde stor betydning – dog ikke for børnene, men for mødrene.

Studiet indikerer, at det ikke har nogen negativ effekt at have børn under et halvt år sovende hos sig. Til gengæld viste det sig, at i de familier, hvor børnene blev ved med at sove i sengen efter de var fyldt 6 måneder, der påvirkede det mødrenes nattesøvn negativt. De sov dårligere og havde flere søvnafbrydelser end de mødre, som ikke havde deres børn sovende hos sig. De havde også et højere stress-niveau og rapporterede selv, at de havde mindre overskud i hverdagen.

Noget overraskende viste det sig dog også, at hverken fædre eller børn blev påvirket  negativt af, at børnene sov i samme seng som de voksne.

I New York Times understreger forskerne, at deres studier ikke kan sige noget om, hvorvidt børn i sengen er årsagen til det øgede stress-niveau i familien. Billedet er kompliceret, men undersøgelsen viser, at det kan være en markør for et forhøjet stress-niveau.

 

Det kan sagtens fungere i nogen familier

Det er vigtigt at understrege, at dette blot er en enkeltstående undersøgelse. For nogle familier kan det sagtens fungere rigtig godt at have børnene sovende i sengen – og det var der også eksempler på i dette studie.

Dog viser undersøgelsen, at det er vigtigt, at forældre er enige om, hvad de gør – og at de tænker det godt igennem, for dårlig nattesøvn kan have ret store omkostninger for familielivet og ægteskabet.

Hvis man har børnene sovende enten i sengen eller soveværelset og ikke sover ordentligt om natten, kan det ofte være en god ide at få flyttet børnene til deres eget værelse. Det vil muligvis koste en del konflikt på den korte bane, men en ordentlig nattesøvn gør tingene enklere på den længere bane.

I denne undersøgelse var der ikke nogen forskel på, hvordan børnene sov om natten. Når børnene var 6 måneder sov de lige så godt i deres egen seng, som de sov i mors og fars seng, så uanset hvad I vælger, skal børnene nok vænne sig til de nye soveregler.

 

Vil du vide mere?

“Her er de bedste råd til at få børn til at sove igennem”

“Nyt studie gør os klogere på, hvordan forældre kan sikre, at deres baby får en tryg nattesøvn”

“Ved du hvor meget søvn dine børn har brug for? Se de nyeste anbefalinger”

“Her er de 3 ting, som går igen i enhver vellykket putte-rutine”

InspirationBabySkal børn sove i de voksnes seng? Nyt studie viser fordele og...
Sofie Münster
Sofie Münsterhttp://www.nordicparenting.dk
Psykolog og stifter af NOPA. Forfatter til bestsellerne "Klog er noget, man øver sig på" fra 2016 og “Kærlighed er ikke nok” fra 2017. Fast på Go' Morgen Danmark på TV2. Sofie er selv mor til tre piger.

Mest læste lige nu