Så mange lommepenge får danske børn alt efter, hvor de bor, og hvor gamle de er

Langt de fleste danske børn får lommepenge. Men hvor mange penge får de? I hvilken landsdel får de flest? Og hvorfor giver danske forældre egentlig deres børn lommepenge? Det giver en helt ny danske undersøgelse, som NOPA bringer i samarbejde med uddannelseskampagnen Pengeuge, svar på.

 

De fleste børn får lommepenge

Fire ud af fem forældre med børn i alderen 9 til 17 år giver deres børn lommepenge, mens det gælder for tre ud af fem forældre med mindre børn i alderen 6 til 8 år.

Det er altså normalt, at børn får deres egne penge. Og det er faktisk en god ide, for på den måde vænner børnene sig til at styre deres egne penge, de bliver bevidste om, hvordan man lægger et budget og lærer at spare op til nogle af de ting, de ønsker sig.

Men hvor mange penge får de danske børn?

Finans Danmark står bag den nye undersøgelse “Unge, gæld og opsparing”, og den viser, at lommepengebeløbet stiger med alderen, og at det varierer fra landsdel til landsdel. Omkring halvdelen af de 6-8 årige børn får eksempelvis under 50 kroner om måneden, mens store børn får væsentligt mere. Tre ud af fem forældre til børn mellem 15 og 17 år giver således deres børn mere end 200 kroner om måneden.

 

Se her hvor mange lommepenge danske børn får alt efter alder:

Den nye undersøgelse viser også, at der er forskel på, hvor mange lommepenge danske børn får alt efter, hvor de bor.

Region Sjælland “fører”, og er således den region med den største andel af børn, som får mere end 100 kroner om måneden. Omvendt er region Syddanmark den region, hvor der er færrest børn, som kan stikke mere end hundrede kroner i lommen hver måned.

På nedenstående kort kan du se, hvor mange lommepenge børnene får i din landsdel.

Der er forskellige grunde til, at vi som forældre giver vores børn lommepenge, men særligt én årsag går igen.

 

Derfor giver danske forældre deres børn lommepenge

Økonomisk forståelse er langt den mest udbredte årsag til, at vi giver vores børn lommepenge. Hele 68 procent af danske forældre svarer således, at de giver lommepenge for at deres børn kan få en bedre forståelse for penge og medansvar for egen økonomi. Omkring halvdelen gør det for, at børnene kan lære at spare op, mens omkring 40 procent giver det som betaling for pligter (hvad det betyder for børnene, kan du læse mere om her).

Derfor får børn lommepenge:

Vil du vide mere? Læs “Den ultimative lommepenge-guide”, hvor du kan se, hvad det er for konkrete tips, som lærer børn at spare op, lægge et budget og træffe kloge økonomiske valg.

 

Kilder: Finans Danmark: Rapport: “Unge, gæld og opsparing”, marts 2017. Rapporten bygger på beregninger foretaget af Finans Danmark på baggrund af data fra A&B-analyse.

 

 

 

Finans Danmark står bag Uddannelseskampagnen Pengeuge, der skal lære danske børn om penge og økonomi. I samarbejde med med Pengeuge bringer NOPA derfor en række artikler, der sætter fokus på, hvordan forældre helt konkret kan give deres børn økonomisk forståelse. NOPA er eneansvarlig for indholdet. Læs mere på pengeuge.dk.

NyhedSå mange lommepenge får danske børn alt efter, hvor de bor, og...
Sofie Münster
Sofie Münsterhttps://www.nordicparenting.dk
Stifter af NOPA. Forfatter til bestsellerne "Klog er noget, man øver sig på" fra 2016 og “Kærlighed er ikke nok” fra 2017. Fast forældrerådgiver på Go' Morgen Danmark på TV2. Sofie er selv mor til tre piger.

Mest læste lige nu