Nyt studie viser, hvordan forældres mobilvaner påvirker børns opførsel

Vi taler ofte om børns skærmvaner, men hvilken indflydelse har de voksnes brug af mobiltelefonen egentlig på børnene? Det har forskere undersøgt i et nyt studie – og hvis det står til troende, kan der måske være god grund til at tænke over, hvor ofte vi som forældre rent faktisk lader os afbryde af vores mobiltelefon, når vi er sammen med vores børn.

Studiet, der er offentliggjort i et af de absolut mest anerkendte forskningstidsskrifter om børns udvikling, Child Development, viser nemlig, at forældres brug af mobiltelefoner kan have en negativ indflydelse på børns opførsel. Ofte taler vi ellers om, at børnene er trætte, sultne eller keder sig, når de ikke opfører sig ordentligt. Men uden at det skal lyde som en løftet pegefinger, så er der nu noget, der tyder på, at også vores adfærd som forældre kan have stor betydning for børnenes opførsel.

Studiet er ganske vist kun indledende og derfor relativt lille, men forskerne har fuldt mødre og fædre i i alt 170 hjem. Begge forældre blev bedt om at registrere deres brug af mobiltelefoner, iPads og computer samt hvor ofte de elektroniske enheder fik lov til at forstyrre familietiden. Afbrydelser gjaldt helt almindelige handlinger som at tjekke en SMS-besked eller mail under måltider, legetid, i løbet af almindelig dagligdagssamvær eller under samtaler med børnene.

Og selvom studiet ikke kan stå alene, så er konklusionerne alligevel relativt klare: Selv små eller relativt få afbrydelser havde indflydelse på børnene. Forskerne kunne således se en sammenhæng i mellem antallet af afbrydelser, og hvor ofte børnene blev ekstra følsomme, temperamentsfulde, hyperaktive eller pjevsede. Og dette gjorde sig gældende selv når forskerne kontrollerede for faktorer som bl.a. forældrenes stress, miljøet i familien og forældrenes baggrund, som er faktorer, der ellers også kan påvirke børns adfærd.

Selv helt få afbrydelser havde indflydelse på børnenes adfærd. Der skulle med andre ord ikke så meget til, før børnene tog forældrenes brug af mobiltelefonen til sig.

Omkring halvdelen af forældrene rapporterede, at de blev afbrudt tre gange eller mere i løbet af en almindelig dag, mens det for godt 40 procent kun var en eller to gange. Blot 11 procent sagde, at de ikke lod sig afbryde.

Pointen med studiet er selvfølgelig ikke, at forældre ikke skal have mobiltelefoner, men der kan måske være god grund til at overveje at skabe nogle skærmfrie stunder i løbet af dagen, fx når der spises aftensmad eller leges, for at være sikker på at undgå afbrydelserne.

Kilder: Brandon T. McDaniel, Jenny S. Radesky, “Technoference: Parent Distraction With Technology and Associations With Child Behavior Problems”, Child Development, 2017; DOI: 10.1111/cdev.12822

InspirationSkærme og SoMeNyt studie viser, hvordan forældres mobilvaner påvirker børns opførsel
Sofie Münster
Sofie Münsterhttp://www.nordicparenting.dk
Psykolog og stifter af NOPA. Forfatter til bestsellerne "Klog er noget, man øver sig på" fra 2016 og “Kærlighed er ikke nok” fra 2017. Fast på Go' Morgen Danmark på TV2. Sofie er selv mor til tre piger.

Mest læste lige nu