Fem simple veje til velopdragne børn

Det er måske lidt gammeldags at tale om velopdragne børn. Ikke desto mindre er det vigtigt, at børn lærer at opføre sig ordentligt, for det er nøglen til at indgå i fællesskaber. At børnene lærer at forstå, at der er noget, der gælder.

Men hvad er nogle af de mest effektive vej til velopdragne børn?

I denne artikel har vi samlet fem simple tips, som kan hjælpe dig med at skabe tydelige og konsistente regler, der gør opdragelsen lettere for både dig og dine børn. For børn skaber struktur nemlig tryghed og forudsigelighed. Det, der er sandt i dag, er sandt i morgen. Og for os forældre er det vigtigt, at vores regler ikke bliver opfattet som tilfældige, da det underminerer vores autoritet og vil få børnene til at opfatte os som uretfærdige.

 

1. Lad være med at stille krav som du ved, dit barn ikke kommer til at efterleve

Som hovedregel er det altid godt at have lidt is i maven, når man har med børn at gøre. Ofte reagerer de hurtigt eller uventet, og det kan tage noget tid for os som voksne at få aflæst, hvorfor vores børn reagerer.

Derfor kan det være en rigtig god ide at vente med at stille krav.

I stedet for straks at sige “tag så det nattøj på”, så vent med at sige det indtil dit barn rent faktisk hører, hvad du siger. Når vi stiller kravene for tidligt, ender vi nemlig rigtig ofte med at føle, at vores autoritet bliver undermineret (fordi børnene ikke gør, som vi siger og tager tøjet på), og før vi ser os om, er vi i fuld gang med at forhandle kravet (“… ok, men næste gang skal du altså selv tage det på”). Det kan ofte få børnene til at opleve, at det virker at gøre modstand og derfor vil de sandsynligvis blive ved med at udfordre grænserne i stedet for at samarbejde.

Det virker langt bedre at adressere børnenes følelser og få ro på dem først (det kan du få helt konkret inspiration til her).

 

2. Vis forståelse for børnenes følelser

Som forældre ender vi typisk med at forhandle med vores børn i de situationer, hvor børnene reagerer kraftigt eller overvældes af store følelser. Måske fordi de færreste af os har lyst til at fremstå som nogle kolde forældre, der ikke vil hjælpe eller være der for børnene, så derfor foreslår vi et kompromis, der giver alle parter noget, og børnene (og vi) kan få det bedre.

Men vi behøver heldigvis ikke forhandle for at være der for vores børn og hjælpe dem.

Det virker langt bedre at holde fokus på børnenes følelser og oplevelser i stedet for at diskutere dine krav eller regler. Anerkend det børnene går igennem, giv dem plads til at fortælle om det og lyt til dem: “Jeg ved godt, at du er skuffet”, “jeg trøster dig”, “jeg vil gerne hjælpe dig” osv.

Det giver børn en grundlæggende følelse af, at vi forstår dem – og mennesker, der forstår os, får vi helt automatisk lyst til at lytte til. Det gør det langt lettere for os at opdrage, fordi vi kan bevare kontakten med børnene og dermed få dem til at forstå, hvorfor reglerne eller grænserne er, som de er.

 

3. Beslut dig en gang for alle for at stå kampene igennem

Dette virker muligvis som et banalt råd, men helt grundlæggende er hovedårsagen til, at børn ikke respekterer vores grænser, at vi ikke tager kampen, når de udfordrer os. Vil vi have børn, der respekterer vores autoritet, er vi nødt til at stå ved den – også når det er svært. Så enkelt er det.

Stå derfor altid fast på dine krav, men hjælp børnene, mens du gør det: “Jeg ved godt, at du rigtig gerne vil have den is, men jeg kommer ikke til at ændre mening. Det er dog er helt ok, at du er skuffet, og jeg er lige her og trøster dig indtil, du er glad igen.”

 

4. Skab faste rutiner

Faste rutiner er næstefter kærlighed noget af det mest tryghedsskabende for børn, for når de ved, hvad de kan regne med fra os, tager de os alvorligt.

Derfor er det godt at skabe faste rytmer for så meget som muligt i børnenes liv – ikke mindst de situationer, hvor der ofte opstår konflikt eller forhandlinger. Er det når børnene skal puttes? Ved aftensmaden? Når I køber ind? Når børnene skal hentes? Når børnene skal hjælpe til?

Sørg for at udføre rutinerne på SAMME måde hver gang – og hvis børnene er store nok, så tager dem meget gerne med på råd, når rytmen skal fastlægges. Spørg fx børnene, hvilken rækkefølge de gerne vil gøre tingene i om aftenen, hvad de helst vil hjælpe til med derhjemme eller hvad de gerne vil have ansvar for, når I køber ind. Det skaber ejerskab, og får børnene til at synes, at reglerne er mere fair.

Du kan få konkret inspiration til at skabe faste morgenrutiner her og aftenrutiner her.

 

5. Tager børnenes meninger alvorligt

At vi mener det, når vi siger det, betyder ikke, at vi ikke skal lytte til børnene. Det kan være, at de faktisk gerne vil spise grøntsager så længe det ikke er ærter eller broccoli. Eller det kan være, at de gerne vil rydde op på deres værelse, så længe de selv får lov til at bestemme, hvornår de gør det.

I situationen skal børnene naturligvis høre efter, men I kan sagtens blive enige om, at du fremadrettet gerne vil lave mad med mindre broccoli eller ærter og i stedet bruge flere af de grøntsager, som barnet godt kan lide. Det giver børnene en følelse af, at vi tager dem alvorligt og at reglerne er fair – og hvis de på den måde forstå årsagen til reglerne, så vil de også have en større villighed til at leve op til dem.

Kilder: Artiklen er inspireret af viden fra professor Laurence Steinberg, “The 10 Basic Principles of Good Parenting – One of America’s Leading Experts Tells You What You Need to Know”, professor Dan Siegel og Mary Hartzell, “Parenting from the Inside Out”, professor Daniel Siegel og PhD Tina Payne Brysons, “The Whole-Brain Child” og “No-Drama Discipline” og i Ed.D. Jane Nelsens arbejde, bl.a. klassikeren “Positive Discipline”.

InspirationOpdragelseFem simple veje til velopdragne børn
Sofie Münster
Sofie Münsterhttp://www.nordicparenting.dk
Psykolog og stifter af NOPA. Forfatter til bestsellerne "Klog er noget, man øver sig på" fra 2016 og “Kærlighed er ikke nok” fra 2017. Fast på Go' Morgen Danmark på TV2. Sofie er selv mor til tre piger.

Mest læste lige nu