Må skoler blande sig i, om forældre kommer med glemte sager? Vi har spurgt læserne

I sidste uge fortalte Nordic Parenting om, hvordan en amerikansk skoleleders opfordring til forældre er blevet delt næsten 120.000 gange. Opfordringen har ikke kun fået amerikanske forældre til reagere. Også danske forældre for til tasterne og holdningerne er delte.

På den katolske drengeskole Catholic High School for Boys i den amerikanske stat Arkansas blev forældrene mødt med en helt særlig besked i det nye skoleår.

Ved indgangen ind til skolen har skolelederen Steve Straessle hængt en seddel med ordene:

STOP!

Hvis du er på vej ind for at aflevere din søns glemte frokost, bøger, lektier eller andet udstyr, så vær sød at VENDE OM og gå ud af bygningen.

Din søn vil lære at løse problemer i dit fravær.

Opslaget har skabt debat i USA. Og også på “nopas” Facebookside har der været gang i debatten.

Generelt mener læserne, at det er i orden, at forældre kommer forbi med madpakken. Men bøger og gemte gymnastikposer må børnene selv klare. Især hvis det er større børn.

“Jeg synes at det kommer an på barnets alder! Madpakken vil jeg altid komme med, så vidt muligt og så længe mit barn ikke er gammel nok til selv at køre hjem efter den…de andre ting må han selv klare…”, skriver en læser eksempelvis.

Andre mener, at børnene har brug for at lære at tage ansvar – og at de sagtens selv kan lære at finde løsninger:

“Hvis normen derhjemme er, at barnet selv skal sørge for at huske det (give begyndende ansvar), så hjælper det ikke, hvis man kommer rendende med tingene senere, for så lærer barnet ikke, at det er vigtigt – de lærer, at det skal deres forældre nok sørge for. Glemte ting kan barnet også sagtens selv løse sig ud af. Det gjorde vi da i hvert fald i 90’erne. Glemt mad: Så fik man lidt af alle de andres madpakker den ene dag (og kammeraterne bliver jo irriteret, hvis man glemmer den for ofte, så skal man holde sig på god fod med klassen, så må man huske madpakken). Glemt gymnastiktøj: bare tæer og så bruge det almindelige tøj (ja det bliver svedigt den ene dag, men så lærer man måske, at det er bedre at huske gymnastiktasken). Glemt bog: så kigger man hos en af de andre. Glemt penalhus: så låner man hos en af de andre. Hvis det ikke var et problem dengang, hvorfor skulle det så være et problem nu?”, lyder det i den mest “likede” kommentar.

 

“Jeg bestemmer selv, hvad jeg gør”

Enkelte forældre er fuldstændigt uenige med skolelederen, og er i det hele taget trætte af, at fagfolk blander sig i opdragelsen:

“Jeg er SÅ træt af at høre lærere og pædagoger prædike og være bedrevidende om, hvordan vi andre skal opdrage vores børn. Det er fint, at I passer og går op i jeres arbejde, men I er altså ikke klogere end alle os andre, når det kommer til børn, selvom I helt sikkert selv tror det!”, skriver en de læser.

 

Skal vi være glade for den måde vi gør det på i Danmark?

En læser, som er bosiddende i USA, ser noget anderledes på skiltet og på udviklingen i det amerikanske skolesystem:

“Ok. Skiltet er på engelsk, så det er sandsynligvis en engelsk eller amerikansk skole. Vi bor i USA og jeg ønsker mig ofte tilbage til DK, hvor det er ok ikke at være perfekt. Det er ok at glemme, når man glemmer. Vi er ikke alle perfekte, de små skal nok lære det med tiden.”

 

Virker skiltet?

I en email til Washington Post skriver skoleleder Steve Straessle om skiltets virkning på børnene:

“Jeg ved ikke, om børnene bliver mindre glemsomme, men det lærer børnene at løse problemer, når noget ikke går som ventet. Alle de udfordringer, som bliver nævnt på skiltet, er nogen vi kan løse herovre på skolen, hvis bare barnet er villig til at lede lidt mere efter en løsning, end bare at ringe til mor eller far”.

InspirationSkolebørnMå skoler blande sig i, om forældre kommer med glemte sager? Vi...
Sofie Münster
Sofie Münsterhttp://www.nordicparenting.dk
Psykolog og stifter af NOPA. Forfatter til bestsellerne "Klog er noget, man øver sig på" fra 2016 og “Kærlighed er ikke nok” fra 2017. Fast på Go' Morgen Danmark på TV2. Sofie er selv mor til tre piger.

Mest læste lige nu