Michelle Obama: Tag børns mentale sundhed lige så alvorligt som fysisk sundhed

“At bede om hjælp er et tegn på styrke” slår Michelle Obama fast i et nyt interview, hvor hun opfordrer til, at vi en gang for alle begynder at tage mental sundhed og trivsel lige så alvorligt som fysisk sygdom. I Danmark, hvor vi ellers traditionelt har fokuseret meget på trivsel, er problemet lige så aktuelt. Eksempelvis er et stigende antal unge kede af det og føler sig ensomme viser nye tal. Den amerikanske førstedame mener, at det er tid til handling NU.

I oktober-udgaven af det amerikanske magasin “Prevention” sætter Michelle Obama et tiltrængt fokus på mental sundhed. Hun mener, at der er behov for en decideret kulturændring, som starter i familierne. Huffington Post har fået lov til at bringe et uddrag, og her opfordrer Michelle Obama forældre til at vise deres børn, hvor vigtigt det er at trives mentalt og at have det godt.

“Vi skal lære vores børn, at psykisk sygdom er lige præcis ligesom fysisk sygdom, og at det fortjener den samme form for omsorg og medfølelse,” siger hun.

Tidligere på året gik Obama sammen med hertuginde Kate for at ændre hele den måde vi taler om mental sundhed på. De har særligt fokus på børn og unge, og mener, at tiden er inde til, at vi ændrer hele den samtale, vi har haft om psykisk sygdom. Obama forstår ikke, hvordan vi kan blive ved med at skamme os over noget, som påvirker så mange mennesker.

“Den stigmatisering der er omkring mental sundhed og behovet for at få hjælp giver bare ikke nogen mening,” siger hun. “Det er jo et problem, som berører os alle.”

Selvom vi traditionelt har haft meget fokus på mental trivsel i de skandinaviske lande, så er er det tilsyneladende ikke nok.

Den seneste Skolebørnsundersøgelse viser i hvertfald, at andelen af både drenge og piger, der ofte føler sig kede af det, har været stigende siden 2010. Det gælder både de 11-, 13- og 15-årige børn.

Der er også flere børn, der fortæller, at de er nervøse, føler sig ensomme og at de sover dårligt om natten. Desuden føler mange – især piger – sig pressede i hverdagen.

Professor ved Statens Institut for Folkesundhed har tidligere fortalt til DR, at forskerne dybest set ikke ved, hvorfor der er flere børn, som føler sig kede af det. Måske vi også i Danmark skulle tage Michelle Obamas opsang til os og gøre endnu mere for, at vores børn trives og har det godt?

InspirationSundhed og madMichelle Obama: Tag børns mentale sundhed lige så alvorligt som fysisk sundhed
Sofie Münster
Sofie Münsterhttp://www.nordicparenting.dk
Psykolog og stifter af NOPA. Forfatter til bestsellerne "Klog er noget, man øver sig på" fra 2016 og “Kærlighed er ikke nok” fra 2017. Fast på Go' Morgen Danmark på TV2. Sofie er selv mor til tre piger.

Mest læste lige nu