Skole forbød lærer at dele dette billede. Men skal skoler blande sig i lærernes påklædning?

I denne uge fik et billede af en amerikansk lærer nettet til at koge. På Instagram har hun delt et foto af sig selv i en stram, knælang rosa kjole, som er taget i klassen, hvor hun underviser (se billedet ovenfor). Det var tilsyneladende for meget for lærerindens arbejdsplads, som efterfølgende har bedt hende om at fjerne det. Men kan skoler overhovedet tillade sig at blande sig i lærernes påklædning?

Til daglig underviser Patrice Brown elever i 4. klasse på en ganske almindelig skole i den amerikanske delstat Georgia. I søndags lagde hun et billede af sig selv op på Instagram under hashtagget #teacherbae. Til at begynde med affødte billedet ikke nogen særlige reaktioner, andet en nogle få positive kommentarer om hendes udseende.

Men alligevel var der noget ved kjolen, som pludselig gav bagslag, og fik tusindvis af brugere på de sociale medier til at reagere. De mente at kjolen var  “upassende”.

“Læreren ser godt ud, men påklædningen er upassende, når man underviser børn i 4. klasse. Små drenge tænker perverst allerede i 2. klasse, skrev en bruger fx ifølge Huffington Post.

Billedet fik efterfølgende myndighederne til at reagere. I tirsdags meddelte de officielle skolemyndigheder i storbyen Atlanta således via Fox News, at de havde bedt Patrice Brown om at fjerne billedet, ligesom de indskærpede, at kjolen ikke lever op til de regler for påklædning, som man har på byens mange skoler.

I udgangspunktet er der intet upassende ved Browns påklædning. Hendes kjole var hverken lårkort eller nedringet, men den var tætsiddende. Historien om lærerinden i den lyserøde kjole er dog alligevel blevet diskuteret vidt og bredt i medier verden over. En del mener, at debatten er sexistisk, og at Patrice Brown bliver kritiseret og gjort til skamme over en kropsform, som hun jo ikke selv har nogen kontrol over.

En bruger på Twitter delte fx dette billede, som viser en helt anden side af Patrice Brown:

skaermbillede-2016-09-16-kl-17-57-54

I Danmark ville vi formentlig ikke synes, at kjolen var noget problem (eller ville vi?). Men historien rejser en række mere principielle spørgsmål: Kan skoler overhovedet tillade at blande sig i hvilket tøj lærere går klædt i? Er der forskel på, om læreren er en mand eller en kvinde? Påvirker læreres tøj elevers læring og koncentration? Og kender du til nogen danske skoler, som har regler for lærernes påklædning?

Vi vil rigtig gerne høre din mening. Bland dig i debatten på Facebook-opslaget, så samler vi jeres forskellige reaktioner i en opfølgende artikel.

Billedet er nu fjernet, men her kan du se et skærmbillede af det oprindelige billede.

skaermbillede-2016-09-16-kl-15-53-30

NyhedSkole forbød lærer at dele dette billede. Men skal skoler blande sig...
Sofie Münster
Sofie Münsterhttp://www.nordicparenting.dk
Psykolog og stifter af NOPA. Forfatter til bestsellerne "Klog er noget, man øver sig på" fra 2016 og “Kærlighed er ikke nok” fra 2017. Fast på Go' Morgen Danmark på TV2. Sofie er selv mor til tre piger.

Mest læste lige nu