Bipper det jævnligt eller ofte i lommen på din teenager, eller har du et barn, der plager om at få lov til at få en profil på Snapchat, er der et par ting, du bør være opmærksom på.
”Det er så nemt, og jeg kan skrive direkte til en eller flere og tage billeder eller lave noget sjovt grafik.”
”Det fedeste ved Snapchat er, at man kan sende noget, der kun dukker op i kort tid.”
”Jeg elsker streaks!”
Snapchat er et af de mest populære sociale medier hos børn og unge. Her kan de sende billeder og beskeder – også kaldet ”snaps” til hinanden og ikke mindst lege med de mange grafiske features, der er. De kan samle billederne i små film – kaldet My Story, gemme billeder i deres Snaprulle (en kamerarulle, der kun er tilgængelig for dem på Snapchat), og de kan gemme billeder og beskeder i et hemmeligt arkiv, der hedder ”kun for mig.”
Selv om Snapchat i første omgang var et billed-medie, hvor man kunne dele billeder, er der med tiden kommet mange muligheder for at skrive eller tegne beskeder hen over billederne, ligesom man kan skrive til hinanden – oftest i små korte statements eller blot filme sig selv sige en besked. De kan chatte flere ad gangen og chatgrupper.
Det er kendetegnende ved Snapchat, at når man sender et snap via billede, besked eller lille video, sender man måske nok ud til hele sit netværk, men når de svarer foregår det 1:1 medmindre det foregår i en chatgruppe. Dvs. at et snap kan afføde 20, 50 eller 100 svar.
En populær feature ved Snapchat er snap-streaks. Man har gang i snap-streak, når man sender og modtager et snap med den samme person hver dag i en periode. Nogle har haft en snap-streak i flere hundrede dage, og det antal dage angives ud for personens navn.
Der er en aldersgrænse på 13 år, men mange børn og unge er på, før de fylder 13 år, og nogle føler sig udenfor fællesskabet, hvis de ikke kan være med på Snapchat-bølgen. Uanset om dit barn er 13 eller derunder og har en profil på Snapchat, er det en god idé at være med på sidelinjen med en snak eller med rammer om en god færd.
Det gode ved Snapchat
Når telefonen bipper dagen lang, og dit barn synes, at det er bedre at bruge tiden på Snapchat end lektier eller andre aktiviteter, kan det være svært ikke at ønske Snapchat langt væk eller at pege på, at det er tidsspilde. Hvis du er bekymret for dit barns brug af Snapchat, har du sikkert en pointe, for det er en tidsrøver. Der er dog enkelte fordele ved Snapchat:
Direkte kommunikation – ansigt og aflæsning. Snapchat er ikke som Instagram et medie, hvor børn fokuserer på at se godt ud eller at vise det perfekte. Børn og unge fortæller, at de deler deres aktuelle følelse eller deres tilstand, og at de kan forstå hinanden bedre via den meget nære kommunikation – hvor de for eksempel tager nærbilleder af ansigter eller steder, hvor de fysisk befinder sig.
De kalder det selv et mere ærligt medie.
Udfordringer ved Snapchat
Det er svært for forældre at gennemskue eller følge med i, hvad børn laver på Snapchat. Oftest ser vi kun, at de tager billeder og sender eller modtager beskeder samt ikke mindst, at de bruger meget tid på mediet. I modsætning til andre medier som for eksempel Youtube, Instagram og Facebook, hvor man kan følge med på deres profil, er Snapchat et hurtigt medie, hvor ting forsvinder fra skærmen, når først de er sendt eller modtaget. Mange børn elsker Her følger nogle konkrete råd til dig som forælder, som gerne vil klæde dit barn på til at bruge Snapchat.
1. Du kan ikke forvente at dit barn reflekterer over egen brug
Det er svært for børn og unge at reflektere over deres snaps og reaktioner, fordi alt går så stærkt. De gør det, andre gør, og derfor vil selv den mest betænksommme pige måske komme til at sende et upassende billede eller sende snaps fra et lukket arrangement – snaps som alle de ikke inviterede også kan se.
Derfor er det uhyre vigtigt at tale meget om hverdagen på Snapchat og spørge ind til det, dit barn laver på Snapchat.
2. Det er en myte, at ting forsvinder igen
Da Snapchat kom frem i 2011, var det i første omgang som et medie, hvor du kan dele billeder, der hurtigt forsvinder igen. Det er stadig en del af mange børn og unges opfattelse, at billederne ”bare” forsvinder igen.
Det er dog vigtigt at tale med dit barn om, at alt, hvad du deler, potentielt er der for evigt. Der er mange eksempler på, at netop tendensen med at sende nøgenbilleder eller andre afslørende billeder stammer fra den fejlantagelse, at billeder forsvinder igen på Snapchat. Modtageren kan tage screenshots eller tage et billede af billedet med en anden telefon (en metode, der har vundet frem, efter at det nu er indført, at afsenderen kan se, hvis modtageren tager et screenshot). Der har løbende været apps, der gemmer billeder, du sender, uden at du bliver gjort opmærksom på det. Når først billedet er sendt, er legen for mange børn blevet til alvor.
Det samme gælder, når der sendes beskeder.
Måske forsvinder ting fra skærmen, men det betyder ikke, at de forsvinder fra nettet. Lav evt. sms-øvelsen med dit barn. Få dit barn til at sende dig en sms. Når du har modtaget den, viser du dit barn, at den er gået ind på din telefon. Bed derefter dit barn om at slette den fra sin egen og vis, at den stadig findes på din.
3. Snap-streaks – i daglige tale ”Streaks”
Flere tusinde børn og unge er i gang med at være på et Snapstreak
Et Snapstreak betyder kort fortalt, at de skal snappe (med billede) til hinanden hver eneste dag. Jo flere dage, de har snappet i træk, jo længere Snapstreak. Så hvis dit barn har snappet OG modtaget et snap med samme person i mindst tre dage, dukker der en lille flamme op ved siden af personens navn sammen med et tal, der fortæller hvor mange dage, de har snappet hinanden i træk.
Det gælder om at holde liv i flammen og ikke mindst samle dage. Dage tæller ikke, hvis man snapper i grupper. Det skal foregå 1:1, og derfor kan et Snapstreak ikke klares i grupper. Det er selvfølgelig populært at have mange dage, og børn helt ned i 3. klasse har helt op til 178 dage. 178 dage, hvor de har snappet hinanden.
Men rekorden er langt højere. Nogle børn og unge har over 750 dage med hinanden. Dage de værner om.
Ønsket om så mange dage som muligt betyder nemlig ikke kun en stor opmærksomhed og tid på Snapchat. Det betyder også, at børn og unge er bange for at miste deres Snap-streaks, for eksempel, hvis de skal på lejrskole eller ud at rejse eller af andres årsager ikke har adgang til deres telefon i en eller flere dage.
Løsningen er at få andre til at passe deres Snapchat-profil. For at bevare deres Snapstreaks får de andre til at passe deres profiler ved at give dem adgangskoden. Derfor er det en god idé at tale om at have en særlig adgangskode til Snapchat – en kode der ikke gælder til andre sociale medier, apps eller mailkonti. Sikkerhed og varsomhed i forhold til adgangskoder er vigtigt at lære, og her er en god anledning.
4. Hjælp dit barn, så det ikke bliver en tidsrøver
”Jeg føler, at jeg bliver stresset, når min telefon bipper hele tiden. Men jeg kan ikke lide ikke at svare.”
Når telefonen bipper i lommen flere hundrede gange om dagen, er det ofte på grund af Snapchat. Forestil dig, at børn sender et snap til tyve venner og alle tyve venner svarer indenfor tyve sekunder. Så kan man hurtigt forestille sig, at 200-300 bips om dagen er normalt. Nogle får helt op til 1800 notifikationer om dagen.
Opfattelsen af, at det kun tager et sekund at sende og modtage via Snapchat betyder, at børn og unge bruger mange sekunder, minutter og timer i løbet af en uge.
Tal evt. om tid og frekvens og behovet for hurtigt svar/anerkendelse.
En åbenlys udfordring i forhold til tiden brugt på Snapchat er 1:1 kommunikationen. Når du sender noget ud til flere, modtager du svar fra alle direkte til dig. Med mindre du chatter i en gruppe, men her er udfordringen også åbenlys idet, du får en notifikation, hver gang en anden i gruppechatten har svaret.
5. Få styr på privatindstillingerne
Der er som sådan ikke mulighed for løbende at ændre privatindstillinger, som der er på Facebook, Instagram og Musical.ly. Du opretter din profil ved at oplyse email og telefonnummer, og hvis du giver Snapchat adgang til at finde dine venner via dine gemte telefonnumre, har du allerede de første kontakter. Du kan nu vælge, hvem der må sende dig snaps.
Du sikrer dig ved selv at bestemme, hvem du sender til og ved at klikke muligheden for at alle må sende dig snaps fra. Mange børn og unge er blevet kontaktet af folk de ikke kender via Snapchat, og hvis de ikke har bestemt, hvem der må sende dem snaps og samtidig har angivet, hvad de hedder på Snapchat andre steder, er der mulighed for, at eksempelvis krænkere kan sende billeder og beskeder direkte til dit barn.
6. Mobning og hårde beskeder
Det sker også på Snapchat, at der er store personlige angreb og grupper imod en person. Nogle børn tror, at de kan skrive grimt, uden at det bliver opdaget, fordi beskederne forsvinder igen. Modtagerne oplever det som ubehageligt at modtage hårde beskeder på Snapchat, for Snapchat er et medie, som mange børn kalder et ”som at være sammen med dem i virkeligheden” medie. Sørg for, at dit barn ved at han eller hun altid skal komme til dig, hvis han/hun oplever noget sårende, så kan I sammen tale om, hvad man kan gøre ved det.
7. Lav aftale om, hvilke apps man må bruge
Mange nye sociale medier, der løbende bliver populære har en funktion, hvor de connecter med Snapchat. Det får mange børn og unge til at downloade og installere dem, fordi de tror, de hænger sammen med Snapchat. De hører om de andre medier gennem deres venner og eller forslag via Snapchat. Derfor er det en god idé at tale med dit barn om, at selv det har fået lov til at bruge Snapchat, så skal de stadig spørge, før de åbner andre apps eller sociale medier.
8. Tal med dit barn om Snap Map – Snapchats verdenskort
En populær feature ved Snapchat er verdenskortet – Snapmap. Her kan børn og unge følge hinanden, når de snapper. Mange fremgår af verdenskortet uden at vide det. Man kan vælge, om man vil fremgå af verdenskortet for alle, for udvalgte venner eller være anonym.
Man kan lægge sin historie på verdenskortet I stedet for My Story, der kun kan ses af dem, man har godkendt. Det betyder, at alle – også fremmede – potentielt kan se de snaps, man lægger op. Men det betyder også, at børn og unge kan zoome ind på et område og se alle de historier, der er åbne for alle i det område. På den måde kan Snap Map fungere ligesom Twitter – at live-historier fra for eksempel katastrofer kan ses af børn og unge. Under et skoleskyderi I USA i foråret 2018 var mange tusinde børn og unge således vidner til de snaps, der blev lagt ud derfra.
Snap Map bruges også til at tjekke hinanden. Hvis en ven har meldt sig syg, bliver han tjekket, men børn tjekker også, om andre er sammen uden dem via Snap Map.
Det er en god idé at tale med sit barn om privatliv og behovet for ikke at stå til regnskab og vigtigheden af ikke at lade andre stå til regnskab.
Indstillinger for synlighed på Snapchatkortet kan ændres gennem det lille hjul i øverste højre hjørne på profilen.
> Se min placering – klik herefter på en af nedenstående:
> Usynlighedsindstilling – her kan ingen se, hvor du befinder dig.
> Mine venner – her kan alle venner se, hvor du befinder dig.
> Vælg venner – her har du mulighed for at vælge, hvem der kan se, hvor du befinder dig.
Hvis du slår usynlighedsindstillinger til, kan denne times sådan, at du kun er usynlig 3 timer, 24 timer eller til du slår den fra. Nogle børn bruger denne til at skjule deres placering kortvarigt.
Hvem kan hjælpe, hvis det går galt?
Alle kan blokere en person, der sender upassende, chikanerende og ulovligt indhold. Gå ind på profilen og på det lille hjul. Her kan du blokere personen.
Derudover er det desværre lidt svært for børn og unge at gennemskue, hvordan de anmelder en profil eller indhold. Det foregår også via det lille hjul på egen profil og derefter:
>Support
>Contact us
>Vælg årsag
>Uddyb årsag
Da det foregår på engelsk, er det vigtigt, at børn og unge lærer at gå til en voksen med problemer som mobning, ulovlige billeder, utryghed og tvivl.
Derfor er det vigtigt at grundlægge god dialog om emner som sociale medier, så dit barn altid kan komme til dig med tvivl og spørgsmål.