Børneopsparinger hitter: Se hvordan du nemt sikrer, at pengene trækker flest mulig renter

Otte ud ti forældre har en børneopsparing til deres børn, men mange får ikke nok ud af pengene. Her kan du derfor blive klogere på både regler for børneopsparinger og få forbrugerøkonom Ann Lehmann Erichsens gode råd til, hvordan du får børneopsparingen til at vokse mest mulig.

 

Danske forældre har sparet 14 milliarder op til børnene

14 milliarder kroner. Så mange penge har danske forældre sparet op til deres børn viser en helt ny danske undersøgelse, som NOPA bringer i samarbejde med uddannelseskampagnen Pengeuge. Og tilsyneladende sparer forældre mere og mere op til deres børn. Fra 2001 til 2015 er den samlede opsparing til børn steget med 20 procent.

Det er forskelligt, hvor meget forældre sætter ind på børnenes konto. Omkring hver tredje forælder sparer mellem 2.000-3.000 kroner op om året, mens hver tiende sætter mindre end 500 kroner ind på kontoen årligt.

Uanset hvor meget du sætter til side, er det dog ifølge forbrugerøkonom, Ann Lehmann Erichsen fra Nordea, vigtigt, at du afsætter et fast beløb hver måned. Ellers har opsparingen det med at gå lidt i glemmebogen.

Derudover er der en række regler og fif, som det er rigtig godt at være opmærksom på.

 

Du kan max spare 36.000 kroner op – og renterne er skattefrie

Børneopsparingen er en særlig opsparingsform, hvor der maksimalt må indbetales 3.000 kroner per år, indtil du når ’loftet’ på 36.000 indbetalte kroner. Pengene er bundet i mindst 7 år, og kan tidligst frigives, når børnene fylder 14 år, og senest når de fylder 21 år. Den eneste skattefordel er, at afkastet af opsparingen er skattefri for barnet, mens pengene er bundet.

Hvis du gerne vil spare mere end 36.000 kroner kan du gøre det på andre konti og værdipapirdepoter i barnets navn.

 

Få langt mere ud af dine børns opsparing

I Sverige er forældre langt bedre til at få børnenes opsparing til at vokse. De har en stærkere aktiekultur, og det betyder, at 57 procent af svenske forældre har investeret børneopsparingen, mens det kun gælder for 16 procent af danske forældre ifølge tal fra Nordea.

Men det kan være en god ide at tjekke op på renterne på børneopsparingen, for selvom du i sin tid satte pengene til en god rente, kan det have ændret sig mange gange. Renten på børnenes opsparing er nemlig variabel, og det betyder, at den svinger op og ned, mest ned i disse år.

Hvis du ikke er så imponeret over renten på børneopsparingen, kan du formentlig få en højere rente ved at ’binde pengene’ til en fast rente over en årrække.

Hvis du har mod på at investere pengene, så tjek med din bank om mulighederne for at konvertere børneopsparingen til en puljeordning i værdipapirpuljer. Det giver ofte et langt større afkast, altså mange flere renter.

På den måde kan du faktisk relativt nemt sikre, at børneopsparingen trækker flest mulig renter i de år den står i banken.

Vil du vide mere? Få tre gode råd til børneopsparingen af forbrugerøkonom Ann Lehmann Erichsens i denne video:

 

 

Læs også:  “Se her hvor mange lommepenge danske børn får alt efter, hvor de bor og hvor gamle de er” eller læs “Den ultimative lommepenge-guide”

Kilder: Finans Danmark: Rapport: “Unge, gæld og opsparing”, marts 2017. Rapporten bygger på beregninger foretaget af Finans Danmark på baggrund af data fra A&B-analyse og Ann Lehmann Erichsen, “Plus på kontoen – syv smutveje til en sjovere økonomi”, Gyldendal Business.

 

 

 

Finans Danmark står bag Uddannelseskampagnen Pengeuge, der skal lære danske børn om penge og økonomi. I samarbejde med med Pengeuge bringer NOPA derfor en række artikler, der sætter fokus på, hvordan forældre helt konkret kan give deres børn økonomisk forståelse. NOPA er eneansvarlig for indholdet.

NyhedBørneopsparinger hitter: Se hvordan du nemt sikrer, at pengene trækker flest mulig...
Sofie Münster
Sofie Münsterhttp://www.nordicparenting.dk
Psykolog og stifter af NOPA. Forfatter til bestsellerne "Klog er noget, man øver sig på" fra 2016 og “Kærlighed er ikke nok” fra 2017. Fast på Go' Morgen Danmark på TV2. Sofie er selv mor til tre piger.

Mest læste lige nu