Er dit barn på Instagram? Så se her hvad, det er vigtigt at være opmærksom på som forælder

Instagram er et meget populært socialt medie for børn, og ofte det medie, børn får lov at starte på. Årsagen er, at det virker mere overskueligt og gennemsigtigt, og derfor vælger mange forældre at lade deres børn være på her – også selvom børnene er under 13 år, som ellers er aldersgrænsen.

Men der er en række ting, det er vigtigt at være opmærksom på som forælder, så børnene undgår dårlige oplevelser og selv lærer, hvordan man er en god ven på det sociale medie. Vi har samlet de bedste råd her.

 

1. Glansen og illusionen om det perfekte

På Instagram handler det meget om at blive set – og gerne på en perfekt eller pæn måde. Det ligger i mediets form, alene pga. de mange filtre og muligheder for at lave billeder endnu pænere end virkeligheden. Det får ikke kun dine egne børn til at fremstå perfekte, de bliver også eksponeret for meget perfekt hver dag.

Børn ved måske godt, at venindens liv ikke er perfekt, men mange bliver alligevel ramt af, hvor perfekt det fremstår. Det er meget fint at tale med børnene om netop det perfekte og den måde Instagram er bygget op til at gøre det nemmere at se perfekt ud. Allerede fra en tidlig alder begynder mange børn nemlig at være opmærksomme på, hvordan de selv og andre børn fremstår.

 

2. Vær gode ved hinanden – undgå ”Spurgt

Børns gode oplevelser kommer af den positive tone. Tal derfor om at skrive pænt til andre og ikke skrive dumme kommentarer. Når man lægger et billede op, føles det meget hårdt at blive skrevet grimt til. Det kan være nogle, der skriver, at man er grim, men det kan også være det, der ligger midtimellem, nemlig en kommentar om, at det ikke er et godt billede. Det er en god idé at tale om, at man KUN skriver noget, hvis man har noget pænt at skrive.

Det samme gælder hvis nogle laver en grinesmiley, for selv om det kan virke uskyldigt, så ved børnene ofte, at der menes noget andet end positivt. Desværre oplever mange børn, at andre skriver grimt og laver grinesmileys og tagger hinanden i trådene. Børn sidestiller det med, at en gruppe sidder sammen og griner af dem, og meningen er ofte den samme.

På Instagram er ”Spurgt” meget udbredt blandt de yngste brugere. Det betyder i virkeligheden, at man er ligeglad med det, den anden lægger op. Det er en smart bemærkning, og den er ofte negativt ment. Tal om, at selvom man har set andre skrive det og ikke helt ved, hvad det betyder, så er det et ord, der gør andre kede af det. Ofte fører det flere kommentarer med sig og er anledning til negativ tone.

 

3. Vær opmærksom på, om der er nogen børn, der aldrig får likes

Det er rigtig godt at lære børn at være opmærksomme på, at det de gør eller ikke gør, betyder noget for andre. Instagram er også et medie, hvor mange børn oplever, at de bliver ekskluderet. Den ene elev i klassen, der aldrig får likes. Den ene kammerat, der lægger lige så mange billeder op som andre, men som fra en gruppe aldrig får likes.

Eller den pige, der pludselig er ude af gruppen, og det kan hun mærke, fordi hun i en periode slet ingen likes får.

Det er ikke nødvendigt at like alt og alle, men det er fint at tale om, at når man følger nogle fra klassen eller gruppen, så må man gerne tænke over at vise opmærksomhed engang imellem. Børn lægger mærke til det, de kender signalværdien i ikke at få likes. Den er langt større end vi som voksne tænker.

 

4. Privatindstillinger og følgere, man ikke kender

På Instagram kan du have en privat profil, så du skal godkende dem, der gerne vil følge dig. De kan heller ikke se dine billeder, før du godkender. Du kan indstille profilen til at være privat ved at gå ind på din profil og så klikke i øverste højre hjørne på det lille tandhjul. Herunder kan du klikke på ”Privat Profil.”

Vær dog opmærksom på, at selvom du har en privat profil, kan andre stadig skrive til dig direkte i indbakken, ligesom du kan blive tagget i andre tråde på andre profiler. Andre brugere kan ikke dele dine billeder, men de kan tage billeder af dig og tagge dig.

Børn får ofte mange anmodninger fra alle mulige Også personer, de ikke kender. Tag en snak om, hvem de må godkende, og hvem de eventuelt skal tale med jer om, inden de godkender. Det er en god idé at have denne snak løbende.

Ikke alle er, hvad de giver sig ud for at være, og eftersom Instagram er et anerkendelsesmedie (når man deler, vil man gerne likes), er det en god idé at tale om, at likes fra en person, man ikke kender (hvis profilen er åben) ikke betyder, at man kender hinanden. Af samme årsag er det vigtigt at få talt om, hvem man svarer på beskeder fra.

 

5. Det børnene deler, kan ikke slettes

For alle sociale medier gælder, at alt, hvad man deler, ikke kan slettes igen. Det kan godt være, at du fortryder et billede og så sletter det igen, men der kan være nogle, der har taget screenshots eller også kan det i nogle tilfælde googles frem. Når man deler noget, har man ikke nødvendigvis kontrollen over det længere. Det samme gælder alt, hvad man skriver i indbakken på Instagram.

 

6. Selfies – lad det ikke tage overhånd

Instagram er det perfekte selfie-medie (billeder af ansigtet eller ansigt og overkrop tæt på), og mange børn og unge bruger det netop til dagens selfie. Af sig selv eller sammen med andre. Det er derfor en god ide at tale om at vise respekt for andres privatliv. Det er ikke sikkert, de har lyst til at figurere på dit barns profil som en del af en gruppe, der er med på billedet.

Tal også om at lade det blive ved selfies (kun billeder af ansigter). Uanset om dit barn opfordres eller lokkes gennem smiger og positive kommentarer – også i indbakken, er det vigtigt at være bevidst om, at alt, hvad man deler, potentielt kan ses af alle. Også selv om man kun deler det til sin bedste veninde eller ven i indbakken.

 

7. De mange utidige venneanmodninger

”Se jeg har fået en anmodning fra en, der har hele 200.000 følgere,” lyder det ofte fra børnene, når de gennemgår indbakken for anmodninger. En måde at gøre opmærksom på sig selv og sit brand er nemlig at anmode andre om at følge. Så får man som Instagram-bruger enten besked om en ny følger, hvis man har åben profil og en anmodning, hvis man har privat profil. Det er dog oftest reklamestunts. Så snart barnet følger tilbage, unfollower brandet barnet igen.

En anden type anmodninger kan være mindst lige så tvivlsomme. Faktisk får mange børn anmodninger fra sexshops, så når børnene klikker på profilen, er der billeder af nøgne damer og link til website. Det kan både være skjult salg, men det kan også være en måde at lokke barnet til at klikke på noget, det bagefter skal føle skam over.

Når samme profil har anmodet flere gange, skriver de direkte til barnet og spørger, hvorfor de ikke vil være ven på Instagram. Det kan derfor være en god idé, at gå anmodninger igennem sammen, så børnene har nogle at reflektere sammen med.

 

8. Bloker og anmeld

Instagram har en funktion, hvor man kan slette sine følgere. Det gør man ved at gå ind på en persons profil og på de små prikker oppe i højre hjørne kan man klikke “Bloker”. Herefter er personen slettet fra følgerlisten. Hvis personen helt skal blokeres, skal man gå ind endnu engang og klikke bloker igen. Først der er personen blokeret.

Det er samme metode, man bruger, når man skal blokere personer, der ikke følger en i forvejen. Nogle børn oplever, at det kan være rart at blokere, eksempelvis en, der skriver grimt eller mobber andre.

Vær dog opmærksom på, at blokerede personer sagtens kan se, hvad dit barn skriver på andres profiler. Det eneste en blokeret person ikke kan er, at se barnets profil og billeder, ligesom en blokeret person heller ikke kan tagge dig.

Når det kommer til Instagram er det også en god ide at tale om, hvordan man anmelder eksempelvis et billede eller en person. På billeder foregår det via de små prikker til højre over billedet, og på personen er det via de samme små prikker, som når man blokerer. Der vil komme forskellige eksempler op på årsager til anmeldelsen. Lav evt. øvelsen med dit barn og en profil – måske din egen – uden at klikke endeligt på anmeld.

 

Hvorfor er det nødvendigt at blokere og anmelde?

Børn og unge fortjener gode oplevelser, men desværre kan tonen godt løbe løbsk, ligesom de kan blive kontakter af nogle med tvivlsomme hensigter. Bevidst adfærd giver større chance for gode oplevelser.

Lykke Møller Kristensen er en af Danmarks førende eksperter i børn og sociale medier. Gennem de seneste år har hun interviewet flere hundrede børn for at afdække, hvordan de oplever livet online. På NOPA giver hun os de kommende måneder et enestående indblik i børnenes verden, og gør os som forældre klogere på, hvad de oplever, og hvordan vi bedst mulig kan støtte vores børn. Hun er desuden forfatter til bogen “Børn og sociale medier”, rådgiver skoler og lærere og bliver ofte brugt som ekspert på bl.a. TV2. Læs mere på http://boernogsocialemedier.dk/

InspirationSkærme og SoMeEr dit barn på Instagram? Så se her hvad, det er vigtigt...
Lykke Møller Kristensen
Lykke Møller Kristensen
Lykke Møller Kristensen er en af Danmarks førende eksperter i børn og sociale medier. Gennem de seneste år har hun interviewet flere hundrede børn for at afdække, hvordan de oplever livet online. På NOPA giver hun os et enestående indblik i børnenes verden, og gør os som forældre klogere på, hvad de oplever, og hvordan vi bedst mulig kan støtte vores børn. Hun er desuden forfatter til bogen “Børn og sociale medier”, rådgiver skoler og lærere og bliver ofte brugt som ekspert på bl.a. TV2. I efteråret 2018 udkommer hun med bogen "Dit digitale barn har brug for en voksen" og lancerer platformen digitalks.dk.

Mest læste lige nu