Hvordan påvirker din opdragelse dine børn? Nye studier har undersøgt moderne forældre

Alle forældre opdrager naturligvis deres børn på forskellige måder. Men blandt moderne forældre er der også nogle tendenser, der går igen – og som vi ofte bliver kritiseret for. Vi “curler” for meget eller vi overbeskytter vores børn. Men skal man tro en række nyere studier, så er billedet ikke nær så sort/hvidt – og især på ét område er det, vi gør, faktisk en stor fordel ikke bare for børnene, men også for os selv.

 

Det her gør forældre rigtig godt

I medierne bliver det ofte fremstillet som noget negativt, når forældre er meget involverede i deres børns liv. Nærmest som om at man kan være FOR involveret. Men sammenhængene er ikke nær så firkantede viser amerikanske forskere. Faktisk har både børn og forældre det bedre i familier, hvor forældrene prioriterer børnene højt.

322 forældre har deltaget i undersøgelsen, og forskerne har både kigget på forældrenes “opdragelsesstil” og deres generelle velbefindende. Og det viser sig, at de familier, hvor forældrene sætter børnene højest, er dem, der har det bedst.

“Disse resultater tyder på, at jo mere omsorg og opmærksomhed du giver andre, des mere glæde og mening oplever du. Set fra dette perspektiv, så er forældre, der er involverede i deres børns velbefindende – dvs. jo mere “børneorienterede” forældrene er – des mere glæde og mening vil de føle som forældre,” skriver forskerne i deres forskningsartikel.

Nopa har tidligere fortalt om et andet studie, som nåede frem til lignende resultater. Her undersøgte forskerne, hvordan forskellige forældrestile påvirker børnene, når de bliver voksne, og det viste sig, at bl.a. positiv opmærksomhed var en af de faktorer, som betød mest for børnenes glæde og succes som voksne.

Noget tyder altså på, at det er entydigt godt, når børn mærker, at vi går op i dem. Det er dog ikke ligegyldigt, hvordan vi er involverede, viser en række andre undersøgelser.

 

Involveret uden at tage over

Børn har brug for at mærke, at deres forældre er der for dem og viser interesse, men det er vigtigt, at vi ikke tager over, for det kan give bagslag.

En forskergruppe har bl.a. vist, at hvis vi “blander” os for meget og f.eks. tager beslutninger for børnene, løser deres problemer eller blander os i deres konflikter, så kan det faktisk gå udover børnenes selvfølelse, så de føler sig mindre kompetente, end de egentlig er.

“Generelt er det negativt for børnene, hvis vi træder ind og gør ting, som barnet udviklingsmæssigt selv burde kunne klare,” siger professor Larry Nelson, som er en af forskerne bag studiet.

Det samme fænomen er netop blevet observeret i et andet studie. Her undersøgte amerikanske forskere 460 studerende mellem 18 og 25 år og deres forhold til deres mødre. Og det viste sig også, at de unge mennesker, som havde mødre, der gav dem frihed til at tænke og handle selv, havde det bedre med sig selv, var sundere og var bedre i stand til at håndtere modgang.

Nøglen er altså at tale med børnene og at være der for dem, men samtidig lade dem klare udfordringerne selv. På Nopa plejer vi at kalde dette for “at være der for dem uden at gøre det for dem”.

NyhedHvordan påvirker din opdragelse dine børn? Nye studier har undersøgt moderne forældre
Sofie Münster
Sofie Münsterhttp://www.nordicparenting.dk
Psykolog og stifter af NOPA. Forfatter til bestsellerne "Klog er noget, man øver sig på" fra 2016 og “Kærlighed er ikke nok” fra 2017. Fast på Go' Morgen Danmark på TV2. Sofie er selv mor til tre piger.

Mest læste lige nu