Vigtigt: Børn bliver kontaktet af voksne via ny populær app

Har dit barn nævnt Yellow, eller er dit barn på Snapchat, kan det være en god idé at tjekke, om dit barn har downloadet app’en Yellow, der af mange forbindes med Snapchat.

“Jeg havde haft en profil i tre timer, da jeg første gang fik en mærkelig besked, som jeg ikke svarede på. Senere fik jeg et billede af en mand og en besked, hvor han spurgte, hvad jeg var til”, fortæller 12 årige Katrine. Hun har ligesom mange børn og unge oprettet sig på Yellow.

“Jeg har fået trusler om, at der ville komme nogen hjem til mig, hvis jeg ikke sendte et billede af mig selv”, fortæller 12 årige Laura.

“Jeg har prøvet at alle mine profiler på andre sociale medier blev opsøgt af en person, der havde tilføjet mig på Yellow. Jeg kunne ikke lide Yellow, så jeg slettede mig derinde, men nogle havde set mit navn og hvilken by, jeg bor i”, siger 13 årige Niclas.

Yellow bliver kaldt Tinder for børn – og det er ikke uden grund. Der er en aldersgrænse på 13 år, men der er børn helt ned fra 9 års alderen på Yellow, og uanset om du har et barn på 9 eller 13+, er der nogle ting, du skal være opmærksom på:

 

Alle ved, hvor du befinder dig

Yellow fungerer udelukkende som app og er et socialt medie, du kan oprette dig på via dit telefonnummer. Eneste krav er, at du skal slå lokalitetstjenesten til, så app’en altid kan spore, hvor du befinder dig. Idéen bag app’en er nemlig at foreslå personer i nærheden, som du kan chatte med eller oprette forbindelse til. Herefter skal du blot swipe til højre eller venstre afhængig af om du vil oprette forbindelse eller søge videre.

 

Bygger på et ”match-princip”

Med funktionen ”Discover” bliver du automatisk foreslået at følge eller connecte med andre brugere. Hver gang du åbner Yellow, kommer der automatisk forslag til, hvem du kan connecte med eller følge i nærheden af dig. Det betyder, at app’en altid registrerer, hvor du er for at kunne foreslå dig personer i din nærhed, ofte ved byens/distriktets nævnelse.

Uanset om det er meningen eller ej, opfatter andre brugere dig som tilgængelig, når du er oprettet på Yellow, og da det handler om at matche, bliver app’en ikke uden grund kaldt for Tinder for unge.

 

Aldersgrænsen er en falsk tryghed

Aldersgrænsen er 13 år, men da de fleste børn er på et eller flere sociale medier, inden de fylder 13, og Yellow kan downloades udelukkende ved at opgive sit telefonnummer og en alder over 13 år, har mange børn downloadet den, og i flere vennegrupper er det en meget populær app.

Mange børn angiver alderen til at være ældre end den er, uanset om de er under eller over 13 år. Derfor udsættes de også for kommunikation, der er til langt ældre personer, end de er.

Man kan kun tilføje eller skrive med børn mellem 13 og 17 år, hvis man selv er i samme aldersgruppe, men alle kan oprette en profil og angive alderen mellem 13 og 17 år.

Det gør både børn under 13 år og voksne over 17. Man ved med andre ord ikke, om alderen er korrekt, og børn kan opsøges af voksne med krænkende adfærd og trusler til følge.

 

Du kan opsøges af alle – ingen privatindstillinger

Der er ingen særlige privatindstillinger. Alle kan oprette en profil og angive alderen til at være mellem 13-17 år og får dermed direkte adgang til børn i den alder. Man kan få beskeder fra folk, man ikke kender og som ser uskyldige ud – og måske ligner de en sød dreng fra nabobyen.

App’en lægger også op til, at du som bruger forbinder med Instagram og Snapchat, og da Yellow ikke har privatindstillinger, vil mange ellers private oplysninger måske være tilgængelig gennem Yellow.

 

Hurtigt medie – manglende eftertanke

Udfordringen med app’en ligger først og fremmest i opsætningen og det intuitive, der lægger op til at finde og blive fundet og kommunikeret til en til en, og at mange godkender det, der ligner andre børn eller unge.

Du kan så swipe til enten højre eller venstre – til venstre betyder ”videre”, imens til højre betyder, at man gerne vil oprette forbindelse. Det er en hurtig app, og det betyder, at alt går stærkt for brugerne, og selv om børn og unge er vant til det, kommer de hurtigt til at swipe til den forkerte side eller at svare på henvendelser fra folk, de ikke kender.

Mange børn tænker slet ikke på, at i mens de udforsker andre børn, så bliver de også selv udforsket. Når de kan se andre i nærheden, kan andre også se dem, og det er vigtigt at tale om.

 

Lykke Møller Kristensen er en af Danmarks førende eksperter i børn og sociale medier. Gennem de seneste år har hun interviewet flere hundrede børn for at afdække, hvordan de oplever livet online. På NOPA giver hun os de kommende måneder et enestående indblik i børnenes verden, og gør os som forældre klogere på, hvad de oplever, og hvordan vi bedst mulig kan støtte vores børn. Hun er desuden forfatter til bogen “Børn og sociale medier”, rådgiver skoler og lærere og bliver ofte brugt som ekspert på bl.a. TV2. Læs mere på https://boernogsocialemedier.dk/ 

InspirationSkærme og SoMeVigtigt: Børn bliver kontaktet af voksne via ny populær app
Lykke Møller Kristensen
Lykke Møller Kristensen
Lykke Møller Kristensen er en af Danmarks førende eksperter i børn og sociale medier. Gennem de seneste år har hun interviewet flere hundrede børn for at afdække, hvordan de oplever livet online. På NOPA giver hun os et enestående indblik i børnenes verden, og gør os som forældre klogere på, hvad de oplever, og hvordan vi bedst mulig kan støtte vores børn. Hun er desuden forfatter til bogen “Børn og sociale medier”, rådgiver skoler og lærere og bliver ofte brugt som ekspert på bl.a. TV2. I efteråret 2018 udkommer hun med bogen "Dit digitale barn har brug for en voksen" og lancerer platformen digitalks.dk.

Mest læste lige nu