Mange børn elsker at spise fødevarer som æbler, vindruer, jordbær og agurker. Men selvom det som udgangspunkt er sundt at spise masser af frugt og grønt, så viser en oversigt fra Danmarks Naturfredningsforening, at de kan være fyldt med rester fra forskellige sprøjtegifte. Eksempelvis kan vindruer indeholde rester fra op til 30 forskellige sprøjtegifte.
Faktisk har Danmarks Naturfredningsforening på baggrund af data fra DTU Fødevareinstituttet og Fødevarestyrelsens pesticidkontrol fundet ud af, at i alt ti populære fødevarer er kilde til 75 procent af al den sprøjtegift, som vi udsættes for gennem maden. De ti fødevarer er: Æbler, hvedemel, tomater, pærer, agurker, jordbær, kartofler, vindruer, salat og rødvin.
Hvis du synes, at det kan virke uoverskueligt, hvor man skal sætte ind, hvis man gerne vil begrænse sine børns og sit eget indtag af skadelige stoffer, så er her altså et konkret sted, hvor det virkelig kan gøre en forskel. Det eneste du skal gøre for helt at undgå sprøjtegiftene er nemlig at købe økologiske varianter af de ti produkter, for de er nemlig helt fri for sprøjtegift.
Nedenfor kan du finde et overblik over hvor meget sprøjtegift, der er fundet i de enkelte produkter. Det er især de udenlandske produkter, som indeholder mange sprøjtegifte, men også danske fødevarer kan have indhold af rester fra sprøjtegifte.
Æbler
23 procent af de konventionelle danske æbler og 64 procent af de konventionelle udenlandske æbler indeholder rester af sprøjtegift. I de danske æbler er der målt seks forskellige sprøjtegifte, mens de udenlandske er oppe på 14 forskellige.
Tomater
8 procent af de konventionelle danske tomater og 62 procent af de konventionelle udenlandske tomater indeholder rester af sprøjtegift. I de danske tomater er der fundet tre forskellige sprøjtegifte, mens de udenlandske er oppe på 19 forskellige.
Pærer
36 procent af de konventionelle danske pærer og hele 92 procent af de konventionelle udenlandske pærer indeholder rester af sprøjtegift. I de danske pærer er der fundet fire forskellige sprøjtegifte, mens de udenlandske er oppe på 14 forskellige.
Hvedemel
17 procent af dansk konventionel hvedemel indeholder rester af sprøjtegift, mens alt konventionelt hvedemel fra udlandet indeholder rester af sprøjtegift.
Vindruer
Der er fundet 30 forskellige sprøjtegifte i konventionelle vindruer, og der er fundet sprøjtegift i 73 procent af prøverne.
Kartofler
15 procent af de konventionelle danske kartofler og 37 procent af de konventionelle udenlandske kartofler indeholder rester af sprøjtegift. I de danske kartofler er der fundet to forskellige sprøjtegifte, mens de udenlandske er oppe på tre forskellige.
Agurker
57 procent af de konventionelle danske agurker og 62 procent af de konventionelle udenlandske agurker indeholder rester af sprøjtegift.
Jordbær
74 procent af danske ikke-økologiske jordbær og 86 procent af udenlandske ikke-økologiske jordbær indeholder rester af sprøjtegift. I de danske jordbær er der fundet 13 forskellige sprøjtegifte, mens de udenlandske er oppe på hele 22 forskellige.
Salat
25 procent af dansk konventionelt dyrket salat og 56 procent af udenlandsk konventionelt dyrket salat indeholder rester af sprøjtegift. I dansk salat er der fundet fem forskellige sprøjtegifte, mens de udenlandske er oppe på 11 forskellige.
Rødvin
Og så lige et punkt, som kun har relevans for de voksne i familien: 47 procent – eller næsten halvdelen af alle ikke-økologiske rødvine indeholder rester af sprøjtegift. Der er fundet op til ni forskellige sprøjtegiftrester.