I samarbejde med

Sådan påvirker telefoner relationen mellem forældre og børn

Telefoner er integreret del af de fleste familiers liv. På godt on ondt. Men hvordan påvirker det egentlig børnene, når vi som forældre er på vores telefon samtidig med, at vi er sammen med dem? Det har et nyt studie for første gang undersøgt – og resultaterne giver stof til eftertanke.

 

For stort et mobilbrug gør børn pjevsede, urolige og frustrerede

Studiet, der er udført af forskere fra University of Michigan Medical School og Illinois State University, er offentliggjort i Pediatric Research, og det viser, at forældre, som er meget på deres telefon, har markant flere konflikter, sammenstød og opdragelsesudfordringer med deres børn sammenlignet med forældre, som ikke bruger deres telefon ret meget.

Forskerne har fulgt knap 200 familier med børn i alderen 0-5 år over en periode på seks måneder. I løbet af det halve år var det godt 40 procent af mødrene og omkring 30 procent af fædrene, der i en eller anden grad følte sig afhængige af deres telefon.

Følelsen af afhængighed blev af forskerne defineret som oplevelsen af at have svært ved at undlade at tjekke beskeder, opkald og mails eller en generel følelse af at bruge sin telefon for meget og at lade sig afbryde af den i situationer som måltider, legetid eller i samtaler med børnene.

For omkring halvdelen af familierne lod forældrene sig afbryde af telefonen mindst tre gange om dagen, omkring en fjerdedel lod det ske to gange og 17 procent lod det ske en enkelt gang. Kun 11 procent af forældrene lod sig efter eget udsagn aldrig afbryde.

Og resultaterne var klare: Jo mere afhængige forældrene følte sig af deres telefon, des flere udfordringer oplevede de med deres børn. Børnene var eksempelvis mere pjevsede, havde nemmere ved at føle sig overset og trådt på, var mere hyperaktive, blev lettere frustrerede og blev oftere vrede.

Tidligere studier af forældres brug af telefoner har ført til lignende konklusioner. I et studie undersøgte man eksempelvis konsekvenser af mobilbrug under måltider , og her viste det sig, at børn og forældre taler markant mindre sammen i familier, hvor skærmene er med ved middagsbordet. Samtidig viste observationer, at forældrene opfangede færre af børnenes non-verbale signaler.

 

Også en udfordring for danske børn og forældre

I en ny rundspørge fra Wilke, som NOPA har fået lavet i samarbejde med televirksomheden Call me, fortæller næsten hver tredje danske barn, at de oplever, at deres forældre bruger mere tid på skærmen end på dem. Det er særligt, når børnene ser fjernsyn sammen med deres forældre, og når deres mor og far lige er kommet ind ad døren efter arbejde, at de savner deres forældres opmærksomhed.

Også danske forældre erkender udfordringen.

I samme rundspørge siger godt 40 procent af forældrene, at de bruger for meget tid foran skærmen, og hele 74 procent oplever, at det digitale har ændret deres måde at være sammen på som familie. Typisk peger forældrene på, at familien før i tiden oftere var sammen om det samme, mens man i dag oplever at være sammen hver for sig.

Det er altså både børn og voksne, som synes, at det kan være svært med skærmenes indtog i familien. Men hvad kan man gøre? Nedenfor har vi samlet nogle konkrete råd.

 

1. Lav skærmregler for familien – og ikke kun børnene

Nogle af de ting, som børnene har brug for at lære i forhold til at udvikle et sundt forhold til skærme og teknologi, er faktisk det samme som vi voksne har brug for.

Derfor er det en god ide at tænke skærmreglerne som familiens regler og ikke kun børnenes. Er der eksempelvis tidspunkter, hvor I har besluttet at have skærmfri tid – ved måltider, under sengelægning, når det er lege/hygge-tid osv – så er det ikke kun børnene, som skal lægge deres skærm væk, men selvfølgelig også de voksne.

Når de voksne går foran med den adfærd, som man gerne vil se i børnene, så sender det typisk et langt stærkere signal, end de ord vi bruger.

 

2. Gå efter at skabe en balance

Uanset hvordan man vender og drejer det, så er den nye teknologi kommet for at blive, og den har da også bragt masser af positive ting med sig. Både børn og voksnes verden er blevet markant større, vi har alle adgang til enorme mængder af information, kan kommunikere med venner over hele verden og mange børn nyder at spille og være kreative med deres iPads og telefoner.

På samme tid er der naturligvis også en masse forældre, som bekymrer sig om, hvorvidt det kan blive for meget både for børnene og for sig selv. Og selvfølgelig kan det det.

Men hvis de regler man indfører, skal være holdbare, også på den lange bane, er det vigtigt, at de sigter efter at skabe en balance. Det dur eksempelvis ikke, hvis man i kampens hede straffer børnene ved fjerne skærmene fuldstændig, for det er sjældent en løsning, som holder i lang tid. På et eller andet tidspunkt forbarmer de fleste forældre sig, og lader børnene være på igen, og så er man lige vidt.

På samme måde er det nok heller ikke holdbart i længden at love børnene, at man aldrig nogensinde har sin telefon fremme derhjemme, for hvad gør man så den dag, hvor det alligevel viser sig at være nødvendigt?

Reglerne er med andre ord bedst, når de går efter at skabe en god og realistisk balance, som over tid kan opbygge nogle sunde digitale vaner hos alle familiemedlemmer. Det er selvfølgelig forskelligt fra familie til familie, hvor den balance går, men du ved, du har fundet den, når du kan mærke i hverdagen, at du synes, at skærmene har fundet et naturligt leje for både voksne og børn.

 

Yderligere kilder: Undersøgelsen af danske forældres forhold til skærme er foretaget af analyseinstituttet Wilke for NOPA og Call me. Undersøgelsen er landsdækkende og er foretaget blandt 1.011 forældre og 646 børn. Interviewene er gennemført i uge 28 til 32, 2018.

InspirationSådan påvirker telefoner relationen mellem forældre og børn
Sofie Münster
Sofie Münsterhttp://www.nordicparenting.dk
Psykolog og stifter af NOPA. Forfatter til bestsellerne "Klog er noget, man øver sig på" fra 2016 og “Kærlighed er ikke nok” fra 2017. Fast på Go' Morgen Danmark på TV2. Sofie er selv mor til tre piger.

Mest læste lige nu