Tro det eller ej: Børn forlænger forældres liv med op til to år, ifølge nyt studie

Det kan ofte føles opslidende at være forælder – og nogle gange kan man tage sig selv i at tænke, at man umuligt kommer igennem den næste uge.

Men nu viser et studie, at forældre med stor sandsynlighed ikke bare kommer igennem den kommende uge – de har mange hundrede uger foran sig. Faktisk kan det at have børn forlænge 60-årige voksnes liv med op til to år.

Det er svenske forskere, der står bag den nye undersøgelse, som offentliggøres i dag i det akademiske tidsskrift “Journal of Epidemiology and Community Health”.

For at finde ud om forældreskab kan holde døden fra døren, har forskerne sammenlignet registerdata fra alle mennesker i Sverige født mellem 1911 og 1925. Det er data fra omkring 1,5 millioner mænd og kvinder.

Ikke så overraskende viste det sig, at risikoen for at dø steg med alderen(!) Men analyserne viste også noget andet: Risikoen for at dø var mindre for mennesker med et eller flere børn sammenlignet med personer uden børn. Og denne sammenhæng forblev uændret, selv når forskerne tog højde for andre faktorer som eksempelvis personernes uddannelsesbaggrund.

Eksempelvis har en 80-årig mand med børn 7,4 procents risiko for at dø inden for et år, mens risikoen for en 80-årig mand uden børn er på 8,3 procent.

Selvom det nu og da kan føles lidt som om, at små børn ælder en på rekordtid, så er det altså tilsyneladende en god livsinvestering at få børn.

Forskerne understreger dog, at der ikke kan drages nogle endelige konklusioner om årsag og effekt, da det er et observationsstudie. Men til slut konkluderer de alligevel, at sammenhængen mellem forældreskab og et langt liv øges med alderen, hvilket kan være udtryk for, at voksne med børn har stærkere social støtte og opbakning, når de bliver ældre sammenlignet med voksne uden børn, og måske er det netop det, som er med til at forlænge livet.

NyhedTro det eller ej: Børn forlænger forældres liv med op til to...
Sofie Münster
Sofie Münsterhttp://www.nordicparenting.dk
Psykolog og stifter af NOPA. Forfatter til bestsellerne "Klog er noget, man øver sig på" fra 2016 og “Kærlighed er ikke nok” fra 2017. Fast på Go' Morgen Danmark på TV2. Sofie er selv mor til tre piger.

Mest læste lige nu