Følgende artikel er baseret på Sofie Münsters kommende bog “Den bedste start på livet”, som udkommer 8. september 2021. Du kan læse et længere uddrag her.
Det er ikke altid det nemmeste at få måltiderne med små børn til at fungere. Det kan være, at børnene ikke vil spise, ikke vil sidde med ved bordet eller at de er særdeles specifikke i forhold til, hvilke fødevarer de har lyst til at indtage. I denne artikel kan du derfor med udgangspunkt i Sofie Münsters nye bog “Den bedste start på livet” få en række gode råd til at få spisning og måltider til at forløbe nogenlunde smidigt med dit lille barn.
Forslag til rytme for måltidet
Det første, der gør måltiderne nemmere, er at skabe en fast rutine. Man undgår simpelthen konflikter, når det er forudsigeligt for børnene, hvad vi vil have dem til. Det udelukker ikke spontanitet, man kan for eksempel sagtens bytte rundet på pladserne ved bordet, hvis både voksne og børn er i humør til det, men børnene kan bedst lide, at tingene foregår på den samme måde og i den samme rækkefølge, som de gjorde i går, så de ved, hvad de kan forvente.
Der findes der ikke nogen ’rigtige’ og ’forkerte’ rutiner. Men en god rytme er en, der kan gentages, og som bedst muligt forener børns og voksnes behov. Det er for eksempel ikke en god rytme, hvis der bliver kastet med maden, og de voksne samtidig ønsker lidt mindre oprydning.
En måltidsrutine kan fx se ud på følgende måde:
- Spis sammen som familie, og skab mest mulig ro ved bordet, så børnene kan koncentrere sig (sluk fjernsynet, læg telefonen væk osv.).
- Inddrag børnene så meget som muligt. De kan for eksempel hjælpe med at dække bord eller med at hælde vand i koppen.
- De voksne bliver siddende, indtil børnene er færdige.
- Lad børnene spise selv, og lad dem endelig ’lege’ lidt med maden, hvis det fortsat er nyt for dem at lære at spise.
- Sørg for, at der er rigelig tid til at spise, og at måltidet så vidt muligt bliver en hyggelig stund i familien.
- Husk altid, at de voksne bestemmer, hvad der skal spises — og at børnene bestemmer hvor meget.
- Lad børnene smage det hele – og lad dem gerne så ofte som muligt smage nye ting.
Gode råd til de udfordrende situationer
Hvordan lærer man små børn at spise varieret? Og hvad gør man hvis ikke man synes, at barnet spiser nok? Nedenfor kan du finde gode råd til de mest almindelig spiseudfordringer.
- Lav gerne mad til hele familien uden at tage særlige hensyn til børnene. Sørg i stedet for, at du ved, at der er mindst én madvare på bordet, som dine børn kan lide, men lad dem altid smage alle dele af maden.
- Undlad at holde for meget øje med, hvor meget dine børn spiser. Prøv i stedet at lade børnene tage det i deres eget tempo.
- Hvis de små børn ikke vil spise, så hjælp på en legende måde. Man kan for eksempel lege flyvemaskine med skeen.
- Lad være med at gøre et stort nummer ud af de ting, som børnene ikke vil spise. Det er helt naturligt at være skeptisk over for nye smagsindtryk.
- Børn lærer at spise madvarer, hvis de smager dem mange gange – nogle undersøgelser tyder på, at de skal smage dem op til 15 gange, før de vænner sig til nye smagsindtryk, så bliv ved med at tilbyde de madvarer, som de ikke kan lide.
- Tilbyd aldrig godter som belønning.
- Hvis barnet ikke vil sidde med ved bordet, så giver det ikke mening at forsøge at tvinge det. Lad barnet rejse sig (også selvom det måske ikke har spist ret meget), men hold fast i, at I andre spiser. Hvis barnet vil snakke og være med, må det altså sidde med rundt om bordet. Barnet skal ikke have en gulerod med hen i sofaen, og samtalen foregår ikke på tværs af huset mellem spisebord og sofa. Hvis I holder fast i denne rutine, vil barnet over tid vænne sig til, at det er sådan, man gør, og så vil det formentlig elske at være med.
- Undlad at diskutere reglerne ved bordet – hvis I voksne ikke er enige, så tag snakken efter maden, og juster rammerne ved næste måltid.
Denne artikel er en introduktion til den tilknytningsbaserede tilgang til spisning og måltider. Den baserer sig på Sofie Münsters nye bog “Den bedste start på livet”, som kan forudbestilles her. Sofie holder også online kurser for forældre i tilknytning. Det er fyldt med viden og værktøjer til forældre med børn fra 0-5 år. Læs mere her.