Hvor meget salt må børn få? Se de nyeste anbefalinger og de største saltsyndere

De fleste forældre ved godt, at børn ikke må få for meget salt – men hvor meget er for meget? Og hvor kommer børnenes saltindtag egentlig fra?

Her kan du se de nyeste anbefalinger fra Center for Disease Control – og blive klogere på, hvilke fødevarer, der er de største saltsyndere.

Børn må gerne få salt, men kun i moderate mængder. I følge American Heart Association viser forskning nemlig, at risikoen for at børn udvikler forhøjet blodtryk er 40 procent større, når de spiser for meget salt. Og studier viser også, at for meget salt i barndommen øger risikoen for, at man udvikler hjertekarsygdomme som voksen og for at man dør for tidligt.

Center for Disease Control anbefaler, at børn maksimalt får mellem 1.500 og 2.300 mg. pr. dag – det svarer til omkring en teske salt om dagen. Det er ikke ret meget og derfor kan det også være ret svært at overholde i praksis. Faktisk viser tal fra Fødevarestyrelsen, at 90 procent af danskerne får for meget salt.

Som forælder er det oplagt at tænke, at størstedelen af børnenes saltindtag stammer fra aftensmaden eller saltet på ægget om morgenen. Men faktisk kommer hovedparten af børns saltindtag ikke fra den mad, I laver derhjemme, men derimod fra færdigproducerede madvarer som brød, pålæg, færdigretter og små børnesnacks som fx ostehapsere. Derfor kan det også være ret svært at styre, hvor meget salt børnene får.

Nogle gode tommelfingerregler til at begrænse børns saltindtag er ikke at salte børnenes mad, at være opmærksom på selv at bruge moderate mængder i madlavningen og at vænne sig til at tjekke saltindholdet i færdigproducerede madvarer som fx brød eller pålæg.

I en travl hverdag kan det dog være mere end almindeligt svært at nå at læse varedeklarationer på alle de fødevarer man køber. For de fleste vil det derfor nok være langt mere realistisk blot at fokusere på de få fødevarer, som  i følge Sundhedsstyrelsen er de største saltsyndere for danske børn. De er overraskende nok ikke ting som chips og popcorn, men derimod:

Færdigretter som fx pizzaer, sandwiches og supper

Kødpålæg

Brød (fordi børn spiser det i relativt store mængder)

Ost herunder fx ostehapsere

Børnesnacks som fx riskiks og andre kiks

Du kan desuden være opmærksom på at købe madvarer med nøglehulsmærke, for der er et lavere saltindhold et af de kriterier, som varen skal overholde.

InspirationSundhed og madHvor meget salt må børn få? Se de nyeste anbefalinger og de...
Sofie Münster
Sofie Münsterhttp://www.nordicparenting.dk
Psykolog og stifter af NOPA. Forfatter til bestsellerne "Klog er noget, man øver sig på" fra 2016 og “Kærlighed er ikke nok” fra 2017. Fast på Go' Morgen Danmark på TV2. Sofie er selv mor til tre piger.

Mest læste lige nu